Tenzin Delek Rinpoche vankilassa Sichuanissa

Toistuvien pyyntöjen jälkeen Kiinan ulkoministeriö vastasi EU:n viralliseen esitykseen ilmoittaen Saksan ulkoministeriölle vankilan, jossa Tenzin Delek Rinpochea pidetään ja antaen ymmärtää, että kuolemantuomion kahden vuoden lykkäys lasketaan päivästä, jolloin tuomiosta tuli lopullinen ja voidaan muuttaa lievemmäksi tuomioksi.

Saksan viranomaisten mukaan Tenzin Delek Rinpochea pidetään Chuandongin vankilassa Dazussa, Itä-Sichuanissa. Tenzin Delek Rinpochen sanotaan olevan terve.

Kiinan ulkoministeriön vastaus viittasi myös Kiinan rikoslain artiklaan no 50. Siinä sanotaan, että kuolemantuomio voidaan muuttaa elinkautiseksi, mikäli vanki ei osallistu "tarkoitukselliseen rikokseen lykkäyksen aikana" ja että mikäli "tärkeimmät ansioiksi luettavat palvelut on todella suoritettu, rangaistus voi muuttua vankeusrangaistukseksi, joka on vähintään 15 ja enintään 20 vuotta."

Artiklassa no. 50 edellytetään myös, että "mikäli todistetaan, että hän on tehnyt tarkoituksellisen rikoksen, kuolemantuomio laitetaan täytäntöön korkeimman oikeuden vahvistuksella ja hyväksynnällä".

Saksan ICT:n (International Campaign for Tibet) toiminnanjohtaja, tri Gudrun Henne sanoi: "International Campaign for Tibet vetoaa, että Saksan hallitus käyttäisi vaikutusvaltaansa Kiinan hallitukseen varmistaakseen Tenzin Delek Rinpochen vapauttamisen välittömästi."

Kiinan kansantasavallan rikoslain 51. artiklassa sanotaan, että kuolemantuomion lykkäämisaika alkaa päivästä, jolloin tuomio tulee lopulliseksi. Tenzin Delek Rinpochen tapauksessa se oli 26. tammikuuta 2003, jolloin maakunnan korkeampi kansanoikeus vahvisti tuomion ja hylkäsi hänen valituksensa.

Tenzin Delek Rinpoche pidätettiin 7. huhtikuuta 2002. Tätä seurasi vankeus eristyksessä ja salaiset oikeudenkäynnit. Hänet tuomittiin kuolemaan syytettynä "vehkeilystä useiden pommiräjähdysten aiheuttamiseksi" ja "separatismiin yllyttämisestä" yhdessä väitetyn rikoskumppaninsa Lobsang Dhondupin kanssa.

Tenzin Delek Rinpochen kuolemantuomiota lykättiin kahdella vuodella. Lobsang Dhondup teloitettiin 26. tammikuuta 2003. Kiinan hallitus ei välittänyt lupauksistaan Euroopan Unionille ja Yhdysvaltojen hallitukselle, että tuomiota ei laitettaisi täytäntöön ennen pitkää uusintakäsittelyä.

Todisteiden puuttuessa Tenzin Delek Rinpochen väitetystä rikollisesta toiminnasta vaikuttaa siltä, että hänen pidätyksensä ja tuomitsemisen syynä olivat hänen huomattava vaikutusvaltansa tiibetiläiseen yhteisöön ja hänen Tiibetin kulttuurin ja uskonnon puolustaminen mukaan lukien Dalai-laman kunnioittamisen.

Tiibet-uutisten alkuun

Arkistoon

Aloitussivulle