Khenpo Jigme Phuntsog on kuollut

Sertharin buddhalaisen instituutin perustaja ja vanhempi opettaja Khenpo Jigme Phuntsog on kuollut tammikuun 6. päivän iltana. Hän oli kuollessaan 70-vuotias. Hänet oli otettu sisään Chengdun, Sichuanin maakunnan sotilassairaalaan joulukuun 29. päivänä 2003 sydänongelmien vuoksi.

Khenpo Jigme Phuntsog oli matkustellut paljon ja vuonna 1990 hän tapasi Dalai-laman Intiassa. Hän kävi myös Euroopassa, Yhdysvalloissa ja useissa Aasian maissa. Khenpo Jigme Phuntsogin kuoleman myötä Tiibet on menettänyt yhden sukupolvensa huomattavimmista opettajista Itä-Tiibetin alueella, joka tunnetaan perinteisesti Khamina.

Kulttuurivallankumouksen jälkeen monet buddhalaiset opettajat keräsivät paljon kannattajia Khamin alueella, kunnes lisääntynyt valtion valvonta ja tehoiskut uskonnollisia toimia vastaan laitettiin toimeen 1990-luvun puolivälissä. Serthar-instituutti perustettiin vuonna 1980 ja 10. Panchen-lama vahvisti sen buddhalaiseksi oppilaitokseksi seitsemän vuotta myöhemmin. Serthar-instituutti oli nykyisellä Kiinan hallitsemalla Tiibetin alueella suurin munkkien ja nunnien keskittymä noin 7000 asukkaallaan.

Khenpo Jigme Phuntsogin perustaman instituutin teki niin merkittäväksi ja tärkeäksi se, että siellä opetettiin Tiibetin buddhalaisuuden kaikkien neljän tärkeimmän koulukunnan (Gelug, Kagyu, Nyingma ja Sakya) opetuksia. Instituutissa painotettiin sekä buddhalaisia opetuksia että väittelyä ja myös taiteiden ja kirjallisuuden opiskelua. Instituutissa oli opiskelijoita myös Kiinasta ja ulkomailta.

Alussa instituutti säästyi "isänmaallinen koulutus"-kampanjan toteuttamisilta ja luostariin pääsyn rajoituksilta ylläpitämällä hyviä suhteita paikallisiin viranomaisiin ja välttämällä kaikkia poliittisia ristiriitoja. Kuitenkin vuonna 2001 instituutti joutui viranomaisten ankarien iskujen kohteeksi. Aluksi viranomaiset "kehottivat" kiinalaisia opiskelijoita lähtemään, jotkut munkit ja suurin osa nunnista (ainakin ne, joilla ei ollut asumislupaa) karkotettiin ja satoja koteja tuhottiin. Tuhoamisen jälkeen Khenpo Jigme Phuntsog vietti suunnilleen vuoden Chengdussa näennäisesti saamassa sairaanhoitoa valvonnan alaisena, mutta hän onnistui palaamaan salaa Sertharin alueelle.

Vuosina 2002 ja 2003 tapahtui pieniä välikohtauksia mukaan lukien tuhoamista, kahakkoja ja pidätyksiä, mutta opiskelijat ovat ilmeisesti voineet salaa palata instituuttiiin vuoden 2001 jälkeen. Syyskuussa 2003 TIN (Tibet Information Network) sai tietoja, että korkeat viranomaiset tekivät instituuttiin tarkastuskäyntejä. Alueen asukkaat tulkitsivat sen niin, että kampanja Sertharia vastaan ei ole loppunut. Khenpo Jigme Phuntsogin kuolemaa koskevan uutisen myötä vuodesta 2000 alkaen instituuttiin sijoitettuina olleet viranomaiset ovat saatujen tietojen mukaan lähteneet alueelta.

Tiibet-uutisten alkuun

Arkistoon

Aloitussivulle