Tenzin Delek Rinpochen kuolemantuomio elinkautiseksi

Kiina on muuttanut tunnetun tiibetiläisen munkin Tenzin Delek Rinpochen kuolemantuomion elinkautiseksi. Tenzin Delek Rinpoche tuomittiin kuolemaan vuonna 2002 kahden vuoden lykkäyksellä. Kiina syytti häntä terroristiksi ja totesi hänet syylliseksi pommiräjähdyksiin Sichuanissa. Ihmisoikeusryhmät ja YK:n ihmisoikeusasiantuntijat sanoivat, että Tenzin Delek Rinpoche ei saanut oikeudenmukaista oikeudenkäyntiä ja häntä kohdeltiin huonosti pidätettynä ollessaan. Tapaus on herättänyt laajalti kansainvälistä huomiota ja sadattuhannet ihmiset ympäri maailmaa vetosivat Tenzin Delek Rinpochen puolesta. Suomessakin sadat ihmiset allekirjoittivat vetoomuksia Tenzin Delek Rinpochen kuolemantuomion poistamiseksi. Vuoden 2004 huhtikuussa YK:n asiantuntijoiden julkaisemassa raportissa mainitaan "vakavat menettelytapavirheet" Tenzin Delek Rinpochea vastaan käydyissä oikeudenkäynneissä mukaan lukien rikkomus julkisen oikeudenkäynnin saamisessa, oman asianajajan valitsemisessa ja häntä vastaan oikeudessa esitettyjen todisteiden tutkimisessa.

Kiinan viranomaisten mukaan Tenzin Delek Rinpochen tuomio muutettiin elinkautiseksi, koska hän ei vangittuna ollessaan rikkonut lakia kahteen vuoteen. Tenzin Delek Rinpoche kärsii korkeasta verenpaineesta ja sydänsairaudesta. Kiinan viranomaisten mukaan hän on saanut vankilassa lääkärinhoitoa.

"Students for a Free Tibet" -ryhmän johtaja Lhadon Tethong sanoi olevansa huojentunut kuolemantuomion perumisesta. Hän kuitenkin lisäsi, että on tosiasia, että Tenzin Delek on vankilassa rikoksistä, joita hän ei ole tehnyt. Hänen mukaansa elinkautinen kiinalaisessa vankilassa on eräänlainen kuolemantuomio. "Students for a Free Tibet" -ryhmä vetoaa Kiinan hallitukseen Tenzin Delek Rinpochen välittömän vapauttamisen puolesta.

Tenzin Delek Rinpoche työskenteli yli kymmenen vuotta perustaen sosiaalisia, koulutuksellisia, uskonnollisia ja lääkäri-instituutteja ja suojellen ympäristöä Itä-Tiibetissä. Hänen toimintansa kiinnitti paikallisten kiinalaisten viranomaisten huomion, jotka näkivät Tenzin Delekin toiminnan uhkana kontrollilleen.

Tiibet-uutisten alkuun

Arkistoon

Aloitussivulle