Tiibetin levottomuuksiin liittyviä tapahtumia maalis-huhtikuussa 2008Tässä on lueteltuna vain osa Tiibetissä tapahtuneista mielenosoituksista ja levottomuuksista. Tietojen saanti on rajoittunutta, koska ulkomaalaisten toimittajien ei sallita mennä tiibetiläisille alueille. Tässä esitetyt tiedot perustuvat TCHRD:n (Tibetan Centre for Human Rights and Democracy) ja Radio Free Asian välittämiin tietoihin.

9. maaliskuuta
 • Jyekundossa poliisi takavarikoi keskellä yötä satoja kiellettyjä Dalai-laman kuvia muutamista tiibetiläisistä kodeista. Kaksi perhettä sai 500 yuanin (45 €) sakot kuvien hallussapidosta.

10. maaliskuuta - Tiibetin rauhanomaisen kansannousun 49. vuosipäivä
 • Lhasassa munkeista ja maallikoista muodostunut kymmenen ihmisen joukko johti rauhanomaista mielenosoitusmarssia Tiibetin puolesta Jokhangin temppelistä. He kantoivat Tiibetin kansallislippua, huusivat itsenäisyyttä vaativia iskulauseita ja jakoivat lentolehtisiä Barkhor-kadulla. Poliisi hakkasi ja pidätti mielenosoittajat välittömästi. Kaupat ja myyntikojut määrättiin suljettaviksi Barkhorin alueella. Aseellisia joukkoja levittäytyi alueelle ja tiibetiläisiä varoitettiin osoittamasta enempää mieltään.
 • Viranomaiset etsivät Lhasassa entisten poliittisten vankien kodeista poliittista aineistoa, kuten esimerkiksi Dalai-laman saamaan Yhdysvaltojen kongressin korkeimpaan kultaiseen ansiomerkkiin liittyviä CD-levyjä sekä tietokoneita, puhelimia ja internet-yhteyksiä.
 • Noin 137 Lhutsangin luostarin munkkia ja 215 maallikkoa pidätettiin Mangrassa heidän lähestyessään paikkakunnan kokoussalia, jossa oli hallituksen rahoittama esitys. Mielenosoittajat huusivat myöhemmin Tiibetin itsenäisyyttä vaativia iskulauseita ja vaativat Dalai-lamaa palaamaan Tiibetiin. Pidätyksistä ei ole mainintaa, mutta viranomaiset tutkivat tapausta.
 • Bayan Kharin piirikunnassa noin 20 paikallista poliisia häiritsi Ditsan luostarin munkkien kokoontumista. Noin 70 munkkia käveli ulos Dalai-laman kuvaa kantaen ja huutaen itsenäisyyttä ajavia iskulauseita. Myöhemmin munkit suorittivat Sangsol-rukousseremonian Ditsan luostarin takana olevalla vuorella. Seremoniaa kerääntyi katsomaan 400 tiibetiläistä. Pidätyksistä ei ole tietoa.
 • Itsenäisyyttä vaativia lentolehtisiä liimattiin Kardzessa.
 • Dzogen piirikunnassa sijaitsevan Dzoge Thangkor Soktsangin luostarin munkit laskivat Kiinan lipun luostarin pihalla.
 • Labrang Tashikyilin luostarissa poliisi poisti Tiibetin itsenäisyyttä vaativia lentolehtisiä.
 • Jyekundossa Tiibetin itsenäisyyttä vaativia lentolehtisiä liimattiin seiniin.
 • 300 Drepungin luostarin munkkia yritti aloittaa rauhanomaisen, 8 km pituisen mielenosoitusmarssin Lhasan keskustaan. Suuri aseistettujen poliisijoukko esti munkkien pääsyn Lhasaan. Poliisi pidätti yllyttäjinä pidetyt munkit.

11. maaliskuuta
 • Poliisiviranomaiset sulkivat Drepungin luostarin Lhasassa.
 • Lhasan kaupungin viranomaiset kutsuivat kaikki vapaalla olevat hallituksen työntekijät palaamaan töihinsä välittömästi.
 • Poliisi ampui kyynelkaasua hajottaakseen toista päivää jatkuneet satojen buddhalaismunkkien mielenosoitukset Lhasassa. Paikalla arveltiin olevan muutama tuhat aseistautunutta poliisia.
 • Sadat Seran luostarin munkit osoittivat mieltään Lhasassa huutaen itsenäisyyttä vaativia iskulauseita ja vaatien munkkien vapauttamista. Poliisijoukot ampuivat kyynelkaasua. Seran luostari suljettiin.


12. maaliskuuta
 • Tagtsen piirikunnassa Gandenin luostarin munkit osoittivat mieltään. Luostari suljettiin
 • Lhasassa noin 100 Chutsangin nunnaluostarin nunnaa marssi kohti Barkhorin aluetta rauhanomaiseen mielenosoitukseen. Poliisijoukot olivat sulkeneet alueen ja nunnat käännytettiin takaisin luostariinsa.
 • Lhasan lähiökomiteat määrättiin tutkimaan tiibetiläisten alueiden kaikki taloudet löytääkseen rekisteröitymättömät munkit ja nunnat, jotka laittomasti asuivat yksityiskodeissa.


13. maaliskuuta
 • Protesteja Gandenin luostarissa Tagtsen piirikunnassa.
 • Chutsangin nunnaluostarin nunnat yrittivät uudelleen marssia Lhasaan.
 • Lhasassa Tiibetin yliopiston kaikkien tiibetiläisten liikkumista rajoitettiin. Ainakin viisi opiskelijaa pidätettiin.


