Tiibet-ryhmä perustettu Belgian parlamenttiin

Belgian parlamentissa perustettiin virallisesti marraskuun 17. päivänä Tiibet-ryhmä, joka muodostuu kaikkien suurten puolueiden jäsenistä. Ryhmän puheenjohtaja Walter Muls kuvasi lehdistötiedotteessaan ryhmän päämäärääksi edistää laajempaa kansainvälistä Tiibetin kysymyksen tunnustamista. Erityisinä päämäärinä ovat seuraavat asiat:

 • Parantaa ihmisoikeuksien kunnioittamista Tiibetissä.

 • Kiinnittää huomio Tiibetin ratkaisemattomaan kysymykseen vuoropuhelussa eurooppalaisten valtioiden ja Kiinan välillä.

 • Yhdessä Euroopan valtioiden ja Europarlamentin Tiibet-ryhmien kanssa tukea "Tiibetin kysymyksen koordinaattorin" viran perustamista EU:hun, joka aktiivisesti rohkaisisi vuoropuheluun Hänen Pyhyytensä Dalai-laman tai hänen edustajiensa ja Kiinan kansantasavallan välillä.

 • Vaatia EU:ta ja jäsenmaiden hallituksia käyttämään EU:n ja Kiinan hallituksen nykyisiä yhteyksiä keinoina rohkaisemaan Kiinan kansantasavallan johtajia pyrkimään lisämään kanssakäymistä Dalai-laman edustajien kanssa edistääkseen nopeaa ja kestävää rauhanomaista ratkaisua Tiibetin kysymykseen.

  Lisäksi Walter Muls sanoi, että "Tiibet-ryhmä aikoo perinpohjaisesti julkilausua Tiibetin kysymyksen ja jättää ehdotuksensa Belgian ulkoministeriön esityslistalle. Tällaisin ponnisteluin Belgian hallitus voi yhdessä Euroopan valtioiden ja EU:n kanssa ottaa lisäaskeleita tukeakseen Tiibetin kansan itsemääräämistä ja Tiibetin pakolaishallituksen tunnustamista Tiibetin kansan ainoana ja oikeutettuna edustajana".

  Migyur Dorjee kiitti Brysselin Tiibet-toimiston puolesta ryhmän jäseniä tuesta ja sanoi ryhmän asettamia poliittisia tavoitteita yhdenmukaisiksi Hänen Pyhyytensä Dalai-laman toiveiden kanssa. Lisäksi hän sanoi, että joutuessaan päivittäin vastatusten terrorismin ja poliittisen väkivallan vakavien ongelmien valossa parlamentaarikot tukevat Tiibetin kansan väkivallatonta ja rauhanomaista kamppailua, antaisi muille esimerkin seurattavaksi.

  Parlamentaarinen Tiibet-ryhmä toimii seuraavissa Euroopan maissa: Alankomaat, Belgia, Espanja, Irlanti, Italia, Latvia, Liettua, Luxemburg, Norja, Portugali, Puola, Ranska, Ruotsi, Saksa, Slovenia, Sveitsi, Tsekin tasavalta, Unkari, Viro ja Yhdistynyt Kuningaskunta.

  Suomen eduskunnassa ei ole Tiibet-ryhmää.

  Tiibet-uutisten alkuun

  Arkistoon

  Aloitussivulle