Chadrel Rinpoche kotiarestissa

Luotettavien lähteiden mukaan Chadrel Rinpoche on kotiarestissa eristetyssä paikassa Dibin sotilasleirin eteläpuolella Lhasassa. Huolimatta hänen väitetystä vapautumisestaan tammikuussa 2002 kuuden vuoden vankeuden jälkeen kukaan ei ole saanut tietoja hänen olinpaikastaan. Hänen vapautumistaan koskevien tietojen puutteen vuoksi ihmisoikeusjärjestöt julistivat hänet "kadonneeksi". Tämä uusi tieto on ristiriidassa virallisten kiinalaisten lähteiden kanssa, jotka väittävät, että hänet vapautettiin oikeuden päätöksen mukaisesti.

Helmikuussa 2002 Palden, "Tiibetin autonomisen alueen" turvallisuusosaston varajohtaja ja Dorjee, Shigatsen prefektuurin poliisiosaston varajohtaja, menivät Tashilunpon luostariin, Panchen-lamojen hallintopaikkaan. Miehet pyysivät Chadrel Rinpochelle kuuluneita kirjoja ja rukousnauhaa kertomatta syytä pyyntöönsä. Chadrel Rinpoche on Tashilunpon luostarin entinen johtaja. 10. Panchen-laman salaperäisen kuoleman jälkeen toukokuussa 1989 Kiinan hallitus nimesi Chadrel Rinpochen 11. Panchen-laman etsintäkomitean johtajaksi. Dalai-lama julisti virallisesti Gedhun Choekyi Nyiman 11. Panchen-lamaksi 14. toukokuuta 1995. Kaksi päivää tämän jälkeen tuolloin 6-vuotias Gedhun Choekyi Nyima katosi eikä häntä ole sen jälkeen nähty. Chadrel Rinpoche katosi kolme päivää myöhemmin 17. toukokuuta 1995.

Kiinan ulkoministeriön edustaja Chen Jian ilmoitti tuolloin, että Chadrel Rinpoche ei ollut vangittuna, vaan oli "sairas ja sijoitettu sairaalaan". Näiden tapahtumien aikana Kiinan hallitus nimitti toisen lapsen Panchen-lamaksi joulukuussa 1995. Ensimmäinen virallinen tieto Chadrel Rinpochen pidättämisestä saapui kaksi vuotta myöhemmin toukokuussa 1997 Kiinan hallituksen virallisen uutistoimiston Xinhuan kautta. Se ilmoitti, että Shigatsen välioikeus oli tuominnut hänet kuudeksi vuodeksi vankilaan 21. huhtikuuta 1997. Toinen ristiriitainen raportti ilmoitti, että hänet oli tuomittu "kuudeksi vuodeksi vankilaan salaliitosta maan hajottamiseksi" ja "valtiosalaisuuksien paljastamisesta". Tuomio päättyisi 9. tammikuuta 2000. Tuolloin epäviralliset raportit kertoivat, että Chadrel Rinpoche oli vangittuna Trochun piirikunnassa ja siirrettiin myöhemmin Chuandongin vankilaan no. 3, Tazhun piirikuntaan, Sichuanin maakuntaan. Ihmisoikeusvuoropuhelun aikana helmikuussa 2001 Yhdistyneen Kuningaskunnan hallitukselle kerrottiin, että Chadrel Rinpoche oli tuomittu vuonna 1996 ja että hänen oli määrä vapautua vasta tammikuussa 2002. Tämä oli räikeässä ristiriidassa viralliseen Yhdistyneen Kuningaskunnan ulkoministeriölle annettuun tietoon, että Chadrel Rinpoche tuomittiin vuonna 1997. Vankilatuomiota ja hänen epämääräistä olinpaikkaansa ympäröivä salamyhkäisyys ja ristiriitaiset raportit osoittavat asian poliittista herkkyyttä.

Tiibet-uutisten alkuun

Arkiston etusivulle

Aloitussivulle