KAMPANJAT


________________________________________________________________________

Lähetä syntymäpäiväkortti 11. Panchen-lamalle Gedhun Choekyi Nyimalle

14.5.1995 Dalai-lama, Tiibetin maanpaossa elävä hengellinen johtaja ilmoitti, että kuusivuotias Gedhun Choekyi Nyima oli 10. Panchen-laman uusi jälleensyntymä. Pian tämän ilmoituksen jälkeen Gedhun Choekyi Nyima ja hänen perheensä vietiin kodistaan Pekingiin ja heidän olinpaikkansa on ollut tästä lähtien tuntematon.

Kiinan kansantasavallan viranomaiset kiistivät Dalai-laman auktoriteetin ilmoittaa Panchen-laman jälleensyntymän. Kiinalaiset viranomaiset hylkäsivät Gedhun Choekyi Nyiman marraskuussa 1995 ja valitsivat sen sijaan toisen kuusivuotiaan pojan 11. Panchen-lamaksi.

Gedhunin syntymäpäivä on 25.4.2008, jolloin hän täyttää 19 vuotta. Lähettäkää syntymäpäiväkortti viranomaisille käyttäen c/o -osoitetta.

Kiinan kansantasavallan Suomen suurlähetystö:

Gedhun Choekyi Nyima c/o
Kiinan Kansantasavallan Suurlähetystö
Vanha Kelkkamäki 11
00570 Helsinki

Valtiollisen uskonnollisten asian viraston johtaja:

Gedhun Choekyi Nyima c/o
Director of the State Council Bureau of Religious Affairs
YE Xiaowen Juzhang
Guowuyuan Zongjiao Shiwuju
Guowuyuan
22 Xianmen Dajie
Beijingshi 100017
People's Republic of China

Johtajan puhuttelu: Dear Director

Kiinan kansantasavallan presidentti:

Gedhun Choekyi Nyima c/o
President of the People's Republic of China
Hu Jintao
Beijingshi
People's Republic of China

Presidentin puhuttelu: Your Excellency

Saatteeksi voitte kirjoittaa korttiin esimerkiksi seuraavan:

Your Excellency/Dear Director

Gedhun Choekyi Nyima's 19th birthday is on 25th of April, 2008. I would like to send him my very best greetings. Since his whereabouts are not known I have to rely on you to forward my greeting to him.

I would most respectfully but firmly urge you to disclose the whereabouts of Gedhun Choekyi Nyima and to set him free.

Yours Sincerely,
Oma Nimi
Titteli tai ammatti

11. Panchen-lama ________________________________________________________________________

Tenzin Delek Rinpoche vapaaksi

"Olen aina ollut vilpitön ja omistautunut Tiibetin kansan eduille ja hyvinvoinnille, koska olen tiibetiläinen. Se on todellinen syy siihen, miksi kiinalaiset eivät pidä minusta ja saivat minut näyttämään syylliseltä. Tästä systä he aikovat ottaa kallisarvoisen elämäni, vaikka olen syytön."

Näin sanoi Tenzin Delek Rinpoche vankilasta salakuljetetussa viestissään, jonka Radio Free Asia julkaisi tammikuun 23. päivänä 2003.

Tiibetissä Khamin alueella (Sichuanin maakunta) asuva arvostettu buddhalainen johtaja, Tenzin Delek Rinpoche on ollut Kiinan viranomaisten kohteena, koska hän tukee Dalai-lamaa ja on huomattavassa asemassa yhteisössä. Hänet pidätettiin huhtikuussa 2002 ja tuomittiin joulukuun 2. päivänä 2002 epäoikeudenmukaisessa oikeudenkäynnissä kuolemaan kahden vuoden lykkäyksellä. Häntä syytettiin yhdessä Lobsang Dhondupin kanssa "hajottavista toimista" ja osallisuudesta "pommiräjähdyksiin". Tenzin Delek Rinpochea ei ole nähty joulukuun 2002 jälkeen. Tämän tapauksen yhteydessä pidätettiin ainakin 12 muuta tiibetiläistä, joista Tserang Dondrup tuomittiin viideksi vuodeksi vankeuteen.

Kiina ei ole esittänyt todisteita, jotka tukevat Tenzin Delek Rinpchea vastaan esitettyjä syytteitä. Voimakkaan kansainvälisen painostuksen jälkeen ovat eri maiden hallitukset ilmaisseet huolensa näistä tapauksista Kiinan viranomaisille. Kiinan viranomaiset vakuuttivat Yhdysvalloille ja Euroopan Unionille, että Tenzin Delek Rinpoche ja Lobsang Dhondup saivat oikeudenmukaiset ja avoimet oikeudenkäynnit.

Kiinan viranomaiset pitivät kuitenkin uusintakäsittelyn salassa ja teloittivat Lobsang Dhondupin tammikuun 26. päivänä 2003. Tenzin Delek Rinpochen kuolemantuomio jätettiin voimaan tässä samassa salaisessa oikeudenkäynnissä.

Tenzin Delek Rinpoche kuolemantuomio muutettiin tammikuussa 2005 elinkautiseksi vankeusrangaistukseksi.

________________________________________________________________________ Aloitussivulle