29-vuotias munkki Nyima Drakpa kuollut

Luotettavien lähteiden mukaan 29-vuotias Nyima Drakpa kuoli kotonaan 1. lokakuuta 2003. Nyima Drakpa, joka kärsi yhdeksän vuoden vankeusrangaistustaan, vapautettiin syyskuun alussa 2003 terveydellisistä syistä. Vapautumisensa aikoihin Drakpalla kerrotaan olleen vakavia terveydellisiä ongelmia. Drakpa pidätettiin toukokuussa 2000 ja myöhemmin tuomittiin vankilaan yhdeksäksi vuodeksi syytettynä "valtion turvallisuuden vaarantamisesta" ja "yllyttämisestä ihmisjoukkoja vastaan".

Vuoden 1999 loppupuolella Drakpa liimasi itsenäisyyttä kannattavia julisteita Dawussa, Kardzessa sijaitsevan muistopuutarhan portteihin. Julisteissa luki muun muassa "Free Tibet" (Tiibet vapaaksi), "Tibetans in Tibet have no freedom" (Tiibetiläisillä ei ole Tiibetissä vapautta) ja "Tibet is not a part of China" (Tiibet ei ole osa Kiinaa). Drakpa laittoi julisteisiin oman nimensä. Kiinan turvallisuusvirasto aloitti tutkimuksensa heti seuraavana päivänä ja pidätti toisen samannimisen henkilön Nyitson luostarista, johon myös Drakpa kuului.

Drakpa pakeni samalla kun poliisin huostassa ollut henkilö vapautettiin 15 päivän kuluttua poliisin huomattua virheensä. Dawun poliisi pidätti Drakpan lopulta toukokuussa 2000 Lhasan lähellä sijaitsevasta kylästä saatuaan tiedon hänen piilopaikastaan. Pidätyksen aikana hänet hakattiin pahasti tunnustuksen saamiseksi. Hänen perheenjäseniltään kiellettiin oikeus hänen tapaamiseen. Poliisiryhmän johtaja Yeshi palkittiin autolla "esimerkillisestä teostaan". Dawun luostarin lähistölle perustettiin turvallisuusasema, jonne sijoitettiin 15 turvallisuusviraston virkailijaa Yeshin tullessa vastuuhenkilöksi.

Suljetussa oikeudenkäynnissä 5. lokakuuta 2000 Drakpa tuomittiin yhdeksäksi vuodeksi vankeuteen syytettynä "valtion turvallisuuden vaarantamisesta" ja "yllyttämisestä ihmisjoukkoja vastaan". Vasta kyseisen vuoden joulukuussa hänen perheenjäsentensä annettiin tuoda hänelle ruokaa, vaikka henkilökohtaisia vierailuja ei vielä sallittu. Tavallisesti vanki siirretään vankilaan tuomion jälkeen, mutta Drakpan tapauksessa hänet pidettiin Dawun pidätyskeskuksessa. On kerrottu, että Drakpaa kidutettiin vangittuna niin pahasti, että hänen molemmat kätensä ja jalkansa murtuivat. Hän ei pystynyt seisomaan omin voimin ja tarvitsi toisilta vangeilta apua pesuhuoneessa käymisessä.

Vuosien 1989 ja 2002 välisenä aikana on kuollut ainakin 41 tiibetiläistä poliittista vankia johtuen vakavista pahoinpitelyistä pidätyksen aikana. Kyseisistä vangeista ainakin 20 on ollut Drapchin vankilassa Lhasassa.

Tiibet-uutisten alkuun

Arkiston etusivulle

Aloitussivulle