Lisää tiibetiläisiä pidätetty Nepalissa

Kolme tiibetiläistä, jotka pidätettiin Nepalissa joulukuussa 2002 ollessaan läpikulkumatkalla Intiaan, on tuomittu kolmeksi vuodeksi vankilaan. Nepalilaisissa vankiloissa on näin ollen 13 tiibetiläistä pakolaista. Se myös osoittaa, että Nepalin hallitus on taipumassa Kiinan painostukseen ja rikkomassa epävirallisen protokollan YK:n pakolaisjärjestön (UNHCR) kanssa tiibetiläisten pakolaisten kohtelusta.

Tammikuun 8. päivänä nepalilainen tuomioistuin määräsi Yanglha Tsolle (15), Samdupille (15) ja Tashille (30) kullekin 372 USD sakot. Heidän täytyy olla vankilassa kolme vuotta oltuaan Nepalissa laittomasti, koska eivät pystyneet maksamaan sakkojaan. Samdup ja Tashi, molemmat miehiä, ovat tällä hetkellä Dili Bazaarin vankilassa ja Yanglha Tso on Kathmandun keskusvankilan naisten yksikössä. Kaikki kolme ovat kotoisin Amdo Labrangista Gansun maakunnasta.

Vuodesta 1989 alkaen Nepalilla on ollut YK:n pakolaisjärjestön kanssa epävirallinen sopimus, jonka mukaisesti se sallii uusien tulokkaiden kulkea Nepalin läpi tiibetiläisten pakolaisyhteisöihin Intiaan. Joulukuussa "International Campaign for Tibet" vei Yhdysvaltojen kongressin lähetystön Nepaliin ja keskusteli nepalilaisten virkamiesten kanssa tiibetiläisten pakolaiskysymyksestä. Kun maahanmuuttoministeriön pääjohtajalta Subarna Lal Shresthalta kysyttiin sopimuksesta, hän sanoi ettei sellaista sopimusta ole olemassa. Vastauksena kysymykseen, miksi kolmea pakolaista ei normaaliin tapaan luovutettu UNHCR:lle, hän sanoi: "Riittävää huolestumista ei osoitettu ajoissa. Tästä syystä toimimme täysin Nepalin maahanmuuttolain mukaisesti."

Nepalin Tiibet-tukiryhmät uskovat, että sakkojen maksaminen näiden pakolaisten vapauttamiseksi aloitti suuntauksen, joka rohkaisee tiibetiläisten pakolaisten lisäpidätyksiin.

Nepalin hallitus tuki vähän aikaa sitten julkisesti Kiinan Tiibetin miehitystä ja hyväksyi "yhden Kiinan" politiikan. Vastineeksi Peking palkitsi nepalilaiset lisäämällä taloudellisen avun vuoden 2000 3,4 miljoonasta USD vuonna 2001 9,4 miljoonaan dollariin.

Tiibet-uutisten alkuun

Arkiston etusivulle

Aloitussivulle