Nepalin poliisi pidätti 18 tiibetiläistä

Radio Free Asia ilmoitti, että Nepalin poliisi pidätti marraskuun 27. päivänä 18 tiibetiläistä, jotka ylittivät Tiibetin ja Nepalin välisen rajan ilman asiakirjoja. Tiibetiläisiä pidetään paikallisessa vankilassa, koska he eivät pysty maksamaan laittomasta maahantulosta määrättyjä sakkoja.

Ryhmä pidätettiin autosta sen jälkeen, kun he olivat ylittäneet rajan Solokhumbun raja-alueella Barassa, Nepalissa. Katmanduun kuljettamisen jälkeen heidät annettiin poliisin huostaan, joka puolestaan siirsi heidät maahanmuuttoviraston suojiin. 16-30 -vuotiaat tiibetiläiset ovat pidätettyinä, kunnes sakot maksetaan. Sekä Tibetan Reception Centre (Tiibetiläisten vastaanottokeskus) ja YK:n pakolaisjärjestö ovat vaatineet vapauttamista tuloksettomasti.

Kolme pidätetystä ryhmästä on TAR:n alueelta ja loput muilta kiinalaisten hallinnassa olevilta tiibetiläisiltä alueilta, joissa puhutaan amdon murretta.

Vuosittain tuhannet tiibetiläiset uskaltautuvat ylittämään laittomasti Nepalin ja Intian rajan tavoitellessaan parempaa koulutusta tai vapautta harjoittaa uskontoaan ilman ahdistelun pelkoa. Heistä monet päätyvät Dharamsalaan, Intiaan, jossa sijaitsee Tiibetin pakolaishallitus.