14. maaliskuuta
 • Labrangissa Labrangin luostarin munkit johtivat ainakin tuhannen ihmisen mielenosoitusta, jossa kannettiin Tiibetin lippuja, huudettiin itsenäisyyttä vaativia ja Dalai-lamaa myötäileviä iskulauseita. Sotilas- ja poliisijoukot estivät väkijoukkoa pääsemästä prefektuurin hallintorakennuksen luo. Poliisi ampui väkijoukkoon ja hakkasi mielenosoittajia. Useita tiibetiläisiä kuoli ja kymmeniä ihmisiä pidätettiin.
 • Neljän Gandenin luostarin munkin kerrotaan sytyttäneen itsensä tuleen mielenosoituksessa.
 • 25 tiibetiläisen kerrottiin kuolleen ja satojen loukkaantuneen mielenosoitusten kukistamisessa Ramochen ja Jokhangin temppelin luona ja Thomsigkhangin torilla.
 • Tilanne Lhasassa oli äärimmäisen kireä. Kauppoja ja autoja poltettiin. Samanaikaisesti oli useita mielenosoituksia ympäri Lhasaa. Poliisijoukkoja ja sotilaita oli tuhansittain.


15. maaliskuuta
 • Labrangissa puhkesi mielenosoituksia aamupäivällä. Arviolta 3000 mielenosoittajaa kerääntyi Labrangin luostarin lähistölle ja marssi kohti paikallishallinnon toimistoja. Huudettiin iskulauseita "Kauan eläköön Dalai-lama", "Vapauttakaa Panchen-lama" ja "Aloittakaa Kiinan ja Tiibetin välinen rauhanomainen vuoropuhelu". Poliisi ampui väkijoukkoon kyynelkaasua. Kolme maallikkoa ja yksi munkki pidätettiin. Myöhemmin lukuisia ihmisiä hakattiin ja mahdollisesti tehtiin joukkopidätyksiä. Asetettiin liikkumisrajoituksia. Tietoyhteydet katkaistiin alueelta aamulla.
 • Dawussa muutama sata munkkia ja maallikkoa piti mielenosoituksen huutaen iskulauseita ja jakaen lentolehtisiä.
 • Kirtissä, Ngaban piirikunnassa 300 munkkia Tagtsang Lhamo Kyin luostarista ja 100 maallikkoa piti mielenosoituksen torilla, poltti Kiinan lippuja, ryntäsi paikalliselle poliisiasemalle ja heitteli kivillä kiinalaisten liikkeitä. Mielenosoitukset puhkesivat myöhemmin uudelleen. Kymmenen munkkia sanotaan tulleen pidätetyksi. Turistit määrättiin poistumaan Ngaban alueelta.
 • Gaden Choekhorissa Phenpo Lhundupin piirikunnassa mielenosoituksia. Vahvistamattomien tietojen mukaan turvallisuusjoukot ampuivat pojan kuoliaaksi ja seitsemän tiibetiläistä pidätettiin.
 • Lhasassa tilanne oli äärimmäisen kireä. Kaupat oli suljettu, monilla alueilla puhelin- ja internet-yhteydet katkaistu, runsaasti armeijan panssariautoja ja puolisotilaallisia joukkoja. Kaikilla Lhasaan johtavilla teillä tarkastuspisteitä. Mielenosoittajia vaadittiin antautumaan 17.3. mennessä. Turvallisuusjoukot tekivät runsaasti kotietsintöjä ja tekivät satoja mielivaltaisia pidätyksiä. Kaikki aikaisemmat poliittiset vangit pidätettiin ja vangittiin. Joidenkin lähteiden mukaan jopa 600 tiibetiläistä pidätettiin päivän aikana.
 • Lithangin piirikunnassa 37-vuotias opettaja ja Lithang Nyingma -luostarin johtaja Barchog Lopoe seisoi tiellä ja esti sotilassaattueen etenemisen. Hän huusi vapautta ja Dalai-lamaa tukevia iskulauseita. Hänen pidätettiin ja vangittiin. Sivulliset seurasivat pidätyskeskukseen ja vaativat hänen vapauttamistaan. Barchog Lopoe vapautettiin lisämielenosoitusten estämiseksi, mutta hän on tarkkailun alaisena.


