Yhdistyneen Kuningaskunnan ihmisoikeusraportti julkaistu

Yhdistyneen Kuningaskunnan ulkoministeriö ja sen alainen kansainyhteisön asioita hoitava osasto julkaisivat marraskuun 10. päivänä vuosittaisen ihmisoikeusraportinsa. Kiinan kansantasavaltaa koskevassa osuudessa sanotaan seuraavasti:

Viime vuoden tilanne oli sekava, koska joillakin osa-alueilla oli edistystä ja toisilla ei. Siinä sanotaan, että Britannian hallituksen huolenaiheisiin kuuluuvat: laaja kuolemanrangaistuksen ja kidutuksen käyttäminen, poliittisten toisinajattelijoiden, uskonnonharjoittajien ja Falun Gongin henkisen liikken kannattajien jatkuva häirintä; Tiibetin ja Xinjiangin tilanne; ja vakavat puheen, yhdistymisen ja uskonnonvapauksien rajoitukset."

Erityisesti Tiibetiin liittyvässä osiossa sanotaan seuraavaa: "Ihmisoikeustilanne Tiibetissä on edelleen huolenaihe. Uskomme, että paras tapa parantaa tilannetta alueella on Kiinan hallituksen ja tiibetiläisten välinen aito vuoropuhelu ja rohkaisemme molempia osapuolia sellaiseen vuoropuheluun. Olemme rohkaiseet Kiinan viranomaisia suostumaan Dalai-laman edustajia kolmanteen vierailuun Kiinaan. Olemme huolissamme uskonnonvapauden rajoituksista, pidätettyjen vankien kohtelusta ja poliittisista koulutuskampanjoista luostareissa. Uskomme, että Tiibetin taloudellisessa kehityksessä pitäisi ottaa huomioon paikallisen väestön toiveet. Yhdistynyt Kuningaskunta tukee voimakkaasti EU:n kolmea virallista esitystä (viimeisin helmikuussa 2004) Tenzin Delek Rinpochen ja Lobsang Dhondupin tapauksista, jotka tuomittiin kuolemaan (ensiksi mainitun tuomiota lykättiin kahdella vuodella) osallisuudesta lukuisiin pommiräjähdyksiin Sichuanin maakunnassa. Olemme iloisia maaliskuussa 2004 tapahtuneesta Phuntsog Nyidron vapauttamisesta, joka on ollut useita vuosia yksittäistapausten huolenaiheiden listalla. Olemme edelleen huolissamme Dalai-laman 11. Panchen-lamaksi valitseman Gedhun Choekyi Nyiman, jota ei ole nähty vuoden 1995 jälkeen, tilanteesta. Vaadimme edelleen riippumattoman henkilön pääsyä hänen luokseen. Pääministeri, ulkoministeri ja ulkoministeriön alainen ministeri Bill Rammell ottivat Tiibetin kysymyksen esille vierailullaan Kiinaan 2003. Pääministeri otti Tiibetin kysymyksen esiin myös toukokuussa 2004 tapahtuneen pääministeri Wenin Yhdistyneen kuningaskunnan vierailun yhteydessä. Ulkoministeri kävi saman vierailun aikana keskustelun ulkoministeri Li Zhaoxingin kanssa Tiibetiin liittyvistä kysymyksistä."

Tiibet-uutisten alkuun

Arkistoon

Aloitussivulle