Dalai-lama tapasi Yhdysvaltojen johtohenkilöitä

Osana kolmiviikkoista Yhdysvaltojen vierailuaan Hänen Pyhyytensä Dalai-lama on tavannut Washington D.C:ssä presidentti George W. Bushin, ulkoministeri Colin Powellin ja muita hallituksen virkamiehiä.

Kiina on kritisoinut Yhdysvaltoja sekaantumisesta sen sisäisiin asioihin toimimalla isäntänä Dalai-lamalle, "joka haluaa erottaa Tiibetin muusta Kiinasta". Kiinan ulkoministeriön tiedottaja Kong Quan sanoi, että "Kiina vastustaa voimakkaasti Yhdysvaltoja tämän salliessa Dalai-laman vierailla siellä ja tavata sen johtajia. Kong vaati Yhdysvaltoja pitämään lupauksensa, että tunnustaa Tiibetin osaksi Kiinaa eikä tue Tiibetin itsenäisyyttä.

Dalai-lama tapasi presidentti Bushin keskiviikkona 10. syyskuuta. He keskustelivat Tiibetin poliittisesta tilanteesta, Dalai-laman lähettiläiden ja Kiinan viranomaisten vuoropuhelun asemasta sekä Irakin sodasta.

Dalai-laman vierailun hallitseva teema oli huoli uhasta Tiibetin kulttuurille, jonka han-kiinalaisten etninen muuttaminen alueelle aiheuttaa. Valkoisen talon tiedottajan Scott McClellanin mukaan presidentti toisti Yhdysvaltojen vahvan sitoutumisen Tiibetin ainutlaatuisen uskonnollisen, kulttuurillisen ja kielellisen identiteetin säilyttämiselle ja kaikkien tiibetiläisten ihmisoikeuksien suojelemiselle. Presidentti George W. Bush ilmoitti myös tukevansa vuoropuhelua Kiinan ja Tiibetin pakolaishallituksen välillä.

Yhdysvaltojen senaatti julkaisi tiistaina 9.9. päätöslauselman tukea tiibetiläisten vaatimuksia aidosta autonomiasta Kiinan vallan alaisuudessa. Päätöslauselmassa sanottiin, että yli 40 vuotta maanpaossa ollut Dalai-lama on käyttänyt asemaansa edistämään myötätuntoa ja väkivallattomuutta ratkaisuna Tiibetin kysymyksen lisäksi myös muissa selkkauksissa ympäri maailmaa.

Senaatin päätöslauselman 212 kirjoittajat sanoivat, että "Dalai-lamalle pitäisi antaa tunnustus ja onnittelut hänen jatkuvista ponnisteluistaan edistää vuoropuhelua ratkaistakseen Tiibetin kysymyksen rauhanomaisesti ja lisätä Tiibetin kansan uskonnollista ja kulttuurillista autonomiaa".

Yksimielisesti hyväksytyssä päätöslauselmassa sanottiin myös, että "nykyisen keskustelun kaikkia osapuolia pitäisi rohkaista syventämään näitä kanssakäymisiä toteuttaakseen Tiibetin kansan toiveen aidosta autonomiasta ja perusihmisoikeuksista."

Tiibet-uutisten alkuun

Arkiston etusivulle

Aloitussivulle