Dalai-laman tunnistamat lamat mustalle listalle

Kiinan viranomaiset ovat aloittaneet kampanjan merkitäkseen mustaan listaan tärkeät uskonnolliset henkilöt, joilla on läheinen suhde maanpaossa olevaan Tiibetin johtajaan Dalai-lamaan.

Kampanja alkoi lokakuun 26. päivänä 2005 Tiibetissä, Chamdon prefektuurissa keskittyen voimakkaasti kieltämään huomattavan Oser-laman paluun kotimaahansa.

Nyt Etelä-Intiassa elävä Oser on tärkeän Khamin luostarin johtaja. Hän johtaa myös 22 pienempää luostaria Chamdon prefektuurissa.

"Kiinan hallitus ei hyväksy Dalai-laman tunnistamaa Oser-lamaa. Hänen ei anneta palata Tiibetiin eikä kenenkään anneta olla yhteydessä hänen kanssaan", kertoi lähde Markhamissa Radio Free Asialle.

Kampanja on saanut aikaan pelkoa Pekingin uudesta hyökkäyksestä Dalai-laman kannattajajoukkoa kohtaan. Dalai-lama pakeni Lhasasta vuonna 1959 kiinalaisten valtaa vastaan epäonnistuneen kansannousun jälkeen. Dalai-lama johtaa Tiibetin pakolaishallitusta Dharamsalassa, Intiassa, mutta Peking on sulkenut hänet pois Tiibetin tulevaisuudesta.

Tiibetiläisten kunnioittaman Dalai-laman kuvat, kirjoitukset ja videot ovat kiellettyjä Tiibetissä ja niiden hallussapidosta seuraa vankilatuomio.

Dalai-lama on syyttänyt Kiinan viranomaisia "kulttuurisesta kansanmurhasta" Himalajan alueella ja monet tiibetiläiset valittavat etnisestä sortamisesta, johtuen hankiinalaisten suurista muutoista alueelle taloudellisen kasvun keskelle.

Markhamin lähteen mukaan monet piirikunnassa asuvat ihmiset yksinkertaisesti kieltäytyivät ryhtymästä kampanjaan Oser Rinpochea ja muita Dalai-laman tunnistamia lamoja vastaan. "Kaikki Oserin luostarin munkit Markhamin piirikunnassa kutsuttiin paikalle, mutta kukaan ei osallistunut kokoukseen. Kun paikalliset viranomaiset menivät luostariin, oli se täysin tyhjä."

Tällä hetkellä Bylakuppessa, Intiassa asuvalla Oser-lamalla on huomattava kannattajajoukko Tiibetissä. Chamdon prefektuurissa on 536 tiibetinbuddhalaista luostaria, joista 52 sijaitsee Markhamin piirikunnassa.

Kiinan uskonnollisista asioista vastaavat viranomaiset vahvistivat kampanjan alkaneen. "Kävimme noin sadassa lähellä päätietä sijaitsevassa luostarissa Khamin prefektuurissa ja ilmoitimme, että Kiinan hallitus ei hyväksy ketään Dalai-laman tunnistamaa lamaa", sanoi Markhamin piirikunnan uskonnollisten asioiden viraston johtaja Rinchen Phuntsok. Lisäksi hän sanoi, että "Markhamin piirikunnassa julistettiin, että Kiinan hallitus ei hyväksy Oser Rinpochea eikä hänen sallita palata Tiibetiin."

Bylakuppessa, Etelä-Intiassa asuva oser Rinpoche on myös kuullut uutiset. Hän sanoi, että asia on vaikea käsittää ja tilanne on turhauttava.