Tiibetinbuddhalaisuus edelleen uhattuna Tiibetissä

ICT (International Campaign for Tibet) on julkaissut raportin, jonka mukaan Tiibetin luostareiden valvonta on lisääntynyt muodostaen siten suuremman uhan tiibetinbuddhalaisuuden säilymiselle Tiibetissä.

Raportissa "When the Sky Fell to Earth" sanotaan muun muassa seuraavaa:

 • Viranomaisia kaikilla tasoilla Tiibetissä on nyt kehotettu tehostamaan luostareiden ja tärkeiden buddhalaisten jälleensyntymien tunnistamisprosessien valvontaa.

 • Joidenkin tiibetiläisten mukaan viime vuosien kovennetut otteet Dalai-laman hyväksi tehtäviä rukousseremonioita ja Itä-Tiibetin tärkeitä uskonnollisia laitoksia kohtaan ovat kuin "toinen kulttuurivallankumous".

 • Poliittiset koulutuskampanjat jatkuvat luostareissa kaikkialla Tiibetissä vastoin ilmoituksia, joita Kiinan viranomaiset ovat antaneet länsimaiden hallituksille.

 • Kiinan kansantasavallan viranomaiset keskittyvät lisääntyvässä määrin uskonnon "valvontaan" hallinnollisten lain mukaisten menetelmien välityksellä, jolloin uskonnollisten toimien kuriin paneminen tapahtuu "lain puitteissa".

 • 17. Karmapan lähdettyä Tiibetistä maanpakoon vuonna 2000 ateistinen Kiinan hallitus on omaksunut hyökkäävämmän lähestymistavan jälleensyntymälamojen tunnistamista ja koulutusta kohtaan.

  Kiinan ateistinen linja uskonnon valvontaan on synnyttänyt epätoivoa Tiibetissä asuvien tiibetiläisten keskuudessa, koska henkinen luottamus ja uskollisuus Dalai-lamalle ovat tiibetinbuddhalaisen kulttuurin keskeisiä osia. Monet tiibetiläiset ovat lähteneet maanpakoon voidakseen harjoittaa uskontoaan. Syinä on ollut myös buddhalaisten opettajien ja oppineiden puute Tiibetissä, suosittujen buddhalaisten johtajien matkustusrajoitukset, julmat poliittiset kampanjat, kulttuurivallankumouksen historiallinen perintö, munkkien ja nunnien määrän rajoittaminen luostareissa ja pyhiinvaellusten rajoittamiset.

  Pekingin mukaan Tiibetin identiteetin, kansallistunteen ja uskonnon läheinen yhteys tarkoittavat sitä, että uskonnon harjoittaminen muodostaa uhan Kiinan kansantasavallan yhtenäisyydelle ja esteen taloudelliselle kehitykselle.

  Tiibet-uutisten alkuun

  Arkistoon

  Aloitussivulle