Dalai-laman erityislähettiläs Lodi Gyarin lausunto Kiinan matkan jälkeen


"Kelsang Gyaltsen ja minä yhdessä kahden vanhemman avustajan, Sonam N. Dagpon ja Bhuchung K. Tseringin, vierailimme Kiinassa 12.-29. syyskuuta 2004. Tämä oli valtuuskunnan kolmas matka Kiinaan vuoden 2002 jälkeen.

Tapasimme ministeri Liu Yandongin, joka on Kiinan kansan poliittisen neuvoa-antavan komitean varapuheenjohtaja ja Kiinan kommunistipuolueen yhdistyneen työrintamaosaston johtaja, varaministeri Zhu Weijun, joka on varajohtaja, pääsihteeri Chang Rongjungin ja muita virkamiehiä Pekingissä. Vaihdoimme tähän asti laajimmin ja vakavimmin näkemyksiä Tiibetin liittyvistä kysymyksistä. Keskustelut käytiin suorassa, mutta ystävällisessä ilmapiirissä. Keskustelujen perusteella on selvää, että useissa kysymyksissä myös jotkut peruskysymykset mukaan lukien on suuria erimielisyyksiä. Molemmat osapuolet myönsivät tarpeen oleellisemmille keskusteluille kuilujen kaventamiseksi ja yhteisen perustan saavuttamiseksi. Painotimme molempien osapuolien tarvetta osoittaa joustavuutta, kaukonäköisyyttä ja näkemystä erojen ylittämiseksi.

Tällä kertaa iloksemme vierailimme Kardzen Tiibetin autonomisen prefektuurin useissa piirikunnissa. Meillä oli tilaisuus olla vuorovaikutuksessa maakunnallisten, prefektuurillisten ja paikallisten virkamiesten kanssa. Havaitsimme useimmat tiibetiläiset virkamiehet hyvin koulutetuiksi, päteviksi ja työhönsä omistautuneiksi. Korostimme heille kulttuuriperintömme eli Tiibetin kielen, kulttuurin ja uskonnon säilyttämistä ja kehittämistä taloudellisen kehityksen rinnalla. Kerroimme virkamiehille myös näkemyksen ja ponnistelut, joita Hänen Pyhyytensä Dalai-lama tekee Tiibetin kysymyksen ratkaisemiseksi.

Meillä oli tilaisuus kiertää Guangzhoun kaupungissa ja Guangdongin hallintoalueen Zhuhain ja Shenzhenin erityistalousalueilla. Nämä alueet ovat valtavasti kehittyneet taloudellisesti muutaman vuosikymmenenen lyhyessä ajassa. Meillä oli myös tilaisuus käydä Chengden kaupungissa Hubein hallintoalueella, jonne mantsukeisarit olivat rakentaneet kopiot Tiibetin Potalan palatsista, Tashilhunpon ja Samyen luostareista.

Saavuimme Dharamsalaan lokakuun 1. päivänä 2004 ja tapasimme kalon tripa Samdhong Rinpochen. Raportoimme eilen (12.10.) Hänen Pyhyydelleen Dalai-lamalle vierailustamme sekä Kiinan yleisestä taloudellisesta ja poliittisesta kehityksestä. Hän oli tyytyväinen siitä, että meillä oli laajat, vakavat ja suorat keskustelut kiinalaisten johtajien ja virkamiesten kanssa. Hänen Pyhyytensä Dalai-lama on tietoinen siitä, että tämä on pitkä prosessi ja on rohkaissut ja opastanut meitä jatkamaan tätä prosessia kärsivällisesti ja päättäväisesti.

Annoimme yhteenvedon eilen (12.10.) myös Tiibetin kansanedustajien kokouksen puheenjohtajalle ja varapuheenjohtajalle sekä Kashagille (pakolaishallitukselle) tänä aamuna.

Haluaisimme käyttää tämän tilaisuuden ilmaistaksemme vilpittömän arvostuksemme ja kiitoksemme isännällemme yhdistyneen työrintamaosaston ja eri tasojen virkamiehille vieraanvaraisuudestaan ja avustaan."

Tiibet-uutisten alkuun

Arkistoon

Aloitussivulle