"Kiinan Tiibet-vaatimukset kyseenalaisia", sanoo Margaret Thatcher

Britannian entinen pääministeri ja ylähuoneen jäsen Margaret Thatcher on sanonut, että Kiinan Tiibet-vaatimukset ovat kyseenalaisia historiallisin perustein. Sanoessaan, että "kansan ja sen historian järjestelmällinen hävittäminen on anteeksiantamatonta" hän vaati kansainvälistä yhteisöä puhumaan Tiibetin puolesta.

Thatcherin viittaus Tiibetiin sisältyy hänen viimeisimpään kirjaansa "Statecraft, Strategies for a Changing World", joka on julkaistu taskukirjana Yhdysvalloissa tänä vuonna. Puhuessaan Kiinasta Thatcher luettelee kolme ryhmää, joiden hän sanoo olevan Kiinan johtajien tuomitsemia. Nämä ryhmät ovat: ei-kiinalaiset ihmiset, kiinalaiset naiset ja lapset ja "laittomien" uskontojen jäsenet.

Tiibetistä puhutaan ei-kiinalaisten ihmisten ryhmässä. Thatcher sanoo, että Tiibetistä tuli Kiinan protektoraatti 1600- ja 1700-luvuilla, mutta 1800-luvulla Kiinan hallinta oli "käytännöllisesti katsoen symbolinen". Hänen mukaansa Tiibet oli itsenäinen valtio vuosina 1912-1952.

Britannian entinen pääministeri sanoo, että Kiina pyrkii ratkaisemaan Tiibetin kysymyksen muuttamalla etnistä tasapainoa etnisten kiinalaisten hyväksi. Hän toivoo, ettei Kiina onnistu siinä.

Kirjassaan Margaret Thatcher sanoo mm. seuraavasti:

"Tosiasia on kuitenkin, että nykyinen Kiinan hallitus ei salli Tiibetin täyttä itsenäisyyttä ja Kiinan nykyiset johtajat ovat haluttomia edes neuvottelemaan Tiibetin hengellisen ja maallisen johtajan Dalai-laman kanssa mistään todellisesta autonomiasta. Kyse ei ole vain siitä, että Kiina on vakuuttanut itselleen Tiibetin olevan osa historiallista Kiinaa. Yhtä tärkeä tosiasia on se, että Tiibet on Kiinan ydinaseiden ja ohjusten tärkein sijoituspaikka. Kiina näyttää nyt ratkaisseen 'nykyaikaistamisohjelman', johon kuuluu etnisen tasapainon muuttaminen han-kiinalaisten hyväksi ja tiibetiläisten tappioksi lopullisena ratkaisuna jatkuvaan vastarintaan. Toivon, että he eivät onnistu. Noin 2700 tiibetiläistä luostaria on jo tuhottu kommunistien marssittua Tiibetiin 50 vuotta sitten. Kansan ja sen kulttuurin järjestelmällinen tuhoaminen on anteeksiantamatonta. Tosiasia on kuitenkin se, että lännellä ei ole Tiibetissä olennaista turvallisuusmielenkiinnon kohdetta. Tämä rajoittaa sitä, mitä voimme tehdä - mutta ei tietenkään sitä, mitä meidän pitäisi sanoa jokaisessa kansainvälisessä foorumissa."

Kahdessa muussa puheessaan marraskuussa 1995 Jakartassa ja maaliskuussa 1996 Islamabadissa Thatcher puhui Kiinan noususta suurvallaksi ja viittasi siihen, että Kiina on miehittänyt Tiibetin. Jakartan puheessaan Thatcher sanoi: "Samalla kun Kiina on ollut niin varovainen rajoistaan ja on miehittänyt Tiibetin, se ei historiallisesti ole ollut laajeneva valta alueellisissa hankkeissaan naapureiltaan." Islamabadin puheessaan Thatcher sanoi: "Meidän tulisi aina tarkastella mitä suurimmin epäilyksin maata, joka niin mielellään käyttää valtaansa muiden uhkaamiseen. Kiina on miehittänyt Tiibetin, saa pian hallintaansa Hong Kongin ja Macaon, on käynyt rajasotia Intian ja Vietnamin kanssa ja sen nykyinen ohjusten käyttö Taiwanin salmella on järkyttävä merkki."

Vuonna 1925 Granthamissa syntynyt Margaret Thatcher toimi Britannian pääministerinä vuosina 1979-1990. Pääministerikausiensa jälkeen hän on luennoinut maailmanlaajuisesti ja kirjoittanut muistelmiensa kaksi osaa: "The Downing Street Years" ja "The Path to Power". Vuonna 1992 hän sai aatelisarvon ja paikan ylähuoneessa Kestevenen paronitar Thatcherina. Hän on pysynyt aktiivisena politiikassa ja luennoi laajasti. The Margaret Thatcher Foundation perustettiin vuonna 1991 edistämään poliittista ja taloudellista vapautta.

Tiibet-uutisten alkuun

Arkiston etusivulle

Aloitussivulle