Italian parlamentilta päätöslauselma Tenzin Delek Rinpochen kuolemantuomion kumoamisen vaatimiseksi

Italian parlamentin ulkoasiankomissio hyväksyi maaliskuun 11. päivänä 2004 yksimielisesti päätöslauselman 8-00073, jossa vaadittiin kumoamaan Tenzin Delek Rinpochen kuolemantuomio ja aloittamaan uusi oikeudenmukainen oikeudenkäynti. Päätöslauselmaa ehdotti Italian parlamentin Tiibet-ryhmän puheenjohtaja Gianni Vernetti kollegoidensa tuella.

Päätöslauselmassa mainittiin myös yksimielinen päätöslauselma lokakuulta 2002, jossa Italian hallitusta kehotettiin hyväksymään kaikki Kiinan kansantasavaltaa koskevat aloitteet, joiden avulla taattaisiin etnisille ja muille vähemmistöille poliittiset, sosiaaliset, kulttuurilliset perusoikeudet mukaan lukien myös uskonnonvapaus.

Päätöslauselmassa 8-00073 mainittiin, että 26. tammikuuta 2003 Sichuanin maakunnallinen oikeus vahvisti kuolemantuomiot Tenzin Delek Rinpochelle ja Lobsang Dhondupille. Molempia syytettiin osallisuudesta pommiräjähdyksiin ja "hajottavaan" propagandaan Tiibetin erottamiseksi Kiinasta. Esille otettiin myös se, että Lobsang Dhondup teloitettiin välittömästi kuolemantuomionsa julistamisen jälkeen välittämättä lainkaan kansainvälisen yhteisön huomautuksista.

Lisäksi päätöslauselmassa sanottiin, että Euroopan Unioni teki useita virallisia julkilausumia kritisoiden Kiinan kansantasavaltaa Lobsang Dhondupin teloittamisesta ja tavasta, jolla oikeudenkäynti suoritettiin ilman uskottavia todisteita ja riippumattomia asianajajia.

Tiibet-uutisten alkuun

Arkistoon

Aloitussivulle