Mielenosoittaja vapautui 15 vuoden vankeuden jälkeen

TCHRD (Tibetan Centre for Human Rights and Democracy) on kertonut, että 38-vuotias Lhundup-niminen maanviljelijä on vapautettu 15 vuoden vankeuden jälkeen Chushulin vankilasta.

Lhundup pidätettiin yhdessä neljän muun maanviljelijän (Thupten Yeshi, Sonam Rinchen, Kunchok Lodoe ja Sonam Dorjee) kanssa 30.6.1992 kokoontumisessa, johon osallistui 1200 ihmistä. Kokoontumisen aikana miehet kantoivat suuren Tiibetin lipun korokkeelle ja huusivat iskulauseita, kuten "Free Tibet", "Chinese leave Tibet" ja "Long Live His Holiness the Dalai Lama". Viidentoista minuutin jälkeen poliisi saapui paikalle ja pidätti miehet välittömästi. Miehet sanoivat mielenosoituksensa syyksi sen, että Kiinan hallitus pakotti tiibetiläiset maanviljelijät ostamaan lannoitteita kiskurihintaan, joka oli suunnaton taakka tiibetiläisten maanviljelijöiden elinkeinolle. TCHRD:n mukaan miehet olivat maininneet syyksi myös syntyvyyden säännöstelyn toteutuksen ja naisten pakkosterilisaatiot, kiinalaisten siirtolaisten tulvan Tiibetin ja tiibetiläisten menettämät työpaikat ja työllistymismahdollisuudet.

Konchok Lodoe ja Sonam Dorjee vapautettiin myöhemmin pidätyksen jälkeen huonosta terveydentilasta johtuen, mutta Sonam Dorjee pidätettiin uudelleen kaksi vuotta myöhemmin. Sonam Rinchen kuoli vankilassa. Thupten Yeshin kohtalosta ei ole mainintaa.

_______________________________________________________________

Tiibet-uutisten alkuun

Arkistoon

Aloitussivulle