Dalai-laman valtuuskunta palasi Kiinasta

Tiibetin pakolaishallituksen nelihenkinen valtuuskunta on palannut toiselta vierailultaan Kiinaan. Edellinen vierailu tapahtui syyskuussa 2002. Tällä kertaa vierailu kesti toukokuun 25. päivästä kesäkuun 8. päivään. Valtuuskuntaa johtivat Lodi Gyari, Dalai-laman Yhdysvaltojen erikoislähettiläs ja Kelsang Gyaltsen, Dalai-laman Euroopan erityislähettiläs. Kaksi muuta jäsentä olivat Sonam N. Dagpo ja Bhuchung K. Tsering.

Vierailun tarkoituksena oli jatkaa syyskuussa 2002 alkaneita tapaamisia Tiibetin asioista vastuussa olevien kiinalaisten johtajien kanssa. Lisäksi valtuuskunnan matkan kolme erityistä tavoitetta oli 1) avartaa yleistä ymmärrystä Kiinan tilanteesta vierailemalla eri alueilla ja tapaamalla virkamiehiä, 2) tavata Kiinassa buddhalaisia johtajia ja käydä buddhalaisissa pyhissä paikoissa, ja 3) käydä tiibetiläisillä alueilla ja tavata tiibetiläisiä virkamiehiä.

Pekingissä valtuuskunta tapasi Kiinan kommunistisenpuolueen edustajia ja muita vanhempia virkamiehiä. Vierailua koskevassa raportissaan Lodi Gyari sanoi muun muassa molempien osapuolien myöntäneen, että aikaisemmassa yhteyden pidossa on ollut monia mutkia ja että monista asioista on edelleen erimielisyyksiä.

Valtuuskunta vieraili myös Jiangsun, Zhejiangin ja Yunnanin maakunnissa. Lodi Gyarin mukaan matkan huippukohta oli lyhyt käynti Gyalthangissa ja 5. Dalai-laman perustamassa Gaden Samtenlingin luostarissa.

Tiibet-uutisten alkuun

Aloitussivulle