Nepal toivoo kahden uuden rajanylityspaikan avaamista Tiibetiin

Nepal ja Kiina toivovat edistävänsä kaupankäyntiä ja turismia avaamalla mahdollisesti kaksi muinaista Himalajan ylityspaikkaa ja sallimalla helikopterien lentää Nepalista hindujen tärkeimpiin pyhiinvaelluspaikkoihin Tiibetissä.

Kiinan miehittämän Tiibetin ja Nepalin matkailu- ja ilmailuministeriön valtuuskunnat allekirjoittivat viime viikolla sopimuksen matkailun helpottamisesta. Viranomaiset sanoivat sopimuksen tarvitsevan kuitenkin vielä Pekingin hyväksynnän.

Nepalin ja Tiibetin välillä on vain yksi rajanylityspaikka. Suunnitelmia useampien rajanylityspaikkojen avaamisesta on ollut aiemminkin. Viranomaiset sanovat Nepalin haluavan lisätä kaupankäyntiä ja pitävät asiaa kiireellisenä, koska Peking ja New Delhi aikovat avata uudelleen rajan Tiibetin ja Sikkimin välisen rajan aivan Nepalin itäpuolella.

Virallisten arvioiden mukaan Nepal tuo maahan 83,3 miljoonan USD arvosta tavaraa joka vuosi Kodarin raja-aseman kautta ja ansaitsee noin 20 miljoonaa dollaria tulleina.

Ehdotetut kaksi uutta rajanylityspaikkaa olisivat Kerungissa, 224 km ja Nangpa La'ssa, 268 km Kathmandusta koilliseen. Molemmat ovat vanhoja teitä Nepalin ja Tiibetin välillä. Nangpa La on kulkureitti, jota pitkin sherpojen uskotaan muuttaneen Nepaliin satoja vuosia sitten.

Nepalin valtuuskuntaa johtanut matkailuministeriön virkamies Shanker Koirala sanoi tiibetiläisten valtuuskunnan olleen myönteinen ehdotukselle, vaikka sopimusta ei tehty. Hän myös sanoi, että tiibetiläisten valtuuskunnalla ei ollut valtuuksia sopimuksen tekoon ilman Kiinan keskushallinnon lupaa.

Kaksipäiväiset keskustelut päättyivät yksimieliseen muistioon edistää turismia Tiibetin ja Nepalin välillä sekä poistaa kaikki esteet hindupyhiinvaeltajilta käydä Kailash-vuorella ja läheisellä Mansarovar-järvellä Länsi-Tiibetissä. Noin 200.000 intialaista matkustaa joka vuosi Mansarovar-järvelle, jonka sanotaan olevan Shiva-jumalan asuinpaikka ja muutamien hindulaisuuden pyhien jokien alkulähde.

Kodarin raja-asema sijaitsee 113 kilometriä Kathmandusta koilliseen. Tie pääkaupungista rajalle avattiin vuonna 1967 ja Kiina avusti sitä toivoessaan kaupankäynnin helpottuvan Nepalin kanssa.

Kiina valvoo raja-alueita tarkasti, koska Nepal on tiibetiläisille ainoa käyttökelpoinen reitti paeta Intiaan, missä Tiibetin hengellinen johtaja Dalai-lama on elänyt vuodesta 1959 alkaen.

Kathmandun ja Tiibetin pääkaupungin Lhasan välillä on suora lentoyhteys, mutta ainoastaan kiinalaisille lentoyhtiöille.

Tiibet-uutisten alkuun

Arkiston etusivulle

Aloitussivulle