16. maaliskuuta
 • Luchun piirikunnassa yli 300 Shetsang Garsarin luostarin munkkia järjesti rauhanmarssin kantaen Tiibetin lippuja ja Dalai-laman ja Panchen-laman kuvia. Kaupunkilaisia ja paimentolaisia liittyi mielenosoitukseen. Marssi eteni iltapäivällä Minority Middle Schooliin opiskelijoiden liittymiseksi mielenosoitukseen, mutta opiskelijoita estettiin lähtemästä. Mielenosoittajat repivät koululla kiinankielisen kyltin. Joukko kulki hallituksen päärakennuksen luo ja poisti Kiinan lipun ja katkaisi lipputangon. Noin 3000 mielenosoittajaa huusi iskulauseita: "Kauan eläköön Dalai-lama! Vapauttakaa Panchen Gedun Chokyi Nyima! Tiibet kuuluu tiibetiläisille!". Lausuttiin rukouksia Dalai-laman ja Tiibetin uskonnon ja hyvinvoinnin hyväksi.
 • Machun piirikunnassa illalla noin 1500 tiibetiläistä piti rauhanomaisen mielenosoituksen piirikunnan pääkaupungissa ja huusi itsenäisyyttä vaativia ja Dalai-lamaa tukevia iskulauseita. Jotkut mielenosoittajat sytyttivät poliisiauton tuleen. Malmassa ja Murshakissa myös mielenosoituksia. Ngorassa mielensosoituksia hallituksen virastojen edessä. Noin 200 munkkia ja maallikkoja huusi iskulauseita ja poltti Kiinan lipun.
 • Machun kaupungissa iltapäivällä noin 2000 ihmisen mielenosoitus. Suurin osa mielenosoittajista paimentolaisia, mutta joukkoon liittyi paljon munkkeja, kaupunkilaisia ja opiskelijoita. Huudettiin itsenäisyyttä vaativia ja Dalai-lamaa tukevia iskulauseita. Joukko kantoi Tiibetin lippua ja Dalai-laman ja Panchen-laman kuvia. Poliisiautoja sytytettiin tuleen.
 • Chengdussa, Sichuanin maakunnassa sotilasvartioketju ympäröi Wuhou-temppelin ja alueen tiibetiläiset tarkan valvonnan alaisia.
 • Rebkongin piirikunnassa Rong Gonchenin luostarin noin 300 munkkia suoritti Sangsol-rukouksen (suitsukkeenpolttamisrituaali) jota seurasi pitkän elämän rukousseremonia Dalai-lamalle. Munkit marssivat kohti alueen hallituksen virastoja maallikkojen liittyessä joukkoon. Puolisotilaalliset joukot ampuivat kyynelkaasua joukkojen hajaannuttamiseksi.
 • Lithangissa mielenosoituksia, joista ei yksityiskohtaisia tietoja. 52-vuotias munkki Lithang Gonchenin luostarista piti istumismielenosoituksen Lithangin päätiellä ja myöhemmin joukkoon liittyi maallikkoja. Munkki pidätettiin, mutta vapautettiin myöhemmin. Viranomaiset julistivat täydellisen ulkonaliikkumiskiellon. Koulut, toimistot ja kaupat suljettiin, tietoverkot suljettiin ja alueelle saapui lisää armeijan kuorma-autoja.
 • Dzogen piirikunnassa Taktsang Lhamo Kirtin luostarissa mielenosoitus. Dzoge Thangkor Soktsangin luostarin munkkeja estettiin lähtemästä mielenosoitusmarssille kohti piirikunnan hallituksen virastoja.
 • Kirtissä, Ngaban piirikunnassa tuhannet Ngaba Kirtin luostarin munkit osoittivat mieltään huutaen vapautta ja Dalai-lamaa tukevia iskulauseita ja kantaen Tiibetin lippua. Poliisijoukot saapuivat paikalle ampuen kyynelkaasua ja estäen mielenosoittajia poistumasta luostarin alueelta. Yli kymmenen munkkia pidätettiin ja viisi munkkia loukkaantui mielenosoituksen väkivaltaisessa nujertamisessa. Ainakin viisitoista kuollutta vietiin luostariin. Tiedot kuolleiden määrästä vaihtelevat.
 • Marthangin piirikunnassa Marthang Nationality Middle Schoolin noin sata tiibetiläistä oppilasta piti mielenosoituksen koulun alueella vaatien Dalai-lamaa palaamaan Tiibetiin.
 • Gaden Choekhorissa Phenpo Lhundupin piirikunnassa nunnat, maallikot ja Gaden Choekhorin luostarin munkit pitivät rauhanomaisen mielenosoituksen piirikunnan hallituksen virastojen edessä.
 • Lhasassa tiibetiläisten asukkaiden käskettiin pysyä sisätiloissa, mutta kiinalaiset saivat liikkua vapaasti. Kaikkien tiibetiläisten henkilöllisyys tarkastettiin ulkona. Pidätetyt tiibetiläiset vietiin Toelungiin ja muihin Lhasan alueen vankiloihin. Kaupungin kaduilla runsaasti sotilaita ja sotilasajoneuvoja. Arviolta ainakin 100 tiibetiläistä kuollut.17. maaliskuuta

