Tiibetiläinen passi löydetty

Tsepon Shakabpa Wangchuk Dedhenin itsenäisen Tiibetin myöntämä passi on löydetty. Passi oli 12 vuotta kateissa Shakabpan kuoltua vuonna 1992 Kalimpongissa. Tsepon Shakabpa toimi Dalai-laman virallisena edustajana Delhissä vuoteen 1966 asti. Tsepon Shakabpa on kirjoittanut kirjan "Tibet: A Political History". Historiallinen asiakirja oli päätynyt nepalilaiselle antiikkikauppialle. Maaliskuun 29. päivänä 2004 passi annettiin Hänen Pyhyytensä Dalai-laman toimistolle.

Passissa on suunnilleen seitsemän maan leimat, jotka siihen lyötiin vuonna 1948 tiibetiläisen ministerin matkustaessa ulkomailla.

Vuonna 1948 Tiibetin hallitus lähetti kauppavaltuuskunnan Kiinaan, Yhdysvaltoihin, Englantiin ja muihin maihin. Tiibetin hallituksen Shakabpalle myöntämässä passissa on leimoja ja yli seitsemän maan myöntämiä viisumeita ja matkustuslupia.

Passi on valmistettu perinteisestä käsintehdystä tiibetiläisestä paperista. Se on vanhannäköinen ja nurkissa on sokeritoukan syömiä reikiä. Passissa on useiden maiden leimoja ja Shakabpalle myönnettyjä viisumeita ja matkustuslupia. Passin oikeassa alakulmassa on passinomistajan mustavalkoinen valokuva. Passin keskellä lukee Tiibetin hallituksen seuraavanlainen todistus:

"Tämä passin haltija - Tsepon Shakabpa - Tiibetin hallituksen valtiovarainministeriön johtaja lähetetään täten Kiinaan, Yhdysvaltoihin, Yhdistyneiseen Kuningaskuntaan ja muihin maihin tutkimaan ja tarkastelemaan kauppamahdollisuuksia näiden maiden ja Tiibetin välillä. Olisimme täten kiitollisia, jos kaikki hänen matkallaan olevat hallitukset antaisivat tunnustuksen sellaisenaan, myöntäisivät tarvittavan viisumin ym. ilman esteitä ja auttaisivat häntä kaikin mahdollisin tavoin.

Kashagin (Tiibetin hallituksen) leima, Lhasa. Päivätty tiibetiläisen tulisian vuoden 8. kuukauden 26. päivänä." (Gregoriaanisen kalenterin mukaan perjantai 10. lokakuuta, 1947.)

Passi, jossa on mm. Intian, Yhdistyneen Kuningaskunnan, Yhdysvaltojen, Italian, Sveitsin ja Ranskan leimat, on yksi tärkeimmistä asiakirjoista, joka todistaa Tiibetin aseman itsenäisenä valtiona vuonna 1948 juuri ennen kuin Kiina miehitti Tiibetin.

Tiibet-uutisten alkuun

Arkistoon

Aloitussivulle