Tiibetin kansallinen olympiakomitea muodostettu - lehdistötiedote

ÄSKETTÄIN MUODOSTETTU TIIBETIN KANSALLINEN OLYMPIAKOMITEA HAKEE KUTSUA VUODEN 2008 PEKINGIN OLYMPIALAISIIN

3.8.2007

Yhteyshenkilöt: Wangpo Tethong Sveitsissä (englanti/saksa) +41 78 744 30 10 Chungdak Koren Norjassa (englanti/tiibet) + 47 950 244 43

(Zurich/Oslo/Lausanne). Äskettäin muodostettu Tiibetin kansallinen olympiakomitea (NOC Tibet) on tänään kirjoittanut Kansainvälisen Olympiakomitean (IOC) puheenjohtajalle Jacques Roggelle pyytäen, että Tiibetin joukkueelle lähetettäisiin kutsu vuoden 2008 Pekingin olympialaisiin.

”Olemme eritäin ylpeitä siitä, että meillä on nuorten tiibetiläisten urheilijoiden joukkue, joka on innostunut osallistumaan ensi vuoden kisoihin, mistä johtuu päätöksemme muodostaa kansallinen olympiakomitea”, sanoi Wangpo Tethong, NOC Tibetin puheenjohtaja 30.7.2007.

NOC Tibetin hallitus on toiveikas sen suhteen, että Kansainvälisen Olympiakomitean edustajat ympäri maailmaa tukevat heidän pyyntöään päästä olympialaisperheen jäseneksi.

Nykyhetkellä Tiibet ei voi kansana osallistua olympiakisoihin. Tiibet on ollut Kiinan miehittämä vuodesta 1950 ja tiibetiläiset selvänä kansakuntana, jolla on oma kieli, kulttuuri ja yhteiskunnalliset ominaispiirteet sekä tarkalleen määrätty alue, ovat eläneet Kiinan brutaalin hallintojärjestelmän alaisena siitä lähtien.

Tiibetin joukkueen jäsenet ovat nuoria maanpaossa eläviä tiibetiläisurheilijoita. He rakastavat intohimoisesti urheilua, mutta heidän on pakko elää pakolaisina kotimaastaan. He jakavat muiden nuorten urheilijoiden olympiaunelmat eivätkä halua mitään muuta kuin heiluttaa Tiibetin lippua ylpeinä ja marssia muiden kansojen nuorten ihmisten joukossa olympiastadionilla elokuun 8. päivänä 2008

”Kiina ja Kansainvälinen Olympiakomitea (IOC) ovat molemmat tähän asti laiminlyöneet toiveet ja lupaukset siitä, että olympialaiset tulevat olemaan vaikuttava voima Kiinan ja Tiibetin kansojen hyväksi”, sanoi Chungdak Koren, NOC Tibetin varapuheenjohtaja. Tiibetiläiset toivovat voivansa olla edustettuina olympiakisoissa muiden kansojen joukossa. Me olemme esittäneet tämän vetoomuksen Kansainväliselle Olympiakomitealle, jotta Tiibetin joukkue voisi osoittaa Tiibetin kansan todellisen luonteen eikä kansan, joka on ollut Kiinan miehityksen alistamana melkein 60 vuotta.

Toimittajien huomioitavaksi:
1. NOC Tibetin hallituksen jäsenet ovat: Wangpo Tethong, puheenjohtaja (Sveitsi), Chungdak Koren, varapuheenjohtaja (Norja), Chonpel Tsering (Yhdistyneet kansakunnat), Kelsang Dhondup (Intia), Lobsang Gyalpo (Itävalta), Kelsang Gope (Sveitsi) Nima Dorjee (Kanada), Thuten Kesang (Uusi-Seelanti).
2. Lisätietoa National Olympic Committee Tibetistä löytyy sivulta www.noc-tibet.org
3. Lisätietoa Tiibetin joukkueesta löytyy sivulta www.supportteamtibet.org Ihmisiä pyydetään rekisteröitymään Tiibetin joukkueen (Team Tibet) kannattajiksi tällä sivulla.

_______________________________________________________________

Tiibet-uutisten alkuun

Arkistoon

Aloitussivulle