Nepal ei ole enää turvallinen paikka tiibetiläisille

Tiibetistä tulevat pakolaiset ovat tähän asti uskoneet olevansa turvassa Nepalissa matkallaan Intiaan, missä on useita tiibetiläisten pakolaisten yhteisöjä. Nyt he ovat kuitenkin huolissaan siitä, mitä on edessä niillä, jotka suunnittelevat Tiibetistä pakenemista. Tiibetiläisten järkytykseksi ja monien muiden suuttumukseksi Nepalin poliisi otti kiinni 18 tiibetiläistä, jotka ylittivät Nepalin rajan matkallaan Intiaan, ja palautti heidät Kiinan viranomaisille toukokuun 31. päivänä.

Useat eri maiden hallitukset ja ihmisoikeusjärjestöt ovat ilmaisseet huolensa Nepalin toiminnasta käännyttää tiibetiläiset Kiinan viranomaisten käsiin. Dalai-laman edustaja Nepalissa, Wangchuk Tsering, sanoi Nepalin rikkoneen suullisen sopimuksen YK:n pakolaisjärjestön kanssa. Sopimuksen mukaan tiibetiläiset siirtyisivät Nepalista muihin maihin, pääasiassa Intiaan.

Karkotetut 18 tiibetiläistä olivat 21 ihmisen ryhmässä, joka saapui Nepaliin huhtikuun 15. päivänä. Nepalin poliisi otti heidät kiinni Thankotissa vain kymmenen kilometrin päässä Kathmandun keskustasta sijaitsevassa tarkastuspisteessä, ja antoi heidät maahanmuuttoviraston huostaan. Tämä ei ole epätavallista, sillä joskus poliisi ottaa kiinni joitain pakolaisia, mutta heitä ei ole koskaan aikaisemmin karkotettu.

18 tiibetiläistä pidettiin huhtikuun 17. päivästä toukokuun 29. päivään maahanmuuttoviraston huostassa ennen kuin heidät annettiin Kiinan lähetystön viranomaisten käsiin 31. toukokuuta 25.000 ihmisestä koostuvan Nepalin Tiibet-yhteisön ja YK:n pakolaisjärjestön vetoomuksista huolimatta. Jäljelle jääneet kolme lasta, kaksi tyttöä ja poika, annettiin YK:n pakolaisjärjestön huostaan.

Nepalin hallitus puolustautui, että "pakenevien tiibetiläisten" käsittelyssä ei ole tapahtunut muutosta ja ulkoasiainministeri Narenda Bikram Shah sanoi Kathmandun pysyvän "ymmärtäväisenä" heille. Tiibet-aktivistit kuitenkin sanovat, että karkottaminen vahingoittaa Nepalin roolia Tiibetistä tulevien pakolaisten turvapaikkana.

Kiinan Kathmandun lähetystön poliittisen ja lehdistöosaston johtaja Cheng Ji sanoi, että 18 henkilöä, "jotka ovat pohjimmiltaan Kiinan kansalaisia", kuulustellaan "Kiinan omien lakien mukaan" laittomasta kansainvälisen rajan ylittämisestä ja Nepaliin saapumisesta.

Arvostelu on ollut erityisen purevaa, koska Nepalin Tiibet-yhteisö on kerännyt summan, jonka maahanmuuttovirasto sanoi ryhmän tarvitsevan maksaa - 8000 rupiaa (105 USD) henkeä kohti - tai sen oli kärsittävä 10 kuukauden vankilatuomio laittomasta rajanylityksestä Nepaliin.

Puhuessaan paikalliselle lehdistölle Dalai-laman Nepalin edustaja Wangchuk Tsering vetosi Nepalin hallitukseen - jolla on viime vuosina ollut enemmän taloudellisia, kaupallisia ja turismiin liittyviä siteitä Kiinan kanssa, vaikka se on perinteisesti ollut lähempänä Intiaa - ettei se toistaisi tapausta.

Tiibet-uutisten alkuun

Aloitussivulle