Kiina teloitti tiibetiläisen poliittisen aktivistin

Tammikuun 26. päivänä julkaistiin uutinen, että Lobsang Dhondup on teloitettu.

Tenzin Deleg Rinpoche ja yksi hänen seuraajistaan, Lobsang Dhondup, saivat kuolemantuomion joulukuun 2. päivänä syytettyinä yhteydestään Chengdussa, Sichuanin maakunnassa huhtikuussa 2002 tapahtuneeseen pommiräjähdykseen. Heidän oikeudenkäyntinsä "aseiden laittomasta hallussapidosta" ja "hajottaviin toimiin osallistumisesta" pidettiin Kardzen välioikeudessa Sichuanissa.

Kiina kertoi Euroopan Unionille, että valitus- tai uudelleenkäsittely oli alkanut tammikuun 10. päivänä. Nimetön virkamies Kardzen välioikeudesta kertoi Associated Pressille, että 28-vuotias Lobsang Dhondup oli teloitettu välittömästi oikeuden hyväksyttyä hänen alkuperäisen kuolemantuomionsa tammikuun 26. päivänä. Virkamies sanoi myös, että Sichuanin maakunnan korkein oikeus oli hylännyt Tenzin Deleg Rinpochen valituksen.

Tämä on yli vuosikymmeneen ensimmäinen tiedossa oleva tiibetiläisen teloitus rikoksesta, joka liittyy poliittiseen toimintaan. Alison Reynolds "Free Tibet Campaignista" sanoi, että "Kiina on jälleen kerran osoittanut, että se ei kunnioita kansainvälisen yhteisön huolta Tiibetistä. Lobsang Dhondupin teloitukseen liittyvä salaperäisyys ja kiire osoittavat, että Peking on päättänyt kukistaa ns. "separatismin" ja se synnyttää oikeutetun epäilyksen Kiinan vilpittömyydestä vuoropuheluun siirtymisessä koskien Tiibetin tulevaisuutta."

Vaikka yksityiskohtaiset tiedot molemmista tapauksista ovat niukkoja, koska Kiina väittää niiden sisältävän "valtiosalaisuuksia", on perusteita vakaville epäilyille väitteiden pitävyydestä, oikeudenkäyntien oikeudenmukaisuudesta ja vankien kohtelusta. Tenzin Deleg Rinpochen on kerrottu olleen uhmaava koko pidätyksensä ajan ja ilmaisseen kidutuksesta huolimatta toistuvasti tukensa Dalai-lamalle. Kahdelta huomattavalta pekingiläiseltä asianajajalta kiellettiin lupa edustaa syytettyjä. On vahvoja epäilyjä tavasta, jolla Dhondupin näennäinen "tunnustus" saatiin ja jonka hän myöhemmin perui. Kukaan ei kuollut Chengdun pommiräjähdyksessä, josta Lobsang Dhondup pidätettiin.

Tenzin Deleg Rinpochea tukeneeseen adressiin 20.000 nimeä kerännyt vanha kyläpäällikkö Jortse on tuomittu viideksi vuodeksi vankilaan.

Tuomiot eivät näytä liittyvän vain Kiinan pyrkimyksiin ryhtyä ankariin "terrorismin" vastaisiin toimenpiteisiin vaan myös kontrolloida Tiibetin uskonnollisten johtajien vaikutusta. Tenzin Deleg Rinpoche on hyvin arvostettu vanhempi opettaja Lithangin alueella Kardzesta. Paikalliset viranomaiset ovat epäilleet Rinpochea aikaisemminkin tämän suosion johdosta. Viranomaiset yrittivät pidättää hänet vuonna 1998, kun hän yritti perustaa luostareita ilman virallista lupaa. Hän johti myös laajaa protestia metsän hävittämistä vastaan paikallisen metsäyhtiön alueella. Lobsang Dhondupista ei ole juuri saatavilla taustatietoa.

Tiibet-uutisten alkuun

Arkiston etusivulle

Aloitussivulle