Kiinalaiset tulittivat tiibetiläisiä turvapaikanhakijoita

Todistajat kertoivat Radio Free Asialle (RFA), että kiinalaiset rajaviranomaiset tulittivat Nepalista turvapaikkaa hakevaa tiibetiläisen ryhmää, johon kuului 51 ihmistä. Ryhmästä vain kolmen onnistui paeta. Muut vangittiin eikä heidän olinpaikkansa ole selvillä.

Tilanteesta pakenemaan onnistuneen henkilön mukaan noin 30 kiinalaista rajavartijaa aloitti tulituksen ympäröiviltä vuorilta ja laaksosta. Tulitusta jatkui jonkin aikaa. Hän ei pystynyt sanomaan loukkaantuiko kukaan tulituksessa. Rajavartijoiden joukossa oli myös joitakin tiibetiläisiä, jotka uhkasivat ryhmää tiibetiksi, että heidät tapettaisiin, jos he pakenisivat.

Silminnäkijän mukaan Kiinan rajavalvojat piirittivät ja pidättivät 48 hengen ryhmän elokuun 26. päivänä lähellä Nepalin rajaa Dhingrissä, Shigatsessa. Todistajien mukaan ryhmästä kolmen henkilön onnistui paeta Nepalin Solukhumbun alueen kautta. Eri ikäisiä, eri alueita ja eri ammatteja edustava 51 hengen ryhmä lähti Lhasasta heinäkuun 12. päivänä.

Kiinan viranomaiset vahvistavat tapauksen. Erään virkamiehen mukaan ryhmään kuuluvilla oli erilaisia syitä pakenemiseen. Useat sanoivat, ettei heille annettu asianmukaista uskonnollista koulutusta, jotkut viittasivat huonoihin koulutusmahdollisuuksiin ja jotkut sanoivat huonojen elinolosuhteiden olevan syynä pakenemiseen. Viranomaisen mukaan ryhmän jäseniä kuulustellaan ja heidän kotikaupunkeihinsa otetaan yhteyttä.

24 ryhmän jäsentä on kotisin Bri-rusta (Biru Xian), Nagchun prefektuurista muiden ollessa Khamista ja Amdosta. Ryhmään kuului kuusi noin 10-11-vuotiasta lasta, kaksi nunnaa ja yksi munkki.YK:n pakolaistyöntekijät ottivat hoiviinsa kolme pakenemaan onnistunutta henkilöä Solukhumbun yhdeltä kiitoradalta ja kuljettivat heidät Kathmanduun.

_______________________________________________________________

LOKAKUUN MUUT UUTISET:

Vaikeuksia Kathmandun ja Lhasan välisellä bussilinjalla

Nepalissa pidätetyt tiibetiläiset pelkäävät karkotusta

YK:n lastenoikeuksienkomissio tahtoo tavata Panchen-laman

_______________________________________________________________

Tiibet-uutisten alkuun

Arkistoon

Aloitussivulle