 • Labrangissa ainakin 11 tiibetiläistä pidätettiin mielenosoituksien jälkeen.
 • Machun piirikunnassa 1000 sotilasta aseistetun poliisin avustamana otti Machun kaupungin tiukkaan sotilaalliseen valvontaan. Ainakin 70 ihmistä pidätettiin.
 • Tsoessa, Sangchun piirikunnassa eri yliopistojen tiibetiläiset pitivät spontaaneja mielenosoituksia yliopistojensa alueella.
 • Pekingissä Central University for Nationalities -koulun (Kansallisuuksien keskusyliopisto) kymmenet tiibetiläiset opiskelijat järjestivät kynttiläkulkueen. Poliisi piti toimittajat kaukana mielenosoituksesta.
 • Chigdrilin piirikunnassa Qinghain maakunnassa 200 tiibetiläistä kokoontui paikallisesti arvostetun opettajan Tulku Tenzin Pai Wangchukin johtamaan uskonnolliseen seremoniaan. Viranomaiset keskeyttivät opetukset. Mielenosoituksia oli useissa alueen luostareissa.
 • Mangran piirikunnassa Tsolhossa yli 70 Kagya-luostarin munkkia järjesti rauhanomaisen mielenosoituksen, johon liittyi yli 500 maallikkoa. Munkit kantoivat Tiibetin lippuja ja mielenosoittajat huusivat itsenäisyyttä vaativia iskulauseita. Joukko marssi piirikunnan hallituksen virastojen luo. Paikalla oli runsaasti sotilaita ja poliiseja.
 • Dzogen piirikunnassa Dzoge Thangkor Soktsangin luostarin munkit johtivat mielenosoitusmarssia hallituksen virastoille. Maallikkoja liittyi mielenosoitukseen. Iskulauseita huudettiin ja Kiinan lippu vaihdettiin Tiibetin lippuun. Turvallisuusjoukot ampuivat kyynelkaasua.
 • Marthangin piirikunnassa noin sata Marthang Nationality Middle Schoolin tiibetiläistä opiskelijaa järjesti spontaanin mielenosoituksen koulun alueella vaatien Dalai-lamaa palaamaan. Poliiisi hakkasi ainakin 40 opiskelijaa vakavasti. Noin 700 koulun oppilasta piti mielenosoituksen turvallisuusviraston edessä.
 • Dechenissä Toelung Dechenin piirikunnassa puhkesi illalla Dinkan luostarin munkkien yllyttämänä mielenosoitus, johon liittyi maallikkoja. Suuri poliisijoukko hajaannutti mielenosoittajat, joista 30 pidätettiin.
 • Gaden Choekhorissa, Phenpo Lhundupin piirikunnassa Gaden Choekhorin luostarin munkit johtivat mielenosoitusta, johon myös maallikkoja liittyi piirikunnan hallituksen virastojen edessä. Viranomaiset rajoittivat ankarasti siviilien liikkumisvapautta.
 • Meldrongongkarissa eri luostareiden munkit ja nunnat kerääntyivät rauhanomaiseen mielenosoitukseen hallituksen virastojen eteen. Poliisi- ja turvallisuusjoukot estivät mielenosoituksen etenemisen ja Lhasasta pyydettiin vahvistusjoukkoja. Pidätyksistä ei ole tietoa.18. maaliskuuta

 • Borassa, Sangchun piirikunnassa Kanlhossa sadat munkit ja maallikot viettivät rukousrituaalia, jota seurasi rauhanomainen mielenosoitus hallituksen virastojen edessä. Ala- ja yläkouluissa poistettiin Kiinan lippu ja tilalle nostettiin Tiibetin lippu. Paikalle saapui kolme kuorma-autollista turvallisuusjoukkoja, jotka ampuivat kyynelkaasua joukkojen hajaannuttamiseksi.
 • Dogossa Chonen piirikunnassa noin 500 Choephel Shingin luostarin munkkia osoitti mieltään ulkona pidetyn rukousrituaalin jälkeen. Munkit kantoivat Tiibetin lippuja ja huusivat iskulauseita vapauden ja Dalai-laman tukemiseksi. Paikalla oli suuri joukko turvallisuusjoukkoja ja poliiseja.
 • Kakhassa, Sangchun piirikunnassa Kakhameyn luostarin munkit yhdessä satojen maallikkojen kanssa aloittivat mielenosoitusmarssin hallituksen virastoille huutaen iskulauseita Tsoen kaupungin keskusaukiolla. Rauhanomainen mielenosoitus huipentui Kiinan lipun korvaamiseen rukouslipuilla.
 • Chigdrilin piirikunnassa Qinghain maakunnassa Tarthangin luostarin munkit järjestivät rauhanomaisen mielenosoituksen, johon myöhemmin liittyi useita tuhansia opiskelijoita ja muita maallikkoja. Noin 40 paikallista poliisia tarkkaili tilannetta sivusta ja otti valokuvia. Mielenosoittajat vaihtoivat Kiinan lippuja Tiibetin lippuihin. Joukko eteni paikalliseen pidätyskeskukseen ja vaati kaikkien vankien vapauttamista. Mielenosoitus pysyi rauhanomaisena eikä omaisuutta vahingoitettu. Myöhemmin paikalle saapui neljä kuorma-autollista turvallisuusjoukkoja, jotka pidättivät ainakin viisi tai kuusi tiibetiläistä ja joukot piirittivät luostarin.
 • Zachukassa oli mielenosoitus, jossa Kiinan lippu vaihdettiin buddhalaisiin rukouslippuihin. Sotilaat kukistivat suurimittaisen mellakan. Vakavissa mellakoissa luoteihin kuoli monia tiibetiläisiä. Loukkaantuneiden määrästä ei ole tietoa.
 • Kardzessa noin 300 tiibetiläistä järjesti rauhanomaisen itsenäisyyttä vaativan mielenosoituksen keskustorilla. Mielenosoitukseen liittyi lisää ihmisiä ja puolisotilaalliset joukot ampuivat mielenosoittajia talon katolta. Mielenosoittajat pyrkivät suojaan, mutta kolme kuoli, 15 loukkaantui ja useita ihmisiä pidätettiin.
 • Lithangissa yli 300 tiibetiläistä osoitti mieltään ja joitakin mielenosoittajia pidätettiin.
 • Sertharin piirikunnassa tuhannet tiibetiläiset osoittivat mieltään. Turvallisuusjoukot ampuivat kohti mielenosoittajia.
 • Achokissa Marthangin piirikunnassa Achok Tsenyin luostarin munkit johtivat yli sadan tiibetiläisen rauhanomaista mielenosoitusta. Hallituksen virastojen Kiinan lippu korvattiin Tiibetin lipulla ja iskulauseita huudettiin. Paikalle saapui joukoittain aseistautuneita poliiseja.19. maaliskuuta

