11. Panchen-lamaMaailman nuorin poliittinen vanki

Konchok Phuntsogin ja Dechen Chodonin poika Gedhun Choekyi Nyima syntyi 25.4.1989 Nagchun alueella Lharissa Tiibetissä. Gedhun on luonteeltaan rauhallinen, vakavamielinen, avoin ja suorapuheinen. Jo hyvin varhaisessa iässä hän sanoi: "Olen Panchen, luostarini on Tashilhunpo. Istun korkealla valtaistuimella." Hänet julistettiin kuusivuotiaana edesmenneen 10. Panchen-laman, Tiibetin toiseksi korkeimman henkisen johtajan, jälleensyntymäksi. Dalai-lama antoi hänelle nimeksi Tenzin Gedhun Yeshe Thrinley Phuntsog Pal Sangpo. Muiden tiibetiläisten tavoin hän on joutunut kiinalaisten raakuuden uhriksi. Gedhun Choekyi Nyiman olinpaikasta ja hyvinvoinnista ei ole mitään tietoa. Hän täyttää 25.4.2001 kaksitoista vuotta ja on tällä hetkellä maailman nuorin poliittinen vanki.

Gedhun Choekyi Nyiman katoaminen

Noin kuusi vuotta on kulunut siitä, kun Dalai-lama 14.5.1995 virallisesti julisti Gedhun Choekyi Nyiman 11. Panchen-lamaksi. 17.5.1995 kolmen päivän kuluttua Panchen-lamaksi julistamisen jälkeen poika ja hänen vanhempansa katosivat kodistaan ja heidät kerrotaan viedyn kiinalaiseen poliisisäilöön.

Tiibetiläiset henkiset traditiot edellyttävät, että Panchen-lama saa ylöspidon ja opetuksen Tashilhunpon luostarissa oikean uskonnollisen kasvatuksen varmistamiseksi. Tästä huolimatta Gedhun Choekyi Nyimaa pidetään yhä vankeudessa täysin salaisissa olosuhteissa.

Tiibetin pakolaishallituksen, muiden huolestuneiden hallitusten ja kansainvälisten elinten toistuvista vetoomuksista huolimatta Kiina on kieltäytynyt antamasta tietoja Gedhun Choekyi Nyiman olinpaikasta eikä salli riippumattoman tarkkailijan päästä tapaamaan poikaa ja hänen vanhempiaan vahvistaakseen, että he ovat kunnossa. Kiinan viranomaiset kielsivät vuoden ajan heidän pidätyksensä. 28.5.1996 Kiina lopulta myönsi, että poika ja hänen vanhempansa on pidätetty. Uutiset tulivat vastauksena YK:n lastenoikeuksien komitean pitkäaikaisen tutkimuksen jälkeen. Kyseinen komitea on lastenoikeuksien sopimuksen valvova elin, johon Kiinakin valtiona kuuluu. Kiinan virallinen uutistoimisto Xinhua ilmoitti sen, mitä Kiinan pysyvä YK-edustaja Genevessä, Mr. Wu Jianmin sanoi: "Hänet on vanhempansa pyynnöstä asetettu hallituksen suojelun alaiseksi." Mr. Jianminin mukaan "poika oli vaarassa joutua separatistien kidnappaamaksi ja hänen turvallisuutensa oli uhattuna". Kiinalaiset ovat kuitenkin kieltäytyneet tunnustamasta Dalai-lamaa auktoriteettina Panchen-laman tunnistamisessa ja Gedhun Choekyi Nyimaa oikeana jälleensyntymänä. Kaikesta huolimatta Kiinan hallitus pitää lapsen hallussapitoa oikeutettuna "huolestumisen" perusteella. On epäilyttävää, miksi kiinalaiset viranomaiset menisivät näin pitkälle takaamaan "turvallisuuden" lapselle, jota he eivät pidä epätavallisena.

Kiinan johto ymmärtää, että kuusi miljoonaa tiibetiläistä mukaan lukien buddhalaiset kaikkialla maailmassa eivät hyväksy muuta Panchen-laman jälleensyntymää kuin Dalai-laman tunnistaman Gedhun Choekyi Nyiman.

Gedhun Choekyi Nyiman turvallisuus ja tulevaisuus ovat vakava huolenaihe. Hänen katoamisensa on vakava hälytysmerkki, koska se merkitsee pojan ihmisoikeuksien räikeätä loukkausta.

