Hänen Pyhyytensä Dalai-laman syntymäpäivä

Hänen Pyhyytensä Dalai-lama täyttää heinäkuun 6. päivänä 70 vuotta. Päivää juhlistetaan ympäri maailmaa monenlaisin tapahtumin.

Hindustan Times -sanomalehdelle antamassaan haastattelussa maanpaossa oleva Tiibetin henkinen johtaja sanoi, että Dalai-laman korkea uskonnollinen asema pitäisi lakkauttaa, jos Tiibetistä tulee autonominen ja demokraattinen alue. Dalai-lama sanoi haastattelussa myös seuraavaa: "Jos kuolisin muutaman kuukauden kuluttua tai ennen kuin voisimme palata Tiibetiin, tulisi olemaan uusi Dalai-lama". Aikaisemmissa haastatteluissaan Hänen Pyhyytensä on sanonut syntyvänsä Tiibetin ulkopuolelle ellei Tiibet ole silloin autonominen ja demokraattinen.

Dalai-lama -asema syntyi 1400-luvulla ja kaksi vuosisataa myöhemmin 5. Dalai-lama toimi henkisen roolinsa lisäksi poliittisesti yhdistääkseen Tiibetin omaksuen siten sekä henkisen että maallisen vallan.

Dalai-laman seuraaja valitaan etsimällä edellisen Dalai-laman jälleensyntymä.

Nykyinen 14. Dalai-lama syntyi heinäkuun 6. päivänä 1935 ja asetettiin valtaistuimelleen nelivuotiaana helmikuussa 1940 Lhasassa.

Kiina miehitti Tiibetin vuonna 1950 ja vuonna 1959 Tiibetin kansannousun jälkeen Dalai-lama lähti maanpakoon Intiaan. Dalai-lamaa on seurannut maanpakoon yli 200.000 tiibetiläistä.

Vuonna 1989 Dalai-lamalle myönnettiin Nobelin rauhanpalkinto omistautumisestaan Tiibetin väkivallattomalle vapauttamiselle. Alunperin Dalai-lama vaati Tiibetin itsenäisyyttä, mutta puhuu nykyään Tiibetin todellisesta autonomiasta Tiibetin kulttuurin, kielen ja ympäristön säilyttämiseksi.

Dalai-lama on sanonut, että Tiibetin nykyinen tilanne vaatii, että hän elää vielä kauan niin, että hän voi jatkaa ponnistuksiaan kansansa hyväksi, kunnes Tiibetin kysymys on ratkaistu. Tiibetin pakolaishallinnon järjestämässä erityisessä Dalai-laman pitkän elämän rukousten uhraamisen seremoniassa Dalai-lama sanoi, että yhteisiin täydellisellä vilpittömyydellä ja luottamuksella tehtyihin rukouksiin hänen pitkän elämänsä hyväksi vastataan. Samassa seremoniassa Hänen Pyhyytensä vakuutti, että hänen sitoutumisensa demokratiaan on täydellistä ja aitoa.

Tiibet-uutisten alkuun

Arkistoon

Aloitussivulle