YK:n ihmisoikeustarkkailijat Kiinaan

YK:n ihmisoikeustarkkailijat vierailevat algerialaisen juristin Leila Zerrouguin johdolla Kiinassa ja myös Tiibetissä syyskuun 19.-30. päivänä haastatellakseen vankiloiden, mielisairaaloiden ja työleirien asukkaita. YK:n mielivaltaisia pidätyksiä tutkiva ryhmä tapaa myös oikeusviranomaisia, kansallisen turvallisuuden ja ulkoasiain ministereitä sekä tuomareita, syyttäjiä ja asianajajia.

Valtuuskunnan on määrä keskustella ihmisten kanssa, joilta on riistetty vapaus, entisten vankien ja vangittujen perheenjäsenten kanssa.

Ihmisoikeusryhmät ovat ilmaisseet huolensa siitä, että Kiina käyttää maailmanlaajuista terrorismin vastaista sotaa tekosyynä ryhtyäkseen ankariin toimenpiteisiin Tiibetissä ja Xinjiangin muslimialueella.

Amnesty International sanoi heinäkuun raportissaan, että viranomaiset ovat pidättäneet tuhansia muslimeja ilman asianmukaisia oikeudenkäyntejä ja tuominneet heitä terrorismin vastaisen sodan nimissä työleireille viimeisen kolmen vuoden aikana.

Ryhmä raportoi havainnoistaan seuraavassa YK:n ihmisoikeuskomission vuosittaisessa kokouksessa maalis-huhtikuussa 2005.

YK:n kidutuksen erityistutkija, hollantilainen oikeustieteen professori Theo van Boven sanoi heinäkuussa, että Kiina on lykännyt tätä kauan odotettua vierailua "jonnekin loppuvuoteen". Bovenin edeltäjä Sir Nigel Rodley yritti vierailla Kiinassa vuodesta 1996 alkaen, mutta ei onnistunut asiassa.

Tiibet-uutisten alkuun

Arkistoon

Aloitussivulle