Tiibetiin palautettuja odottaa raaka kohtelu

Toukokuussa 2003 Nepalin viranomaisten Kiinan viranomaisille palauttamien 18 tiibetiläisen kidutuksesta ja huonosta kohtelusta on tullut esille lisää yksityiskohtia. Entiset Shigatsen vankilan vangit ovat kertoneet tapauksista, joissa 18 siirtovangille annettiin sähkösauvoilla sähköiskuja, potkittiin toistuvasti sukuelimiin ja pakotettiin seisomaan alastomina ulkona 4-5 tuntia 3-4 kertaan viikossa.

Eräs entinen vanki muisti vanginvartijan huutaneen 18 tiibetiläistä hakatessaan, että "ajatelkaaa, miksi yrititte mennä tapaamaan Dalai-lamaa".

Eräs entinen vanki samasta vankilasta kertoi ICT:lle (International Campaign for Tibet) seuraavasti: "Kun he työnsivät sähkökäyttöisen karjanohjaimen suuhuni, tunsin sen koko ruumiissani ja pyörryin kivusta."

Shigatsen vankilan entisten vankien mukaan lokakuun puolivälissä 2003 oli 18 tiibetiläisestä kaksi edelleen vankilassa. Entisten vankien mukaan Dorje, toinen vankilassa olleista, oli huonossa kunnossa ja hänen terveytensä oli heikkenemässä heidän vapautumisensa aikoihin. Dorje on kertoman mukaan kotoisin Litangista.

ICT on saanut tietoonsa, että 16 siirtovankia vapautettiin vasta, kun sukulaiset tai ystävät lahjoivat paikalliset viranomaiset, jonka lisäksi he maksoivat noin 220 USD sakot. ICT:n Shigatsessa olevien lähteiden mukaan lahjukset olivat noin 400-620 USD.

Koko 18 tiibetiläisen ryhmän uskotaan viedyn vankilaan Shigatseen vietettyään 11 päivää Nyalamissa Tiibetin ja Nepalin rajalla olevassa vankilassa huhtikuun alussa 2003. ICT on kuitenkin saanut tietää, että ryhmän neljä miestä oli karanteenissa Nalamin vankilassa, koska Kiinan viranomaisten kerrotaan uskoneen heidän kantavan SARS-virusta.

Välittömästi palauttamisen jälkeen 31. toukokuuta Kiinan viranomaiset eristivät neljä tiibetiläistä, joiden epäiltiin kantavan SARS-virusta ja pitivät heitä eristysselleissä. Länsimaalainen ihmisoikeustarkkailija, joka todisti toukokuun palautuksia Nepalin puolelta rajaa, kertoi ICT:lle, että paikalla oli ainakin kaksitoista henkilöä valkoisissa maskeissa ja suojavaatteissa Ystävyyden sillan toisella puolella odottamassa ryhmää. Tiibetiläinen lähde Shigatsessa kertoi ICT:lle: "Niitä neljää, joiden ajateltiin kantavan SARS-virusta, ei kohdeltu niin huonosti kuin muita, koska vartijat eivät halunneet koskea heihin.

Esille ei kuitenkaan ole tullut tietoa, oliko vangeilla virus vai ei. Tämä saa epäilemään, että Kiinan viranomaiset käyttivät SARSia tekosyynä pidentääkseen tiettyjen vankien vankeusaikaa.

Entiset Nyalamin vangit kertoivat ICT:lle, että niitä 14 tiibetiläistä, jotka eivät olleet karanteenissa, hakattiin ja kidutettiin paljon sähkösauvoilla. Entiset vangit kertoivat myös, että joitakin palautetuista pakolaisista kidutettiin laittamalla ompeluneuloja kynsien ja alla olevan lihan väliin. väliin. Yhdessä tapauksessa näin tehtiin tajuttomana olevan vangin herättämiseksi.

Kidutukset eivät loppuneet, kun vangit siirrettiin Nyalamista Shigatsessa sijaitsevaan vankilaan. Shigatsen entisiltä vangeilta on saatu tietoja, joissa kuvataan siellä käytettäviä erilaisia kidutusmenetelmiä. Näihin kuuluuvat sähkösauvoilla ja kumipampuilla hakkaaminen, miesvankien hakkaaminen ja toistuva potkiminen sukuelimiin ja pitkään kestävät alastomana seisottamiset ulkona.

Shigatsen vankilassa ollut viime vuonna pakoa Tiibetistä yrittänyt tiibetiläinen vanki kertoi ICT:lle: "Vankilan julmin henkilö oli tiibetiläinen, jota kiinalaiset kutsuivat Phuntsokiksi. Hän saattoi hakata meitä mistä tahansa syystä. Minulle kerrottiin,että hän oli muutama vuosi sitten tappanut vangin."

Entiset vangit kertoivat, että kiinalaiset ovat paikalla kuulusteluistuntojen aikana, mutta kiduttajina ovat useammin etniset tiibetiläiset. Tiibetiläiset yhteisöt tietävät erityisen sadististen tiibetiläisten vanginvartijoiden henkilöllisyydet, mutta kostotoimenpiteet heitä vastaan ovat harvinaisia.

SARS-viruksen kantajiksi epäillyt neljä tiibetiläistä liittyivät ryhmän muiden jäsenten joukkoon Shigatsen vankilassa vietettyään kuukauden Nyalamin vankilassa. Vankila, johon heidät vietiin, on viralliselta nimeltään Tiibetin uusi vastaanottokeskus. Siellä pidetään tiibetiläisiä, jotka yrittävät paeta maasta sekä niitä, jotka palaavat Tiibetiin käytyään koulua tai vierailtuaan perheidensä luona Nepalissa ja Intiassa.

Entisten vankien mukaan Shigatsen uudessa vankilassa oli kesäkuussa 2003 noin 300 vankia ja marraskuussa noin 450-500. Lähes kaikki vangit ovat tiibetiläisiä, jotka on otettu kiinni Nangpan rajanylityspaikalla tai lähellä Ystävyyden sillan rajanylityspaikkaa lähellä Dramia, joka on tärkein kauppapaikka Nepalin ja Tiibetin välillä.

Vuosittain noin 2.500 tiibetiläistä lähtee maanpakoon matkustaen Nepalin kautta Intiaan. Ihmisoikeusjärjestöt ja YK:n pakolaisjärjestö saavat kuulla kiinalaisten rajavartioiden tekemistä pidätyksistä ja nepalilaisten viranomaisten palauttamista tiibetiläisistä vasta kun pakolaiset onnistuvat pakenemaan kotimaastaan.

Intiasta ja Nepalista palanneita kiinniotettuja pakolaisia kohdellaan paljon kovakouraisemmin ja he saavat pitempiä tuomioita kuin ne, jotka saadaan kiinni yrittäessään paeta Tiibetistä. Pakenemista yrittäneet joutuvat vankilaan kolmesta viiteen kuukaudeksi, heitä hakataan ja kidutetaan (useimmiten sähkösauvalla). Lisäksi he joutuvat raskaaseen työhön, useimmiten tienrakennustöihin Shigatsessa ja sen ympäristössä.

Tiibet-uutisten alkuun

Arkistoon

Aloitussivulle