Koulun perustajan tuomiota lyhennetty

John Kammin Dui Hua Foundationin saaman uuden tiedon mukaan Kiinan viranomaisten vuonna 1999 Lhasassa sulkeman koulun ja orpokodin perustajan ja pääopettajan, Bangri Chogtrul Rinpochen (tunnetaan myös nimellä Jigme Tenzin Nyima) elinkautistuomio on muutettu määrämittaiseksi ja sitä on lyhennetty vuodella.

Bangri Chogtrul Rinpoche tuomittiin vuonna 2000 "yrityksestä saada aikaan hajaannusta maassa". Hänet on siirretty Drapchin vankilasta uuteen Chushurin (kiinaksi Qushui) vankilaan lähelle Lhasaa. YK:n erityisesittelijä tri Manfred Nowak tapasi Bangri Rinpochen vieraillessaan Kiinassa 20.11.-2.12.2005. Tri Nowak kävi myös Drapchin vankilassa, jossa hän tapasi Bangri Rinpchen vaimon, Nyima Choedronin. Nyima Chodronin "hajottamisesta" saamaa kymmenen vuoden tuomiota on lyhennetty kahdesti ja hän vapautuu 27.2.2007.

Kiinan viranomaiset liittivät Bangri Chogrul Rinpochen ja hänen vaimonsa Nyima Choedronin vangitsemisen tiibetiläisen rakennustyömiehen yritykseen nostaa Tiibetin lippu salkoon Lhasan keskusaukiolla ja räjäyttää itsensä. Bangri Rinpochen ja Nyiman johtama Gyatso-niminen koulu ja orpokoti suljettiin ja muu henkilökunta pidätettiin ja vangittiin tapauksen jälkeen. Koulua tuki ainakin kaksi hyväntekeväisyysjärjestöä Yhdysvalloista ja Yhdistyneestä Kuningaskunnasta. Bangri Rinpochen ja Nyiman, 7-vuotiaan tytön vanhempien lisäksi koulun henkilökunnasta ei enää ole muita vangittuina.

Kiinan viranomaiset Tiibetissä ovat ottaneet käyttöön hyvin tiukat toimenpiteet estääkseen tapauksen tietojen pääsemisen ulkomaille niin, että tiedot Bangri Chogtrul Rinpochen ja Nyima Choedronin tuomioista saatiin vain vähän aikaa sitten. Dui Hua Foundation saaman uuden tiedon mukaan Bangri Chogtrul Rinpochen elinkautinen tuomio muutettiin 13.7.2003 yhdeksäntoista vuoden tuomioksi. Marraskuussa 2005 tuomiota lievennettiin vuodella, joten Bangri Rinpochen on määrä vapautua 20.7.2021.

_______________________________________________________________

Tiibet-uutisten alkuun

Arkistoon

Aloitussivulle