Phuntsog Nyidrol vapautettu

Tiibetissä pisimpään vankilassa ollut poliittinen naisvanki Phuntsog Nyidrol vapautettiin Drapchin vankilasta torstaina 26. helmikuuta. Tietojen mukaan hän on Lhasassa perheensä luona.

Phuntsog Nyidrol pidätettiin ensimmäisen kerran lokakuussa 1989 osallistuttuaan rauhalliseen mielenosoitukseen Lhasassa. Hänet tuomittiin vankilaan yhdeksäksi vuodeksi ja menettämään poliittiset oikeudet. Hänen tuomionsa pidennettiin 17 vuodeksi, kun hän yhdessä 13 muun nunnan kanssa äänitti salaa kasetillisen lauluja, joissa ylistettiin Dalai-lamaa ja vaadittiin Tiibetin itsenäisyyttä. Kasetti salakuljetettiin vankilasta ja myöhemmin Tiibetistä. Huhtikuussa 2001 oikeus lyhensi hänen tuomiotaan vuodella osoitettuaan "katumisenmerkkejä viime vuosina".

Phuntsog Nyidrolin vapauttamisesta neuvotelleen Dui Hua -säätiön puheenjohtajan John Kammin mukaan ennenaikainen vapautuminen liittyi viimeaikaiseen amerikkalaisten taholta tulleeseen painostukseen mukaan lukien edustajainhuoneen päätöslauselma, jossa Kiinan hallitusta vaadittiin vapauttamaan kaikki tiibetiläiset poliittiset vangit. Päätöslauselmassa mainittiin erityisesti Phuntsog Nyidrolin tapaus.

Phuntsog Nyidrolin vapautuminen ajoittui samanaikaiseksi Yhdysvaltojen Kiinaa koskevan (mukaan lukien Tiibet, Hongkong ja Macao) ihmisoikeusraportin julkaisemisen kanssa. Vuoden 2003 raportti on huomattavasti kriittisempi kuin aikaisempina vuosina. Tiibetiä koskevaan osuuteen kuuluvat myös kiinalaisten maakuntien Qinghain, Yunnanin, Gansun ja Sichuanin tiibetiläiset alueet, ei pelkästään Tiibetin autonominen alue (TAR).

Phuntsog Nyidrolin terveydentilasta on oltu hyvin huolissaan sen jälkeen, kun hänet hakattiin vakavasti Drapchin vankilassa tapahtuneissa protesteissa vuonna 1998. Dui Hua -säätiön edustaja kertoi, etteivät he ole saaneet tietoa siitä, että vapautuminen olisi johtunut Phuntsogin terveydentilasta.

Lokakuussa 2002 vapautunut Ngawang Sangdrol, joka oli myös osallisena kasettien tekemiseen vuonna 1993, kertoi TIN:lle olevansa "hyvin iloinen" ja "ettei voinut uskoa" Phuntsog Nyidrolin vapautuneen. Omasta kokemuksestaan hän kertoi myös, että vaikka Phuntsog Nyidrol vapautui vankilasta, saattoi hän silti odottaa rajoituksia Kiinan viranomaisten taholta.

Tiibet-uutisten alkuun

Arkistoon

Aloitussivulle