Kiinan laiton "Panchen-laman" nimittäminen

Dalai-laman julistuksen tuomitseminen laittomana ja jättämällä huomiotta jälleensyntymien tunnistamisen historialliset sopimukset Kiinan viranomaiset vetivät 29.11.1995 arpoja kultaisesta uurnasta valitakseen oman "Panchen-lamansa". Valinta osui kuusivuotiaan Gyaltsen Norbun kohdalle. Hänen virkaanasettamisensa 8.12.1995 aiheutti laajoja mielenosoituksia kaikkialla Tiibetissä. Pekingissä olevien lähteiden mukaan Gyaltsen Norbu on tehnyt vain muutamia lyhyitä käyntejä Tiibetiin. Erään lähteen mukaan "hän on saanut erittäin sekalaisen vastaanoton ja kiinalaiset ajattelevat, että on parempi pitää hänet Pekingissä".

Samanaikaisesti kun Kiina on pitkään tuominnut Tiibetin buddhalaisuuden ja sen jälleensyntymäjärjestelmän "feodaalisena" ja "taantumuksellisena" ateistinen hallintojärjestelmä vaikuttaa hyvin innostuneelta vuodattamaan vihamielisen uskonnonvastaisen asenteensa Panchen-laman tapauksessa. Kiina on tukahduttanut kaikki yritykset osallistua jälleensyntymien etsintään. Tämän seurauksena useimmat Tiibetin luostareista ovat jääneet ilman tärkeimpien uskonnollisten henkilöidensä uudelleen nimittämistä. Panchen-laman tapauksessa kommunistipuolueen johtajat auktorisoivat hänen jälleensyntymisetsinnän tarkoituksenaan pitää luja kontrolli kukistetun Tiibetin kansan uskonnollisiin asioihin. Kiina on politisoinut puhtaasti uskonnollisen asian nimittämällä oman "Panchen-laman". Kiinan toimenpide asettaa uusi "Panchen-lama" on paljastanut sen halun lujittaa otettaan tiibetiläisten uskonnollisissa ja maallisissa asioissa.

Gedhun Choekyi Nyiman tukijoiden pidätyksiä

Kiina ilmoitti, että Dalai-laman toiminta "aiheuttaa voimakasta vastustusta Tiibetin buddhalaisissa piireissä". Kiinalaiset eivät näytä kuitenkaan paljon uskovan omiin sanoihinsa. Pian Dalai-laman ilmoituksen jälkeen kiinalaisia sotilaita lähetetiin Tashilhunpon luostariin ja sarja pidätyksiä tapahtui jälleensyntymisasian yhteydessä.

Nykyisin Tiibetin luostareissa työryhmät pakottavat munkkeja ja nunnia kieltämään Dalai-laman valitseman Panchen-laman ja kieltävät hänen valokuviensa hallussapidon. Gedhun Choekyi Nyimalle uskollisuuttaan osoittavia tiibetiläisiä on karkotettu luostareista, pidätetty ja vangittu. Kiina tekee parhaansa varmistaakseen, että maailma unohtaa pojan olemassaolon.

Syyskuussa 1995 YK:n mielivaltaisten vangitsemisien työryhmä kääntyi Kiinan puoleen viitaten 48 vangitsemistapaukseen Panchen-laman valinnan yhteydessä mukaan lukien Chadrel Rinpoche. Lopulta toukokuussa 1996 saadussa vastauksessa väitettiin, että Kiina oli "äärimmäisen tunnollisesti pitänyt kiinni tiibetiläisten tunteista ja Tiibetin buddhalaisuuden uskonnollisista riiteistä valitessaan Panchen-laman".

Tashilhunpon luostarin (Panchen-laman traditionaalinen asuinpaikka) apotti Chadrel Rinpoche nimitettiin Kiinan etsintäkomitean päälliköksi etsittäessä Panchen-laman jälleensyntymää elokuussa 1989. Hän vihastutti kiinalaiset viranomaiset vuonna 1995 kieltäytyessään Kiinan suunnitelmasta valita oma Panchen-lamansa ja seuraamalla 14.5.1995 Dalai-laman julistusta jälleensyntymästä. Chadrel Rinpoche pidätettiin 17. tai 18. päivänä toukokuuta ja asetettiin kotiarestiin epäiltynä yhteydenpidosta maanpaossa olevaan Dalai-lamaan inkarnaation valinnassa.

