EU:n troikka harvinaiselle vierailulle Tiibetiin 20.-23. syyskuuta

EU:n troikka tekee vierailun Tiibetin pääkaupunkiin Lhasaan ja sitä ympäröiville alueille 20.-23. syyskuuta. Matkan tarkoituksena on koota tietoa alueen ihmisoikeustilanteesta. Ryhmä luultavasti ei tee vierailuja vankiloihin. Tiibetin vierailun on määrä tapahtua ennen kuin Pekingissä pidetään myöhemmin tässä kuussa EU:n ja Kiinan kahdenvälinen vuoropuhelu ihmisoikeuksista.

Tämä on ensimmäinen EU:n virallinen vierailu Tiibetiin vuonna 1998 tapahtuneen kiistanalaisen vierailun jälkeen. ICT:n (International Campaign for Tibet) johtajan Tsering Jampan mukaan tämä osoittaa sen, että EU:n puheenjohtajamaa myöntää Kiinan Tiibetissä tekemät ihmisoikeusrikkomukset ja lähettää Kiinalle poliittisen viestin, että EU on edelleen huolissaan tilanteesta voimakeinoin hallitulla alueella.

ICT on huolissaan siitä, että ihmisoikeusrikkomukset Tiibetissä jatkuvat niin kauan kuin Tiibetin poliittinen tilanne on ratkaisematta. Tästä syystä ICT vaatii EU:ta käyttämään vierailun ja vuoropuhelun aikana jokaisen mahdollisen tilaisuuden rohkaistakseen Kiinaa aloittamaan todelliset keskustelut Dalai-laman kanssa asian ratkaisemiseksi.

ICT on huolissaan siitä, että EU:n aseidenvientikielto Kiinaan hallitsee keskusteluja EU:n ja Kiinan kahdenvälisen ihmisoikeusvuoropuhelun tätä kierrosta ja kieltäytyy poistamasta vientikieltoa lähitulevaisuudessa.

Tsering Jampa lisäsi, että "Kiinassa on tapahduttava merkittävä muutos ennen kuin EU voi moraalisesti suostua poistamaan EU:n aseiden vientikiellon Kiinaan. Tämä ei tapahdu vielä 6-12 kuukauteen. Kiina ei ole vielä osoittanut, että se ei käytä sellaisia aseita omaa kansaansa vastaan tai tukahduttaakseen poliittisen erimielisyyden Tiibetissä ja Xinjiangissa."

ICT:n nykyinen ihmisoikeustuntija ja aikaisemmin pisimpään Tiibetissä vankilassa ollut poliittinen naisvanki Ngawang Sangdrol sanoi, että "ICT tukee EU:n päätöstä olla vierailematta vankiloissa Tiibetissä. Kokemuksemme aikaisemmista valtuuskunnista on se, että vieraat eivät todennäköisesti näe todellista tilannetta ja vangit voivat huomaamatta ottaa riskin ja yrittää ottaa yhteyttä valtuuskuntaan tai esittää jonkin poliittisen kannanoton."

Ngawang Sangdrol sanoi: "Tietenkin poliittisten vankien on mahdotonta puhua vapaasti vieraileville valtuuskunnille. Se on kiellettyä ja heidän annetaan sanoa vain se, mitä kiinalaiset käskevät. Vuonna 1998 olimme täysin tietämättömiä eurooppalaisen valtuuskunnan vierailusta Drapchin vankilaan. Jos olisimme tienneet asiasta, olisimme tunteneet pakkoa ilmaista käsityksiämme. Joka tapauksessa olimme jo vankilassa juuri tuosta syystä. Eläessään vapaudessa voi olla vaikea kuvitella, että muutamat sanat voivat aiheuttaa vakavan rangaistuksen. Muistan kuitenkin millaista se oli ja ajattelen edelleen joka päivä veljiäni ja sisariani, jotka ovat yhä Drapchin vankilassa. EU:n tulee vaatia Kiinan viranomaisilta, että se saa puhua vapaasti noille ihmisille. Pyydän heitä tekemään tämän."

Edellinen EU:n virallinen vierailu Tiibetiin tapahtui Pekingissä olevien suurlähettiläiden toimesta vuonna 1998. Valtuuskunnan tietämättä Drapchin vankilassa puhkesi heidän vierailunsa aikana protesti ja aseistetut kansanarmeijan poliisit käskettiin hallitsemaan tilannetta. Uskotaan, että protestia seuranneina viikkoina kuoli 11 vankia. Kaikki Drapchin vankilan poliittiset vangit kärsivät edelleen tuon tapauksen seurauksista, vaikka he eivät osallistuneet rauhanomaisiin protesteihin.Tiibet-uutisten alkuun

Arkistoon

Aloitussivulle