Suunnitelmia tien rakentamiseksi Kailash-vuoren ympäri

Kiinan viranomaiset ovat varoittaneet Kailash-vuoren lähistöllä asuvia tiibetiläisiä puhumasta suunnitelmista rakentaa tie pyhän Kailash-vuoren ympäri. Kailash-vuori on buddhalaisten, bön-harjottajien, jainalaisten ja hindujen tärkeä pyhiinvaelluskohde.

Kertomusten mukaan tien kartoitustyöt on saatu valmiiksi ja rakennustyöt voitaisiin aloittaa vuoden 2004 huhtikuussa. Monet tiibetiläiset ovat huolissaan tiesuunnitelmista, jotka voivat olla osa kuunnianhimoisempia suunnitelmia lisätä pääsyä alueelle ja vetää enemmän kiinalaisia ja ulkomaalaisia turisteja Kailash-vuorelle Ngariin Tiibetin autonomiselle alueelle.

Tiibetiläiset pitävät tien rakentamista katastrofina, koska Kailash-vuori, jonka tiibetiläiset tuntevat nimellä Kang Rinpoche, on erittäin pyhä paikka ja maisema on turmeltumaton. Pyhiinvaelluksen tarkoituksena on tehdä jalkaisin vaivalloinen 56 kilometrin matka vuoren ympäri.

Ei ole selvää, ovatko tiesuunnitelmat pääasiassa Ngarin alueen virkamiesten tekemiä vai onko suunnitelmilla myös korkeampien viranomaisten tuki.

Tien rakentaminen olisi haastavaa johtuen vaikeista olosuhteista, alueen syrjäisyydestä ja korkeudesta. Matkan varrella oleva Dolma-lan sola ulottuu 5723 metrin korkeuteen. Tiesuunnitelmat voivat liittyä muihin tavoitteisiin lisätä pääsyä alueelle.

Erään lähteen mukaan paikallisten viranomaisten keskuudessa keskustellaan turistireitin avaamisesta lentoteitse Lhasasta Alin kaupunkiin, joka sijaitsee noin 250 kilometrin ja päivän ajomatkan päässä Kailash-vuoresta luoteeseen. Teoriassa tämä mahdollistaisi turistien lentämisen sinne alle kahdessa tunnissa, ajaa vuoren ympäri ja olla takaisin pääkaupungissa muutama päivä myöhemmin. Lhasasta Kailash-vuorelle ajaminen kestää tavallisesti ainakin kolmesta neljään päivään.

Kailash-vuori on Aasian neljän suurimman joen lähde mukaan lukien Brahmaputra. Tiibetiläiset pitävät Kailash-vuorta "lumien kallisarvoisena jalokivenä". Hinduille Kailash on Shiva-jumalan asuinpaikka. Useimmat tiibetiläiset tekevät pyhiinvaelluksen päivässä aloittaen sen aamunkoitossa. Länsimaalaisilla turisteilla vuoren kiertäminen kestää tavallisesti kolmesta viiteen päivään.

Tiibet-uutisten alkuun

Arkiston etusivulle

Aloitussivulle