Dalai-lama huolissaan Tiibetin ympäristöstä

Hänen Pyhyytensä Dalai-lama puhui yleisötilaisuudessa Finlandia-talossa 30. syyskuuta. Ennen luentoaan olleessa lehdistötilaisuudessa Hänen Pyhyytensä sanoi, että yksi hänen tehtävistään on Tiibetin kysymyksen esilläpitäminen ja puhuminen tiibetiläisten puolesta.

Lehdistötilaisuudessa Dalai-lama mainitsi, että Kiinassa ei ole aikaisemmin ollut käsitystä ekologian merkityksestä. Tämä on aiheuttanut muun muassa tulvia ja aavioikoitumista. Tiibetin ennen niin tiheät metsät on hakattu. Tiibetissä on paljon mineraaleja (raporttien mukaan yli sataa erilaista mineraalia), joita nykyään hallituksen lisäksi yksityiset yhtiöt pyrkivät valtaamaan mielessään ainoastaan raha, ei ekologia.

Aasian suuret joet alkavat Tiibetistä, mutta ilmaston lämpenemisen vuoksi jäätiköt sulavat ja tämä tulee aiheuttamaan ja aiheuttaa jo vesipulaa joillakin alueilla. Ympäristöasioiden huomioon ottaminen ei ole vieläkään riittävää. Hänen Pyhyytensä kehotti kansainvälistä yhteisöä kouluttamaan ja opettamaan kiinalaisia ympäristöasioiden hoitamisessa.

Tiibetin korkea sijainti ja kuiva ilmasto tekevät ympäristötuhojen korjautumisen lähes mahdottomaksi tai kestävän ainakin hyvin kauan.

Hänen Pyhyytensä kertoi myös, että Tiibetissä on tapahtumassa kulttuurillinen kansanmurha, joka on joko tahallista tai tahatonta, mutta se on siitä huolimatta todellisuutta.

Yksityiskohtaisempi kertomus Dalai-laman lehdistötilaisuudesta, yleisöluennosta ja opetustilaisuudesta löytyy suomenkielisestä buddhalaisesta lehdestä Bodhi Melong, nro 5.

_______________________________________________________________

Tiibet-uutisten alkuun

Arkistoon

Aloitussivulle