 • Machun piirikunnassa yli 30 tiibetiläistä pidätettiin.
 • Luchun piirikunnassa yli 200 tiibetiläistä paimentolaista ja maanviljelijää järjesti rauhanomaisen mielenosoituksen Ma Ngoen alakoulun pihalla huutaen iskulauseita ja vaihtaen Kiinan lipun Tiibetin lippuun. Paikalle saapui useita kuorma-autollisia turvallisuusjoukkoja tukahduttamaan mielenosoitus. Tilanne alueella hyvin kireä ja tulenarka.
 • Jyekundossa 400 tiibetiläistä opiskelijaa osoitti mieltään. He laskivat Kiinan lipun alas lipputangosta ja sytyttivät tuleen. Turvallisuusjoukot piirittivät mielenosoittajat ja varoittivat, että heillä oli käsky ampua ne, jotka aiheuttivat alueella ongelmia.
 • Sertharin piirikunnassa noin 1000 tiibetiläistä osoitti mieltään hallituksen virastojen edessä. 60 ihmistä pidätettiin.
 • Ngaban piirikunnassa Kiinan viranomaiset käskivät tiibetiläisten antautua. Alueella on "pakotettuja katoamisia". Epäiltyjen mielenosoittajien koteihin tunkeuduttiin. Rukoushetket kiellettiin Kirtin luostarissa epämääräiseksi ajaksi.
 • Tsarimassa Maowunin piirikunnassa 40 tiibetiläistä osoitti mieltään ja vaihtoi hallituksen virastojen Kiinan lipun khataan (valkoinen seremoniahuivi).
 • Lhasassa 24 mielenosoittajaa vangittiin oikeudenkäyntiä edeltävän pidätyksen nimissä. Heitä tullaan syyttämään vakavista rikoksista ja he saavat ankarat vankilatuomiot.20. maaliskuuta

 • Gansun maakunnassa levitettiin tiibetin- ja kiinankielisiä julkisia ilmoituksia, joissa mielenosoittajia kehotettiin antautumaan 25. maaliskuuta mennessä, jolloin heitä kohdeltaisiin "lempeästi". Takarajasta huolimatta raportoitiin mielivaltaisista pidätyksistä ja katoamisista Sangchussa ja muilla alueilla. Kiinan hallitus lähetti alueelle tuhansia sotilaita hillitsemään mielenosoituksia ja pidättämään mielenosoituksia.
 • Chigdrilin piirikunnassa Qinghain maakunnassa 300 automaattiasein varustautunutta sotilasta piiritti Chigdril Jigdril Tarthangin luostarin. Kaupunkiin määrättiin ulkonaliikkumiskielto. Sotilaat veivät kuusi tiibetiläistä eikä heidän olinpaikastaan ole tietoa. Puhelinyhteydet katkaistiin paikallisilta.
 • Poliisi esti kaikilta tiibetilläisiltä ja toimittajilta pääsyn Dalai-laman synnyinkylään Taksteriin, joka sijaitsee Tsongkhakharin piirikunnassa.
 • Ngaban piirikunnassa kiinalaisia turvallisuusjoukkoja meni Serkarin luostariin, jossa aloitettiin uudelleen koulutuskampanja, johon munkit kieltäytyivät osallistumasta. He huusivat iskulauseita, joissa vaadittiin uskonnonvapautta ja ihmisoikeuksia. Poliisi kiersi talosta taloon etsien Dalai-laman kuvia ja kaikkia poliittisesti arkaluontoisia kirjoituksia, esineitä ja asiakirjoja ja pidätti ne, joiden hallusta kyseisiä asioita löytyi. Tiibetiläisille on sanottu, että heidät pidetään vangittuina olympialaisten loppumiseen asti, jolloin oikeudenkäynnit alkavat.
 • Lhasan turvallisuusvirasto julkaisi listan 21 etsintäkuulutetusta ihmisestä, joita viranomaiset pitävät viimeaikaisten mielenosoitusten "pääsuunnittelijoina" tai "yllyttäjinä". Kaupunkiin tulevien ja sieltä lähtevien tiibetiläisten on näytettävä henkilötodistuksensa. Ilman henkilötodistusta olevat tiibetiläiset, mukaan lukien paimentolaiset joilla ei todistusta ole, pidätetään Lhasassa osallistuivatpa he mielenosoituksiin tai eivät. Ulkonaliikkumiskielto oli vielä voimassa, kadut olivat autioita, kaupankäynti lähes tyrehtynyttä eikä puhelinliikenne toiminut. Radio Free Asian lähetyksiä häirittiin. Tiibetiläiset elivät pelossa ja Lhasan vankilat olivat täynnä.22. maaliskuuta

