Vaikeuksia Kathmandun ja Lhasan välisellä bussilinjalla

Sajha Yatayatin liikennöimä suora bussiyhteys Kathmandun ja Lhasan välillä on kohdannut lisäongelmia sen jälkeen, kun Kiinan viranomaiset kieltäytyivät myöntämästä viisumia linja-autossa matkustaneille ulkomaalaisille. Sajha Yatayatin edustaja sanoi, että Tiibetin turismivirasto kieltäytyi myöntämästä viisumia kenellekään ulkomaalaiselle, joka halusi matkustaa Tiibetiin Sajha Yatayatin linja-autolla syyskuun 27. päivänä ilman aikaisempaa ilmoitusta. Viisumia anoi noin kuusi ulkomaalaista Saksasta, Italiasta, Ranskasta ja Yhdysvalloista. "Oletimme viisumihakemusten hylkäämisen olevan pelkkä väärinymmärrys. Viimeaikaisen kehityksen perusteella näyttää siltä, että Kiinan viranomaiset yrittävät kieltää kokonaan ulkomaalaisten matkustamisen Tiibetiin linja-autolla", sanoi Sajha Yatayatin edustaja.

Linja-autoyhteys aloitti toimintansa toukokuun 1. päivänä 2005 ja siitä lähtien on ulkomaalaisilla turisteilla ollut vaikeuksia matkustaa reittiä pitkin. Ensimmäisiä matkustajia pyydettiin maksamaan ylimääräinen maksu viisumin myöntämisen jouduttamiseksi. Sitten viisumin myöntämiseen liittyvät ongelmat nousivat esille ja pysähdyttivät linja-autoyhteyden noin neljäksi kuukaudeksi.

Nepalin ja Kiinan välillä ministeritasolla allekirjoitettu sopimus ilmaisee selvästi, että molemmista maista kulkevat linja-autot voivat kuljettaa sekä paikallisia että ulkomaalaisia turisteja. Mikäli Kiinan viranomaiset eivät salli ulkomaalaisten turistien kuljettamista, on koko linja-autoyhteys vaarassa.