Munkki pidätetty Dalai-laman valokuvan hallussapidosta

Tiibetin Gu Chu Sum -liike sai luotettavasta lähteestä tiedon, että Magar Dhargyelingin luostarin munkki Phuntsok Tsering pidätettiin joulukuussa 2004 syytettynä Dalai-laman valokuvan hallussapidosta.

Magar Phunubista Lhatse Dzongista kotoisin oleva Phuntsok Tsering oli Magar Dhargyelingin luostarin esilaulumestari. Phuntsok Tseringin huoneesta löytyi Dalai-laman valokuva ja lisäetsinnöissä löytyi Tiibetin kansallismielisyyteen liittyvää kirjallisuutta. Tämän johdosta Phuntsok Tsering pidätettiin välittömästi ja vietiin Nyarin vankilaan Shigatseen. Hänen tilastaan ja häntä kohtaan nostetuista syytteistä ei ole tietoa.

Dalai-laman valokuvien kielto määrättiin vuonna 1994 aluksi vain puolueen virkailijoille. Myöhemmin kielto tuli koskemaan julkisia paikkoja ja luostareita. Toukokuussa 1996 Gandenin luostarin munkkien ja Dalai-laman kuvien kiellon toimeenpanoa suorittaneen kommunistipuolueen työryhmän yhdentoista jäsenen välille puhkesi suuri mekkala, jossa pidätettiin 31 munkkia. Tämän jälkeen on ollut useita Dalai-laman kuvan hallussapitämiseen liittyviä pidätyksiä.

Gu Chu Sum -liike on entisten poliittisten vankien vuonna 1991 perustama yhdistys, jonka päätarkoituksena on jatkaa maanpaossa taistelua vapaan Tiibetin puolesta. Yhdistyksen kotisivu on www.guchusum.org.

Tiibet-uutisten alkuun

Arkistoon

Aloitussivulle