Norja huolissaan Tiibetin ihmisoikeustilanteesta

Norjan parlamentin kyselytunnilla helmikuun 4. päivänä 2004 ulkoministeri Jan Peterseniltä kysyttiin, mitä hän aikoo tehdä Tiibetin ihmisoikeustilanteen hyväksi ja erityisesti Tenzin Delek Rinpochen tapauksen suhteen.

Ulkoministeri Petersen vastasi Norjan hallituksen olevan edelleen huolestunut Tiibetin ihmisoikeustilanteesta. Tilanne Tiibetissä on keskeisiä aiheita vuoropuhelussa Kiinan hallituksen kanssa. Syksyllä 2003 Norja otti esille YK:n yleiskokouksessa Kiinan toimintatavat vankien kohtelussa, uskonnonvapaudessa ja kuolemanrangaistuksessa. Tiibetin kulttuurin säilyttämisen tärkeyttä ja uskonnollista identiteettiä myös painotettiin.

Norja on useissa tilanteissa ilmaissut huolensa koskien buddhalaisen munkin Tenzin Delek Rinpochen oikeudenkäyntiä. Tenzin Delek Rinpochen tapaus oli esillä viime vuoden marraskuussa Norjan ja Kiinan välisessä ihmisoikeusneuvottelussa. Tammikuun lopulla Norjan Pekingin suurlähettiläs otti aiheen esille tapaamisessa Kiinan ulkoministerin kanssa. Suurlähettiläs oli painottanut norjalaisten huolta tapauksesta. Hän ilmaisi huolensa siitä, että Tenzin Delek Rinpochen kuolemantuomio pannaan täytäntöön huhtikuussa. Keskusteluissa Kiina on ilmoittanut, että tuomion täytäntönpanon lykkäämisen päätyttyä oikeus arvioi tilanteen ja määrää tuomion pantavaksi täytäntöön tai kuolemantuomio muutetaan vankilatuomioksi. Kiinan mukaan useimmissa tapauksissa tuomiot muuttuvat vankilatuomioiksi.

Tiibet-uutisten alkuun

Arkistoon

Aloitussivulle