 • Chentsan piirikunnassa monet Makur Namgyalingin luostarin munkit aloittivat rauhanomaisen mielenosoituksen, jonka turvallisuusjoukot estivät.
 • Markhul-thangissa Chentsan piirikunnassa sadat tiibetiläiset järjestivät rauhanomaisen mielenosoituksen kantaen Tiibetin lippua, Dalai-laman ja Panchen-laman kuvia ja huutaen iskulauseita: "Kauan eläköön Dalai-lama", "Dalai-laman palattava Tiibetiin", "Vapauttakaa 11. Panchen-lama Erdeni Gedun Choekyi Nyima" ja "Vapaus Tiibetin kansalle". Sadat turvallisuusjoukkoihin kuuluvat täydessä taisteluvalmiudessa olevat miehet olivat odottamassa mielenosoittajia. Uskonnolliset johtajat pyysivät ihmisiä lopettamaan mielenosoituksen verenvuodatuksen ja kuolemien välttämiseksi. Väkijoukko hajaantui myöhemmin.
 • Tsolhossa sadat paikalliset tiibetiläiset, pääasiassa paimentolaisia, yhdessä 10-15 munkin kanssa marssivat tukeakseen tiibetiläisten rauhanomaisia mielenosoituksia Lhasassa ja muualla Tiibetissä. Mielenosoittajat vaativat Kiinan viranomaisia aloittamaan vuoropuhelun Dalai-laman kanssa ja ratkaisemaan Tiibetin kysymyksen rauhanomaisesti.23. maaliskuuta

 • Jyekundossa mielenosoituksia, useita kuolonuhreja.
 • Chentsan piirikunnassa Kiinan turvallisuusjoukot pidättivät ainakin kolme edellisenä päivänä mielenosoituksiin osallistunutta tiibetiläistä. Noin 800 Lhan kylästä, Nyarongin luostarista, Lowan kylästä ja Merun kylästä kotoisin olevaa tiibetiläistä aloittivat rauhanomaisen mielenosoitusmarssin, jonka Kiinan turvallisuusjoukot pysäyttivät Lokogissa.
 • Lhasassa Kardzen piirikunnasta kotoisin olevaThokmey-niminen munkki kuoli.24. maaliskuuta

 • Drawossa Drangon piirikunnassa Chokrin luostarin munkit ja Ngyoe-gon nunnaluostarin nunnat järjestivät rauhanomaisen mielenosoituksen. Noin 200 tiibetiläistä kulki kohti hallituksen rakennuksia huutaen itsenäisyyttä vaativia ja Dalai-lamaa tukevia iskulauseita. Mielenosoittajat kohtasivat suuren joukon aseistautuneita poliiseja ja turvallisuusjoukkoja, jotka tulittivat mielenosoittajia. Useita tiibetiläisiä kuoli, mutta tarkkoja lukuja kuolleiden, loukkaantuneiden ja pidätettyjen määrästä ei ole saatavilla.25. maaliskuuta

 • Drangon piirikunnassa yli 400 munkkia piti rauhanomaisen mielenosoituksen kiinalaisten hallintoa vastaan huutaen iskulauseita. Mielenosoitukseen liittyi myös maallikkoja. Lopulta mielenosoitus tukahdutettiin julmasti.26. maaliskuuta

 • Kardzessa Drangon piirikunnassa kaksi Chogrin luostarin entistä johtajaa, Geshe Namgyal Tsering ja Geshe Sonam Gyurmey pidätettiin. Paikalliset viranomaiset karkottivat suuren määrän munkkeja Chogrin luostarista. Alueella raportoitiin monien maallikkojen katoamisesta.
 • Getsessä Drangon piirikunnassa viranomaiset järjestivät kokouksen, jossa paikkakunnan asukkaat määrättiin kieltämään ja arvostelemaan Dalai-lamaa ja "separatistisia" joukkoja. Vanhempi nainen, Ama Tsanglo itsepintaisesti kieltäytyi ja päinvastoin vaati Dalai-lamaa palaamaan Tiibetiin. Alueen puoluesihteeri hakkasi naista, mutta nainen jatkoi huutaen "En koskaan kiellä Dalai-lamaa. En kadu lainkaan, vaikka tappaisitte minut tänään".
 • Drangon piirikunnassa paikalliset viranomaiset pidättivät muutamia Nanggongin nunnaluostarin nunnia.28. maaliskuuta

 • Ngaban piirikunnassa sadat poliisit ja turvallisuusjoukkoihin kuuluvat hajaannuttivat Kirtin luostarin alueelle kerääntyneet ihmiset. Luostarin munkkeja kiellettiin poistumasta huoneistaan ja jokaisesta huoneesta etsittiin Dalai-laman kuvia ja "raskauttavia" todisteita. Aseistautuneet poliisijoukot veivät mennessään ainakin sata luostarin munkkia pidätyskeskukseen.30. maaliskuuta

 • Chonessa Lintanin piirikunnassa aseistettujen joukkojen divisioona Wuhanista, Hubein maakunnasta on levittäytynyt Choneen. Aseistautuneet poliisit yrittivät pidättää tiibetiläisiä. Satunnaiset mellakat jatkuivat.
 • Chigdrilin piirikuntaan saapui lisää sotilaita, jotka levittäytyivät sekä kaupunkeihin että maaseudulle. 30-40 ihmistä pidätetty, joista useimmat ovat paikallisia paimentolaisia.
 • Kardzessa hallituksen virkamies kertoi saaneensa rangaistuksen siitä, että vahvisti puhelinhaastattelussa Radio Free Asialle tiedon mellakoista.
 • Ngaban piirikunnassa sijaitsevassa Atobin luostarissa tehtiin ratsia, jonka yhteydessä pidätettiin 17 munkkia. Munkkien olinpaikasta ei ole tietoa.
 • Ngaban piirikunnassa Gomangin luostarissa poliisi pidätti 16 munkkia ratsian yhteydessä.
 • Ngaban piirikunnassa Kirtin luostarissa 28.-30. maaliskuuta on pidätetty mielivaltaisesti 572 munkkia, joiden joukossa oli vasta 10-vuotiaita munkkeja.
 • Ngaban piirikunnassa tiibetiläisiltä munkeilta ja maallikoilta evätty pääsy sairaanhoitoon. Loukkaantuneet eivät uskalla hakeutua hoitoon. Ruuasta vakava pula.
 • Lhasassa viranomaisten toimesta kaikkiin kännyköihin lähetetty tekstiviesti, jossa sanotaan "ettei pidä uskoa huhuja levottomuuksista".2. huhtikuuta

