Saksan liittokansleri Angela Merkel tapasi Dalai-laman kiinalaisten kritiikistä huolimatta

Saksan liittokansleri Angela Merkel on tavannut Dalai-laman sunnuntaina 23.9. Tapaaminen on historiallinen, koska kukaan Saksan liittokanslereista ei ole tähän saakka tavannut Dalai-lamaa. Angela Merkel ei suostunut perumaan tapaamista Kiinan arvostelusta huolimatta.

Vierailun johdosta Saksan Kiinan-suurlähettiläs Michael Schäfer kutsuttiin Kiinan ulkoministeriöön selostamaan vierailua. Kiinalaisdelegaatio perui puolestaan osallistumisensa Münchenissä pidettävään Saksan ja Kiinan väliseen symposiumiin, jonka teemana on oikeusvaltio. Kiinalaisten virallinen selitys oli, että osallistuminen piti perua "teknisistä syistä". Kiinan viranomaiset olivat myös pyytäneet, että Saksa ei sallisi Dalai-laman tuloa maahan.

Dalai-lam sanoi Süddeutsche Zeitungille antamassaan haastattelussa, että "ei usko, että tapaamisella on pysyvää negatiivista vaikusta kahden maan välisiin suhteisiin. Menen mihin tahansa, niin aina Kiina protestoi. Kiinalaiset yksinkertaisesti testaavat, kuinka pitkälle he voivat mennä".

Saksan hallituksen virkamiehet kuvailevat tapaamista "yksityisenä ajatusten vaihtamisena". Tunnin kestäneen tapaamisen päätyttyä Merkel ja Dalai-laman esiintyivät yhteiskuvassa, mutta eivät antaneet mitään lausuntoa lehdistölle.

Dalai-lama on aikaisemmin tavannut mm. Saksan ulkoministereitä ja muita korkeita virkamiehiä. Tämä oli kuitenkin Dalai-laman ensimmäinen tapaaminen Saksan liittokanslerin kanssa - esimerkiksi Yhdysvaltain presidentti Bushin hän on tavannut useita kertoja.

_______________________________________________________________

Tiibet-uutisten alkuun

Arkistoon

Aloitussivulle