Vuoden 1987 mielenosoituksen pääsuunnittelija vapautunut

TCHRD:n (Tibetan Center for Human Rights and Democracy) saamien vahvistettujen tietojen mukaan Ngawang Woeser vapautettiin Drapchin vankilasta 18. huhtikuuta 2004 viidentoista vuoden vankilatuomion jälkeen. Ngawang Woeser oli yksi 27. syyskuuta 1987 tapahtuneen kuuluisan rauhanomaisen Tiibetin itsenäisyyttä vaatineen mielenosoituksen suunnittelijoista. Hänen terveydentilansa tiedetään heikentyneen huomattavasti vankilassa kärsimästään epäinhimillisestä kohtelusta ja kidutuksesta johtuen.

Ngawang Woeser järjesti yhdessä kahdenkymmenen Drepungin luostarin munkin kanssa ensimmäisen rauhanomaisen Tiibetin itsenäisyyttä vaatineen mielenosoituksen Lhasassa sen jälkeen, kun kiinalaiset miehittivät Tiibetin vuonna 1959. Mielenosoitus kesti vain muutamia minuutteja ja poliisi pidätti munkit nopeasti.

Ngawang Woeseria pidettiin Gutsan pidätyskeskuksessa vangitsemisen jälkeen ja hänet vapautettiin neljän kuukauden kuluttua. Hän perusti ystäviensä kanssa kymmenjäsenisen salaisen järjestön "Organization of Ten" Drepungin luostarissa. Järjestö jakoi Tiibetin itsenäisyyttä vaativia lehtisiä ja tiibetinkielistä versiota YK:n ihmisoikeuksienjulistuksesta.

Useimmat järjestön kymmenestä munkista on vapautettu, mutta Ngawang Phulchung ja Jamphel Jangchub (19 vuoden tuomiot) sekä Ngawang Gyaltsen (17 vuoden tuomio) ovat edelleen Drapchin vankilassa.

Tiibet-uutisten alkuun

Arkistoon

Aloitussivulle