Kiinan kansantasavalta on sanonut Chadrel Rinpochesta, että lähdettyään Pekingistä toukokuun puolivälissä 1995 palatakseen Tiibetiin hän "oli yllättäen sairastunut ja joutunut sairaalahoitoon. Heikosta terveydentilastaan johtuen Tashilhunpon luostarin johtokomitea päätteli, että oli parasta vapauttaa hänet johtajan tehtävästä. Chadrel Rinpoche on tällä hetkellä lääkärin hoidossa".

Chadrel Rinpochelta riistettiin 22.5.1996 kuudennen "TARin" (Kiinan kansan poliittinen neuvoa-antava komitea) jäsenyys ja erotettiin toimestaan varapuheenjohtajana, koska "hän toimi kansan perusnäkemystä vastaan ja kadotti poliittisen suunnan". Shigatsen prefekturaatin välillinen kansanoikeus "Tiibetin autonomisella alueella" tuomitsi 58-vuotiaan Chadrel Rinpochen 21.4.1997 lähes kaksi vuotta katoamisensa jälkeen kuudeksi vuodeksi vankeuteen, jonka jälkeen seuraa vielä kolmen vuoden ajan poliittisten oikeuksien menetys "emämaan hajottamisen juonittelusta" ja "valtiosalaisuuksien ilmaisemisesta". Kiinalaisten viranomaisten mukaan hän "tunnusti" syytökset ja kieltäytyi oikeudellisesta avustamisesta. "Valtiosalaisuuksista" johtuen Chadrel Rinpochen oikeudenkäynti oli yleisöltä suljettu.

Chadrel Rinpochen olinpaikka pysyi tuntemattomana syyskuuhun 1997 saakka. Tällöin ilmoitettiin, että häntä pidetään salaisessa paikassa vankilassa nro 3 Chuandongissa samassa sellissä kuin Hu Fengia, liberaalia kommunisti-intellektuellia, jonka Mao Tsetung tuomitsi salassa yli 20 vuodeksi vankeuteen.

Chadrel Rinpochen kerrotaan viedyn vuoden 1997 toukokuussa paikkaan, johon ei pääse käymään edes korkeat vankilaviranomaiset. Vain kolmella ihmisellä on pääsy paikkaan: kahdella komissaarilla, jotka raportoivat suoraan Pekingissä olevalle oikeusministeriölle ja vangilla, joka toimii Chadrel Rinpochen kokkina ja vartijana. On ilmoitettu, että Chadrel Rinpochelta, jota kutsutaan aina koodinimellä, on kielletty kaikki ulkopuoliset yhteydet eikä hänen anneta poistua sellistään edes jaloittelemaan. Hänen kerrotaan aloittaneen nälkälakon vuoden 1997 heinäkuussa eikä tiedetä, onko hän aloittanut syömisen. Lähteiden mukaan hänen terveydentilansa on hyvin heikko.

Kaksi muuta jälleensyntymispolemiikkiin osallistunutta henkilöä tuomittiin samaan aikaan. Etsintäkomitean sihteeriä Champa Chungia syytettiin valtiosalaisuuksien paljastamisesta ja salaliitosta maan hajottamiseksi. Hänet tuomittiin neljäksi vuodeksi vankeuteen, jonka jälkeen hän menettää kahdeksi vuodeksi poliittiset oikeutensa. Liikemies Samdrupia syytettiin vehkeilystä maan hajottamiseksi ja hänet tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankeuteen ja lisäksi poliittisten oikeuksien menettämiseen vuoden ajaksi.

Maaliskuun 15. päivänä 1996 neljä munkkia, Damchoen Gyantso (27), Jigme Tendar (29), Phuntsog (25) ja Damchoe Kalden (31) noudettiin Kumbumin luostarista ja heidän olinpaikkansa on nykyisin tuntematon. Heitä syytetään julisteiden ja lehtisten tekemisestä, joissa paheksutaan Kiinan väliintuloa uuden Panchen-laman etsinnässä.

