Euroopan parlamentin päätöslauselma Tenzin Delekin tapauksesta

Euroopan parlamentti antoi marraskuun 18. päivänä päätöslauselman, jossa vaadittiin Tulku Tenzin Delekin tapauksen välitöntä uudelleen käsittelyä ja hänen kuolemantuomionsa muuntamista.

Samalla kun Euroopan parlamentti voimakkaasti tuomitsee Tulkun apulaisen Lobsang Dhondupin tammikuussa 2003 tapahtuneen teloituksen, se vaati "Sichuanin maakunnan kansanprokuraattorin pääsyyttäjää ja Sichuanin maakunnan kansanhallituksen kuvernööriä tekemään parhaansa estääkseen Tenzin Delek Rinpochen teloitus".

Euroopan parlamentti ilmaisi huolensa siitä, että Tulkua on raporttien mukaan pidetty eristettynä ja kidutettu useiden kuukausien ajan. Se päätti vaatia viranomaisia takaamaan sen, että Tenzin Delek Rinpochea ei kohdella huonosti pidätettynä, pyytää tapauksen välitöntä uudelleenkäsittelyä ja vaatii Kiinan viranomaisia tekemään kaiken vallassaan olevan osoittaakseen sen, että kansainvälisiä ihmisoikeuksia ja humanitäärisiä lakeja kunnioitetaan ja erityisesti takaamaan kansainvälisesti tunnustetun oikeudenkäynnin pidätetyille.

Päätöslauselma vaati myös Euroopan Unionia ja sen jäsenvaltioita vaatimaan Kiinan kansantasavaltaa kunnioittamaan Tiibetin kansan uskonnollisia oikeuksia ja vapautta erityisesti estämään Tenzin Delek Rinpochen teloituksen ja vaatimaan uutta ja oikeudenmukaista oikeudenkäyntiä.

Euroopan parlamentti päätti myös vedota Euroopan komissioon ja neuvostoon ilmaisemaan huolensa Tenzin Delek Rinpochen tapauksesta tulevassa EU:n ja Kiinan välisessä huippukokouksessa.

Euroopan parlamentti antoi päätöslauselman Tulku Tenzin Delekin ja edesmenneen Lobsang Dhondupin tapauksista joulukuun 19. päivänä 2002.

Ottaen ilolla vastaan Ngawang Sangdrolin ja Takna Jigme Sangpon vapautumisen aikaisemmin, Euroopan parlamentti päätti vaatia Kiinan hallitusta jatkamaan vankien vapauttamista.

Tiibet-uutisten alkuun

Arkistoon

Aloitussivulle