Selvennys Dalai-laman 25. lokakuuta 2008 antamaan lausuntoon

25. lokakuuta vietetyissä lastenkylän (Tibetan Children's Village) perustamisen 48-vuotisjuhlissa Dharamsalassa Hänen Pyhyytensä Dalai-lama mainitsi muutamia Tiibetin kysymykseen liittyviä asioita, joita on sittemin siteerattu asiayhteydestään erillään. Tästä syystä Hänen Pyhyytensä toimisto julkaisi ydinasioita Hänen Pyhyytensä sanomisista.

Hänen Pyhyytensä sanoi, että tiibetiläiset ovat kauan seuranneet polkua löytääkseen Tiibetin kysymykseen ratkaisun, joka tyydyttäisi sekä tiibetiläisiä että kiinalaisia. Laaja kansainvälinen yhteisö, useat hallitukset mukaan lukien on hyväksynyt tämän. Mikä tärkeintä se on saanut tukea monilta kiinalaisilta älymystön edustajilta.

Hänen Pyhyytensä sanoi myös, että valitettavasti Kiinan johtajat eivät ole vielä reagoineet myönteisesti tiibetiläisten tunnusteluihin eikä se näyttäisi olevan kiinnostunut puhumaan aiheesta realistisella tavalla. Tämän vuoden maaliskuussa Lhasassa ja useilla tiibetiläisillä alueilla puhkesi joukko mielenosoituksia. Ne olivat selvästi tiibetiläisten spontaani ilmaus syvälle juurtuneeseen mielipahaan ja tyytymättömyyteen yli viisikymmentä vuotta kestäneeseen sortavaan kiinalaisten kommunistien hallintoon.

Koska Kiinan hallitus on syyttänyt Dalai-lamaa näiden mielenosoitusten järjestämisestä Tiibetissä, on Dalai-lama vaatinut näiden väitteiden perinpohjaista tutkimista. Hän on jopa tarjonnut pääsyä Tiibetiläisten keskushallinnon arkistoihin. Tähän tarjoukseen ei vielä kuitenkaan ole tartuttu, mutta Tiibetin tilanne käy raskaammaksi päivä päivältä. Tästä syystä Hänen Pyhyytensä sanoi, että hänen on vaikea jatkaa harteillaan sellainen raskas vastuu, kun nykyiset Kiinan johtajat eivät näytä arvostavan yksinkertaista totuutta, perusteluja ja tervettä järkeä. Koska Kiinan johtajien puolelta ei ole tullut minkäänlaista vastavuoroista myönteistä vastausta, tuntuu Hänen Pyhyydestään siltä, ettei hän pysty auttamaan ratkaisun löytämisessä eikä hän halua olla esteenä sille millään tavalla. Hänen Pyhyydestään tuntuu myös, ettei hänellä ole varaa teeskennellä, että hänen sinnikkäät ponnistelunsa molempia osapuolia tyydyttävän ratkaisun löytämiseksi Tiibetin kysymyksissä kantaa hedelmää.

Tästä syystä syyskuun 11. päivänä Hänen Pyhyytensä kutsui koolle

_______________________________________________________________

Tiibet-uutisten alkuun

Arkistoon

Aloitussivulle