Kiinalaiset viranomaiset ahdistelevat Tashilhunpon luostarin munkkeja. Luostarin hallinnossa noudatetaan tiukkaa valvontaa. Shigatsen uskonnollinen virasto valvoo luostarin nykyistä johtoa. Tämä virasto nimittää luostarin johtokomitean saatuaan asialle hyväksynnän kiinalaisilta viranomaisilta Shigatsesta. Luostarin tavalliset munkit eivät voi millään tavalla vaikuttaa luostarin hallintoon. Luostarin demokraattisen johtokomitean valtuuttama johtaja on pitänyt Phuntsokia pidätettynä heinäkuusta 1995 lähtien. Tashilhunpon luostariin kuuluvan Gyupa-luostarin munkki Tendor pidätettiin yöllä 13.7.1995. Häntä pidetään nyt eristettynä Ngarin vankilassa Shigatsessa. Myös Gyatrul Jampa Tenzin, luostarin demokraattisen kurinpitokomitean puheenjohtaja, pidätettiin ja vietiin vankilaan samana yönä. Vankeuteen vietäessä häntä hakattiin mielivaltaisesti. Häntä pidettiin eristyssellissä eikä hänen sallittu olla yhteydessä kenenkään kanssa. Hän on kidutuksen vuoksi fyysisesti pysyväisesti sairas. Vapauduttuaan vankilasta 7.3.1997 hänet karkotettiin luostarista ja pakotettiin pakkaamaan tavaransa kolmessa tunnissa. Hän elää nykyisin syntymäkaupungissaan Lhatsessa.

Edellisen Panchen-laman henkilökohtainen sihteeri, kunnianarvoisa lama Thupten Kalsang karkotettiin luostarista oltuaan vuoden vankeudessa. Hän elää nykyisin Shigatsen alueella. Monia oikeustapauksia seurasi luostarista karkotus: Lobsang Tsultrin (16), Gedhun (25), Sonam Phuntsok (27), Lhakpa Tsering (17), Chemi Tsering (28), Tseshon Chungdak (24), Lobsang Gyatso (21), Tsering Gonpo (27) ja Gelong (21). Heidät karkotettiin luostarista kunkin maksettua 3500-4700 yuanin sakot. Heidän ei enää sallita käyttää traditionaalista munkin kaapua.

Edellisen Panchen-laman henkilökohtainen palvelija Pempa kuoli sydänkohtaukseen. Hän ei kestänyt katsella munkkeihin kohdistettuja julmuuksia.

Huhtikuun puolivälissä 1997 suurempaan Tashilhunpon luostariin kuuluvan Sangchen Gyudpen luostarin apotti Ngagchen Lobsang Chodak karkotettiin luostarista. Karkotuksen jälkeen häntä pidettiin edellisen Panchen-laman talossa Shigatsessa yleisen turvallisuusviraston tarkan valvonnan alaisena. Häneltä kiellettiin kaikki yhteydet ulospäin. Nganchen Lobsang Chodak on nykyisin 67-vuotias.

Gyatrul Jampel Tenzin, Nganchen Lobsang Chodak, Phuntsok ja Thupten Kalsang ovat kiinalaisten nimittämän kahdeksanhenkisen Chadral Rinpochen johtaman etsintäkomitean jäseniä.

Nykyisin yhdeksänjäseninen työryhmä on yhä luostarissa. He johtavat opintopiirejä tiistaisin ja perjantaisin ja antavat oppitunteja neljään tai viiteen ryhmään jaetuille munkeille iltapäivisin klo 16.00-19.30. Opintopiireissä munkit määrätään vastustamaan Dalai-lamaa ja Dalai-laman tunnistamaa Panchen-laman jälleensyntymää. Säännöllisten opintopiirein lisäksi munkit voidaan yhtäkkiä kutsua yleiseen kokoukseen. Nämä kokoukset häiritsevät ja vahingoittavat heidän uskonnollista opiskeluaan.

Panchen-laman jälleensyntymisasian yhteydessä on tähän mennessä pidätetty yli 80 ihmisitä. Kiinalaiset viranomaiset julistivat ulkonaliikkumiskieltoja Tiibetin suurimmissa kaupungeissa.

Panchen-laman historia

Panchen-lama ei ole uusi asia, sillä jälleensyntymäketju voidaan jäljittää 1300-luvulle asti. Asia on kuitenkin vasta nykyään herättänyt maailmanlaajuista huomiota. Kunkin jälleensyntymän valinta on tähän saakka ollut yksinomaan tiibetiläisten asia ja noudattanut traditionaalisia uskonnollisia rituaaleja. Valintaprosessin perustana on Dalai-laman ja Panchen-laman välinen epätavallinen yhteys. Opettaja-oppilassuhde hallitsi heidän päivittäistä yhteydenpitoa ja edellytti kummaltakin toistensa jälleensyntymisprosessiin sitoutumista.

Nimi "Panchen" merkitsee "suuri oppinut". Se on lähtöisin sanskritinkielisen sanan "Pandita", "oppinut" ja tiibetinkielisen sanan "Chenpo", "suuri", yhdistelmästä. Kiinan ja Panchen-laman historian välillä oli jokin rajoitettu yhteys, sillä Qing-dynastian keskushallitus tarjosi nimityksen "Erdini" viidennelle Panchen-lamalle, Lobsang Yeshille.

