Tiedotusvälineille ankaria rajoituksia Pekingin olympialaisissa

Pekingin pormestari Liu Qi ja Pekingin olympialaisten lehdistöpäällikkö Sun Wijia lupasivat ulkomaisille toimittajille "hyvät työskentelyolosuhteet". Samalla kuitenkin paljastettiin, että Kiinä kieltää kaiken arkaluontoisen aineiston, joka koskee muun muassa ihmisoikeusloukkauksia. Lisäksi maahan tuotavien kiellettyjen tavaroiden joukossa ovat "Kiinan politiikalle, taloudelle ja kulttuurille vahingolliset painotuotteet ja CD-ROMit.

Kansainvälisen olympiakomitean lehdistöpäällikkö Kevan Gospar pyysi toimittajia "kunnioittamaan olosuhteita ja sääntöjä". Lausunnon tarkoituksena oli ilmeisesti tyynnytellä Kiinan viranomaisia.

Matt Whitticase Free Tibet -kampanjasta sanoi, että "Kansainvälisen olympiakomitean häpeällinen lupaus, että olympialaiset Kiinassa parantaisivat maan ihmisoikeusoloja, on tuhoutunut." Matt Whitticasen mukaan Kansainväliselle olympiakomitealle on vahingollista se, että se rohkaisee toimittajia itsesensuuriin juuri silloin, kun Kiina on ryhtynyt ankariin toimenpiteisiin estääkseen kiinalaisia ja ulkomaisia toimittajia raportoimasta Kiinan arkaluontoisista asioista."

Kuluneen vuoden aikana Kiinan johtajat ovat voimakkaasti rajoittaneet tiedotusvälineiden vapauksia Kiinassa. Toimittajia on häiritty ja pidätetty, kymmeniä tuhansia ihmisiä on työllistetty valvomaan internetin käyttöä ja uusia lakeja on laadittu kriminalisoimaan kaikki julkaisut, jotka eivät ole kansallisen edun mukaisia. Ulkomaankirjeenvaihtajien klubi Pekingissä on saanut raportit 72 häiritsemistapauksesta viidentoista eri maan toimittajilta. Lokakuun alkupuolella Kiina ilmoitti uusista tiukoista rajoituksista ulkomaanuutisten levittämisestä Kiinassa.

_______________________________________________________________

Tiibet-uutisten alkuun

Arkistoon

Aloitussivulle