Dalai-laman vastainen kampanja tehostuu Kardzessa ja Lithangin alueella

TCHRD:n (Tibetan Center for Human Rights and Democracy) luotettavilta lähteiltä saatujen vahvistettujen tietojen mukaan viranomaiset Kardzessa ja Lithangin alueella ovat uhanneet paikallista väestöä heidän maidensa takavarikoimisella, mikäli he eivät luovuta Dalai-laman valokuvia kuukauden sisällä.

Luotettavien lähteiden mukaan kiinalaiset "työryhmät" pitivät kokoontumisia kaikissa kylissä ja kaupungeissa Kardzen ja Lithangin alueella 11. ja 12. marraskuuta 2003. Marraskuun 11. päivänä paikalliset viranomaiset ja "työryhmien" virkamiehet määräsivät lopun Tiibetin itsenäisyyttä vaativille toimille ja Dalai-laman kunnioituksen osoituksille. Ihmiset määrättiin luovuttamaan kodeissaan esillä olevat Dalai-laman kuvat. Jäädessään ilman vastakaikua viranomaiset vakuuttivat, että toimenpiteisiin ei ryhdyttäisi niitä vastaan, jotka vapaaehtoisesti luovuttaisivat kuvat. Seuraavana päivänä pidettiin toinen kokoontuminen samoin tarkoituksin, mutta kukaan ei luovuttanut kuvia. Viranomaiset uhkasivat ihmisä maiden takavarikoimisella, mikäli nämä eivät noudata määräystä kuukauden sisällä.

Viranomaisten uskotaan kutsuneen kokouksen koolle sen jälkeen, kun Tiibetin kansallislippu löydettiin sähköpylvääseen nostettuna Kardzessa lokakuussa 2003. Viranomaiset yrittivät löytää "syyllisen" siinä onnistumatta. Samanlaisen tapauksen välttämiseksi tulevaisuudessa ryhdyttiin ankariin toimenpiteisiin.

Kardzen ja Lithangin alueen asukkaat ovat pääasiassa maanviljelijöitä, jotka ovat sukupolvien ajan elättäneet itsensä viljelemällä maataan. Ihmiset ovat nyt huolissaan toimeentulostaan, kun maat uhataan takavarikoida.

Taustatietoa viimeaikaiselle tapahtumalle: Vuonna 1994 pidetyssä kolmannessa Tiibetin työfoorumissa Kiinan viranomaiset nimittivät Dalai-lamaa "käärmeen pääksi". Dalai-laman vastaiset kampanjat aloitettiin vuonna 1996 luostareiden ollessa pääasiallisia kohteita. Munkit ja nunnat Tiibetissä on alistettu Dalai-laman kieltävälle poliittiselle opille. Kampanja levitettiin myöhemmin myös maallikkojen keskuuteen. Kesäkuussa 2002 "työryhmät" tutkivat jokaisen talon Toelung Dechenin alueella löytääkseen Dalai-laman kuvia. Dalai-laman vastaisen kampanjan aloittamisen jälkeen Tiibetissä on tapahtunut lukuisia pidätyksiä joko Dalai-laman kuvien esillä pitämisestä, Dalai-laman videoiden tai nauhojen omistamisesta tai "pitkään eläköön Dalai-lama" laulamisesta.

Vuoden 2001 jälkeen uskonnollisen sortamisen keskus on näyttänyt siirtyneen kohti Sichuanin maakuntaa, joka aikaisemmin nautti suhteellisesta uskonnollisesta vapaudesta. Kolme huomattavinta uskonnollista henkilöä - Geshe Sonam Phuntsok (kärsimässä viiden vuoden vankeusrangaistustaan), Tulku Tenzin Delek (tuomittu kuolemaan kahden vuoden viiveellä) ja Khenpo Jigme Phuntsok (joka aiemmin oli eristettynä pidätettynä ja hänen Serthar-instituuttinsa kohtasi karkottamisen ja tuhoamisen) - olivat Kiinan viranomaisten kohteina syyn ollessa heidän uskollisuutensa Dalai-lamalle. Tämän vuoden pidätykset osoittavat Dalai-laman vastaisen kampanjan tehostumista.

Tiibet-uutisten alkuun

Arkistoon

Aloitussivulle