Maaliskuun aikana pidätetty useita tiibetiläisiä

Kaksi tiibetiläistä naista on pidätetty heidän osoitettuaan mieltään Kardzen turvallisuusviraston edessä.

Kaksi munkkia ja kolme nuorta miestä pidätettiin heidän osoitettuaan mieltään maaliskuun 6. päivänä Kardzessa, Sichuanin maakunnassa. Kerrotaan, että nuorukaisia hakattiin ankarasti pidätyksen jälkeen.

Yli sata munkkia, jotka järjestivät kynttiläkulkueen tiibetiläisen uudenvuoden ensimmäisenä päivänä, on viety Lutsang-luostaristaan Mangrassa, Tsolhossa, Qinghain maakunnassa. Heidät vietiin "opiskelemaan" (veruke poliittiselle koulutukselle) tuntemattomaan paikkaan. Luostariin jääneitä munkkeja kuulusteltiin, kidutettiin ja hakattiin.

Yksittäinen nunna Gema Dra-wokin luostarista marssi Kardzen hallintorakennukselle kantaen lentolehtisiä, poliittista kirjallisuutta ja rukouslippuja. Hän huusi iskulauseita, kuten "Tiibetissä ei vapautta", "Tiibetiläiset kapinoikaa", "Kauan eläköön Dalai-lama" ja "Vapauttakaa kaikki poliittiset vangit". Nunna pidätettiin lähes välittömästi ja häntä hakattiin ennen kuin hänet vietiin pidätyskeskukseen.

Ngangrong Tashi Choephel -luostarin munkit juhlistivat maaliskuun 10. päivää järjestämällä suitsukeen polttamisseremonian. Nhyenmo Devan ja Lu Gyal Devan -kylien nuorukaiset polttivat myös suitsukeita maaliskuun 10. päivän muistoksi. Qinghain maakunnassa sijaitsevan Chentsan piirikunnan poliisi pidätti molempien tapauksien osanottajat.

Kiinan viranomaiset pidättivät 27-vuotiaan Jampa Dhondupin maaliskuun 19. päivänä ja Dhunka Dorjeen, Tsering Wangrakin ja Pachenin 21. päivänä, koska heidän väitetään osallistuneen maanviljelyä boikotoivaan liikkeeseen. Kardzessa elävät tiibetiläiset ovat järjestäneet viljelyboikotteja vastalauseena sortotoimille, jotka viranomaiset ottivat käyttöön tiibetiläisiä kohtaan keväästä 2008 jatkuneiden häiriöiden vuoksi.

Tiibetiläinen kirjoittaja Kunga Tseyang on pidätetty. Hänen pidätyksensä liittyy luultavasti suoraan hänen viime aikoina kirjoittamiinsa artikkeleihin.Hänet pidätettiin keskellä yötä Labrangin luostariin tehdyssä ratsiassa. Viranomaiset eivät ole kertoneet, miksi hänet pidätettiin tai missä häntä pidetään. Lisäksi Dhondup Wangchenia dokumenttielokuvan "Leaving Fear Behind" teossa vuonna 2008 avustanut Jigmey Gyatso on pidätetty uudelleen

Kaksi Kardzessa sijaitsevan Lama Ladrakrakin -luostarin nunnaa on pidätetty heidän kannettuaan poliittisia lentolehtisiä sisältävää laukkua ja huudettuaan iskulauseita, joissa vaadittiin Dalai-lamaa palaamaan Tiibetiin ja ihmisoikeuksia tiibetiläisille. Nunnia hakattiin vakavasti ennen pidätystä ja heitä pidetään luultavasti uudessa pidätyskeskuksessa Kardzessa.

_______________________________________________________________

Tiibet-uutisten alkuun

Arkistoon

Aloitussivulle