 • Chonen piirikunnassa Gansun maakunnassa sadat opiskelijat boikotoivat oppitunteja vastalauseena alueen mielenosoitusten kukistamiselle.
 • Tawun piirikunnassa Sichuanin maakunnassa noin 200 Ratroen nunnaluostarin nunnaa järjesti rauhanomaisen mielenosoituksen ilmaistakseen solidaarisuuttaan ja rukoillakseen niiden puolesta, jotka ovat kuolleet Tiibetin mielenosoituksissa. Nunnat lausuivat mielenosoitusmarssin aikana pitkän elämän rukousta Dalai-lamalle ja jatkoivat niitä vielä hallituksen virastojen edessä. Poliisi käski heidän palata takaisin luostariin tai heidät pakotettaisiin siihen. Nunnat hajaantuivat ja palasivat luostariinsa.
 • Sichuanin maakunnassa, Kardzen piirikunnassa, Tongkorin luostarissa alkoivat levottomuudet sen jälkeen, kun Kiinan viranomaiset aloittivat "isänmaallisen uudelleen koulutus" -kampanjan, jonka tarkoituksena oli estää mielenosoitukset. Luostarin päälama Lobsang Jamyang sanoi viranomaisille, että munkit eivät voi kritisoida Dalai-lamaa, mutta hän itse voi yrittää rajoittaa protesteja luostarissa. Päälama kutsui noin 400 munkkia koolle. Munkki Yeshe Nyima sanoi: "Emme voi kritisoida Dalai-lamaa, emme edes henkemme kustannuksella". Muut munkit olivat samaa mieltä. Poliisi tutki luostarin ja löysi ja tuhosi Dalai-laman kuvat ja poisti luostarin entisen päälaman Tongkor Shabdrungin kuvat. Poliisi pidätti kaksi munkkia.
 • Chamdossa paikalliset viranomaiset julkaisivat kiertokirjeen, jossa sanotaan, että paikallisten pitäisi olla varovaisia ja "pitää silmällä kaikki tiibetiläisiä, jotka tulevat alueelle Amdosta tai Kardzesta". Paikallisilla viranomaisilla on valtuudet pidättää kaikki Amdosta ja Kardzesta Chamdoon saapuvat tiibetiläiset.3. huhtikuuta

 • Borassa, Sangchun piirikunnassa, Gansun maakunnassa turvallisuusjoukot ovat lisänneet paikallisten ihmisten painostusta saadakseen käsiinsä 18.3. mielenosoitukseen osallistuneet. Paimentolaiset pelkäävät ilmoittautua, koska uskovat joutuvansa allekirjoittamaan papereita, joissa kielletään Dalai-lama.
 • Machussa, Gansun maakunnassa poliisi suorittaa ovelta ovelle etsintöjä ja pidättää tiibetiläisiä. Pidätettyjen olinpaikasta ei ole tietoa. Joillakin alueilla miehet ovat paenneet vuorille välttääkseen pidätykset.
 • Drangon piirikunnassa Sichuanin maakunnassa paikalliset kyläläiset ja munkit ottivat yhteen viranomaisten kanssa, jotka vaativat allekirjoittamaan asiakirjan, jossa kiellettiin Dalai-lama. Yli kymmenen munkkia hakattiin ja pidätettiin.
 • Sichuanin maakunnassa, Kardzen piirikunnassa, Tongkorissa noin 350 Tongkorin luostarin munkkia ja 350 maallikkoa kokoontui vaatimaan edellisenä päivänä pidätettyjen kahden munkin vapauttamista. Viranomaiset antoivat mielenosoittajille 25 minuuttia aikaa hajaantua ja rauhoittua ja silloin pidätetyt vapautettaisiin. Väkijoukko kieltätyi hajaantumasta ja puolisotilaalliset poliisit avasivat tulen väkijoukkoon. Viisitoista ihmistä kuoli ja kymmenen haavoittuivat. Alueen puhelinyhteydet katkaistiin ampumisen jälkeen.
 • Ngaban piirikunnassa viranomaiset ovat ottaneet kohteekseen alueen ihmiset, joilla on kännykkä ja epäilee heidän lähettäneen Tiibetin pakolaisyhteisölle tietoa ja valokuvia, jotka liittyvät mielenosoituksiin ja niiden kukistamiseen.
 • Ngaban piirikunnassa Namtson luostarin munkin kerrotaan tulleen kiinalaisen poliisin kuoliaaksi hakkaamaksi.7. huhtikuuta

 • Lhasassa Ramochen temppelissä pidätettiin noin 70 tiibetiläistä munkkia sen jälkeen, kun munkkien asuntoihin oli tehty ratsia. Munkkien olinpaikka ei ole tiedossa. Temppelissä asuu tavallisesti noin sata munkkia, mutta nyt jäljelle jäi vain muutamia. Temppelin munkeille asetettiin jo 14. maaliskuuta tiukkoja rajoituksia.9. huhtikuuta

