Turismi uusi tapa sortaa munkkeja

Buddhalaisuuden harjoittaminen on Tiibetissä vaikeaa tai lähes mahdotonta. Turismista on tullut uusi tapaa sortaa munkkeja ja vaikeuttaa buddhalaisuuden harjoittamista.

Ennestään tiukassa kommunististen viranomaisten valvonnassa munkit joutuvat nykyään toimimaan turistioppaina ja ovimiehinä tuhansille päivittäisille kävijöille. Vuosikymmenten sortamisen ja Tiibetin buddhalaisuuden ankaran säännöstelyn jälkeen, Kiinan hallitus mainostaa nyt voimakkaasti uskontoa ja sen monumenttejä turistihoukuttimina edistääkseen Himalajan alueen jälkeen jäänyttä taloutta.

Kiina on kuitenkin kommunistinen valtio, joka on virallisesti ateistinen. Samalla kun matkailua edistetään kutsumalla ihmisiä tulemaan pyhään maahan, viranomaiset edelleen rajoittavat munkkien määrää luostareissa, sanelevat kuinka temppeleitä tulee johtaa, estävät lapsia osallistumasta buddhalaisiin juhliin ja muuhun uskonnon ilmaisemiseen.

Monet Tiibetin 46.000 buddhalaisesta munkista ja nunnasta pitävät turistien tulvaa uutena taakkana. Munkeilla ja nunnilla on nykyään päivässä vain kaksi tuntia buddhalaisuuden opiskeluun turistivelvollisuuksien ja pakollisten kommunististen opiskeluistuntojen välillä. Opiskelun vähäisyys näkyy tutkinnon suorittaineiden munkkien ymmärryksen syvyydessä.

Viranomaiset toivovat, että turistien määrä ylittäisi Tiibetissä tänä vuonna miljoonan. Viime vuonna Tiibetissä kävi 856.000 turistia, joista vain noin 140.000 tuli Kiinan ulkopuolelta. Hallitus suunnittelee, että turismin osuus alueen taloudesta nousisi kuudesta kymmeneen prosenttiin vuosikymmenen loppuun mennessä.

Vaikka temppelit ja luostarit saattavat hieman hyötyä turismin tuomista tuloista, munkeilla on vähän tai ei lainkaan sanomista siihen, kuinka avoimina he haluavat pitää luostarit turisteille. Kommunistinen hallinto on tiukentunut luostareissa huomattavasti Dalai-laman tukemisen eliminoimiseksi.

Vaikka Kiinan hallitus käyttäisi rahaa yli 1700 uskonnollisen paikan korjaamiseen ja kunnostamiseen, ei pidä unohtaa sitä tosiasiaa, että juuri Kiinan puna-armeija tuhosi ja hajotti useat noista uskonnollisista paikoista kulttuurivallankumouksen aikana 1967-77.

Tiibet-uutisten alkuun

Arkistoon

Aloitussivulle