Muistio YK:n kidutusta käsittelevälle erityisesittelijälle

Tibetan Centre for Human Rights and Democracy (TCHRD) toivottaa tervetulleeksi YK:n erityisesittelijän tulevan vierailun Tiibetiin ja Kiinaan 21.11.-2.12.2005. TCHRD tukee voimakkaasti ja antaa suuren merkityksen erityisesittelijän paljon odotetulle vierailulle saadakseen ensikäden tietoa Tiibetin ja Kiinan kidutuksen todellisuudesta.

Vierailun kynnyksellä TCHRD kehottaa YK:n asiantuntijaa tutkimaan Tiibetin vankiloissa, pidätyskeskuksissa, työleireillä ja muissa pidätysrakennuksissa laajalle levinneen ja järjestelmällisen kidutuksen käytön. TCHRD pyytää asiantuntijaa tutkimaan erityisesti poliittisten vankien kohtelua, koska usein kerrotaan heidän saamastaan äärimmäisen kovasta kidutuksesta.

Vuoden 1987 jälkeen TCHRD on kirjannut 88 tunnetun tiibetiläisen poliittisen vangin kidutuksesta johtuvan kuoleman. Samalla kun monet vangit kuolevat vankilassa, kuolevat monet kidutuksesta johtuviin vammoihin pian vankilasta vapautumisensa jälkeen. Vankilaviranomaiset usein karttavat vastuuta vapauttamalla vangit kriittisessä tilassa ennen kuolemaa. Huolenaiheena oli 29-vuotiaan Nyima Drakpan kuolema. Hän kuoli lokakuussa 2003 pian sen jälkeen, kun hänet oli vapautettu lääketieteellisistä syistä ehdonalaiseen. TCHRD kehottaa YK:n asiantuntijaa myös tutkimaan tiibetiläisten poliittisten vankien kuolemantapauksia vankilassa. Muutamiin huomattaviin tapauksiin kuuluu Rinzin Wangyalin kuolema vuoden 2004 lopussa TAR:n vankilassa no. 2, joka tunnetaan yleisesti nimellä Powo Tramon vankila. Toukokuussa 2004 viimeiset tiedot hänestä ennen hänen kuolemaansa kertoivat, että hän oli kriittisessä tilassa johtuen äärimmäisestä kidutuksesta vankilassa. Toinen poliittinen vanki, Lobsang Dhargay kuoli kidutuksesta johtuen marraskuun 19. päivänä 2002 Qinghain maakunnassa sijaitsevalla työleirillä.

Kidutus on yleistä Kiinan kansantasavallassa, vaikka Kiina on lokakuussa 1988 ratifioinut YK:n sopimuksen kidutusta ja muita julmia, epäinhimillisiä ja alentavia kohteluita vastaan ja kieltänyt tietyt kidutusmuodot tarkistetussa Kiinan rikoslaissa, joka tuli voimaan vuonna 1997. Tästä huolimatta järjestelmällinen kidutus on edelleen laajalle levinnyttä kiinalaisissa vankiloissa Tiibetissä. Kidutusta käytetään lyömään tiibetiläisten vankien kansallistunne, kiristämään tunnustus, pelottelemaan vankeja ja aiheuttamaan nöyryytystä ja mentaaleja traumoja, jotka vaikuttavat vankeihin heidän koko loppuelämänsä ajan. Kiina on vastuussa lukemattomista pahoinpitelyistä sortavan, pelottelevan ja vainoavan sortojärjestelmän kautta Tiibetin vankiloissa ja pidätyskeskuksissa.

Kidutusmenetelmiin kuuluvat muun muassa sähköiskut, savukkeilla kasvoihin pistely, käsi- tai peukaloraudat, jalkaraudat, katossa riiputtaminen, hakkaamiset, potkimiset, äärimmäisille lämpötiloille altistaminen, eristyssellissä pitäminen, ruuan, veden ja unen puute ja pakkotyö.

Vaikka monet maailman maista noudattavat YK:n kidutuksen vastaista sopimusta (CAT) ihmisoikeuksien, rauhan, vapauden, demokratian ja yhdenvertaisuuden toteuttamiseksi, on tilanne Kiinassa ja Tiibetissä edelleen huolestuttava. Tiibetissä perusoikeuksiaan, kuten rauhanomaisten protestien järjestämistä ja rauhallisesti poliittisten ajatusten ilmaiseminen, käyttävät tiibetiläiset luokitellaan "separatisteiksi" ja heitä syytetään "valtion turvallisuuden vaarantamisesta". Perusihmisoikeuksien rauhanomainen ilmaisemista johtaa mielivaltaisiin pidätyksiin, laittomiin vangitsemisiin, vastentahtoisiin katoamisiin, kidutukseen kuulusteluissa ja vangitsemisiin ja raskaisiin tuomioihin johtuen mielivaltaisista oikeudenkäynneistä. Tällä hetkellä Tiibetissä on noin 145 tunnettua tiibetiläistä poliittista vankia kiinalaisten hallitsemissa vankiloissa. TCHRD haluaa erityisesittelijän kiinnittävän huomionsa seuraaviin viiteen tiibetiläiseen poliittiseen vankiin ja kehottaa häntä vierailemaan heidän luonaan ja ottamaan heidän tapauksensa esille Kiinan viranomaisten kanssa:

  • Tenzin Deleg Rinpoche, vankilassa Sichuanin maakunnassa, elinkautinen tuomio.
  • Ngawang Phulchung, Drapchin vankilassa, 19 vuoden tuomio.
  • Bangri Rinpoche, Drapchin vankilassa, elinkautinen tuomio.
  • Jigme Gyatso, Drapchin vankilassa, 15 vuoden tuomio.
  • Lobsang Tenphen, Sichuanin vankilassa, 5 vuoden tuomio.
  • Phuntsok Wangdu, Drapchin vankilassa, 14 vuoden tuomio.

    Tibetan Centre for Human Right and Democracy vetoaa YK:n erityisesittelijään tehdäkseen lopun kidutuksesta Tiibetissä ja tuodoakseen ihmisarvon ja ihmisoikeudet Tiibetin kansalle. TCHRD kehottaa asiantuntijaa myös painostamaan Kiinan kansantasavaltaa ratifioimaan YK:n sopimuksen lisäprotokollan kidutusta ja muuta julmaa, epäinhimillistä ja alentavaa kohtelua vastaan.

    TCHRD:n 8. marraskuuta 2005 julkaisema muistio