 • Lhasassa TAR:n (Tiibetin autonominen alue) hallituksen puhemies Qiangba Puncog ilmoitti, että poliisi on pidättänyt 953 tiibetiläistä epäiltynä osallisuudesta maaliskuun 14. päivän levottomuuksiin.
 • Gansun maakunnan luoteisosassa, Sangchun piirikunnassa Labrang Tashikyilin luostarissa noin 15 munkkia uhmasi viranomaisia ja järjesti mielenosoituksen ulkomaalaisten toimittajien edessä, kun nämä olivat Kiinan viranomaisten järjestämällä kierroksella. Munkit ilmaisivat tukensa Dalai-lamalle ja huusivat kiinaksi mm. "Haluamme lisää vapautta, ihmisoikeuksia ja haluamme nähdä Dalai-laman". Mielenilmaus kesti kymmenisen minuuttia, kunnes kierrosta johtavat viranomaiset kehottivat ulkomaalaisia toimittajia lähtemään.10. huhtikuuta

 • Useiden sotilasajoneuvojen nähtiin menevän Drepungin luostariin Lhasassa.


11. huhtikuuta
 • Drepungin luostariin johtava tie suljettiin uudelleen.12. huhtikuuta

 • Kiinan viranomaiset lähettivät Drepungin luostariin "työryhmän", jonka tehtävänä oli kertoa luostari-instituutiolla oikeudelliset ja muut seuraukset poliittisiin toimiin osallistumisesta. Munkit protestoivat tätä "isänmaallinen koulutus" -kampanjaa vastaan. Turvallisuusjoukot kutsuttiin paikalle valvomaan munkkeja ja välittömästi pidätettiin muutamia munkkeja eikä heidän olinpaikastaan ole tietoa. Kaikki Drepungin luostariin johtavat tiet on suljettu. Munkkien liikkumisvapautta on rajoitettu ankarasti eikä luostariiin päästetä ulkopuolisia.14. huhtikuuta

 • Lhasassa ratsiat ihmisten koteihin, katoamiset ja häirintä jatkuvat joka päivä. Maaliskuun 14. päivän jälkeen lähes jokaisesta tiibetiläisestä taloudesta on joku kadonnut.
 • Lhasassa yli 800 ihmistä suljettiin suureen varastoon Lhasan rautatieaseman lähellä. Useita ihmisiä hakattiin vakavasti ja ruoasta on puutetta. Aseistetun poliisin on nähty ohjaavan junaan useasta sadasta tiibetiläisestä koostuvan ryhmän.
 • Lhasassa ilman henkilöllisyyskorttia ollut nuori munkki oli viety pidätyksen jälkeen paikalliseen pidätyskeskukseen, jossa neljä miestä hakkasi häntä yhtäaikaa useana perättäisenä päivänä. Hänet vapautettiin myöhemmin, koska viranomaiset pelkäsivät hänen kuolevan ellei tämä saisi sairaanhoitoa. Munkki pystyy nyt vaivoin kävelemään tai puhumaan ja hänellä on hengitysvaikeuksia.
 • Lähiökomiteoiden kokouksissa Lhasan asukkaita on varoitettu, että heidän on sanottava kaiken olevan hyvin, jos he saavat puheluita Tiibetin ulkopuolelta. Joitakin tiibetiläisiä on pidätetty sen jälkeen, kun he ovat puhuneet puhelimessa maanpaossa olevien sukulaistensa kanssa.
 • Lhasan luostareissa on ruoan ja veden puutteesta johtuvia vakavia ongelmia. Liikkumisrajoitukset estävät ruoan ja juoman hankkimisen. Lhasan suuret luostarit, Drepung, Sera ja Ganden ovat olleet suljettuja maaliskuun 10. päivästä lähtien.


17. huhtikuuta
 • Rebkongin piirikunnassa Rong Gonchenin luostarin 22 munkki järjesti rauhanomaisen mielenosoituksen Rebkongin torilla vaatien kolmen munkin vapauttamista, jotka pidätettiin 13. huhtikuuta osallistumisesta rauhanmarssiin 16. maaliskuuta. Munkit osoittivat mieltään muutaman minuutin, mutta turvallisuusjoukot pidättivät heidät. Kun uutiset munkkien pidätyksestä saatiin Rong Gonchenin luostarissa, marssi 80 munkkia torille ja vaati aamupäivällä pidätettyjen munkkien vapauttamista. Maallikkoja liittyi munkkien mielenosoitukseen. Paikalle saapui lisää turvallisuusjoukkoja ja tilanne muuttui erittäin kireäksi. Luostarin entinen johtaja 80-vuotias Alak Khasautsang saapui paikalle yrittäen ratkaista tilanteen, mutta kiinalaiset turvallisuusjoukot alkoivat hakata kaikkia paikalla olleita ikään tai asemaan katsomatta. Yli 80 tiibetiläistä, munkkeja ja maallikoita, pidätettiin ja vietiin pidätyskeskukseen. Turvallisuusjoukot ovat levittäytyneet Rong Gonchenin luostariin estäen vierailijoita ja munkkejä lähtemästä luostarista._______________________________________________________________

Tiibet-uutisten alkuun

Arkistoon

Aloitussivulle