Samalla tavalla tiibetiläiset lamat antoivat lukuisia nimityksiä Kiinan ja muiden naapurivaltioiden hallitsijoille. Tällainen arvonimien vaihtaminen sinetin tai sertifikaatin muodossa oli tuohon aikaan yleistä Keski-Aasiassa eikä tarkoittanut toisten auktoriteettien ylittämistä. "Erdini" - mongoliankielinen sana, joka merkitsee "kallisarvoinen jalokivi" - oli monilla muilla mongolialaisilla lamoilla.

Tiibetin buddhalaisten traditioden mukaan unia, enteitä, oraakkeleita ja profeetallisia näkyjä käytetään löytämään lapsi, johon kuolleesta henkilöstä irtaantunut tajunta on jälleensyntynyt. Arpomisjärjestelmä on vain yksi osa jälleensyntyvien lamojen valitsemisessa muinaisessa tiibetiläisessä traditiossa. Siihen turvaudutaan vain silloin, kun kaikki ehdokkaat ovat yhtä lupaavia ja on vaikea saavuttaa ehdoton tulos.

Tiibetiläisessä menetelmässä suljetaan ehdokkaiden nimet taikinapalloihin, joita sitten pyöritellään astiassa, kunnes yksi pallo pomppaa pois. Vuonna 1792 mantsukeisari ehdotti kultaisen uurnan käyttämistä suurten lamojen jälleensyntymien valinnoissa. Uurna luovutettiin tiibetiläisille maininnalla: "Tiibetiläiset saavat itse päättää, mikä on heidän suosikkinsa ja mikä ei ja tehdä oman valintansa."

Tiibetiläiset jatkoivat omien perinteisten käytäntöjensä noudattamista ja käyttivät harvoin kultauurnaa. Ensimmäisen kerran uurnaa lienee käytetty 9. Dalai-laman valinnassa vuonna 1808 ja se hylättiin. Keisarin ehdotuksen jälkeen kuuden Dalai-laman valinnassa vain kolmen kohdalla on käytetty uurnaa. Nykyisen 14. Dalai-laman valinnassa ei käytetty uurnaa.

10. Panchen-lama

10. Panchen-lama kärsi koko elämänsä ajan tiibetiläisten maanmiestensä puolesta ja oli äärimmäisen paineen alaisena kiinalaisten taholta. Panchen-lama jätti vuonna 1962 Mao Tsetungille 70.000 kirjainmerkin vetoomuksen, jossa hän arvosteli Kiinan hallituksen politiikkaa. Kiinalaiset viranomaiset käsittivät, että heidän pakkovaltansa oli epäonnistunut. Panchen-lamasta tuli välittömästi vahingollisen kampanjan uhri. Tämä johti hänen pidätykseensä. Hän joutui thamzingiin eli julkisiin syyttely- ja nöyryytysistuntoihin. Hänet vangittiin lokakuussa 1977 Pekingin Qin Chengin vankilassa. Wei Jingsheng, Kiinan tunnetuin toisinajattelija, antoi selostuksen vankilan kauheista olosuhteista, jotka kerran saivat Panchen-laman yrittämään itsemurhaa ravinnosta kieltäytymällä.

Vankeusvuosina Panchen-laman olinpaikasta ja terveydentilasta ei annettu mitään tietoja. Tiibetissä ei kukaan tiennyt, oliko hän elossa vai kuollut, kunnes 26.2.1978 New China News Agency raportoi hänen esiintymisestään "kiinalaisen poliittisen neuvoa-antavan konferenssin kansallisen komitean" viidennessä kokouksessa Pekingissä.

Vuonna 1980 10. Panchen-lamalle palautettiin "kansallisen kansankongressin" varapuheenjohtajan virka. Tämän jälkeen hän monissa yhteyksissä ilmaisi halunsa palata kansansa luokse Tiibetiin. Hän puhui Monlam-juhliin kerääntyneille tiibetiläisille: "Hänen pyhyytensä Dalai-lama ja minä olemme ystäviä.Meidän välillämme ei ole mitään erimielisyyksiä. Jotkut ihmiset ovat yrittäneet saada välillemme epäsopua. Se ei tule onnistumaan."

Tiibetin autonomisen alueen komitean kokouksessa Kiinan kansankongressissa Pekingissä maaliskuun 28. päivänä 1987 Panchen-lama avoimesti arvosteli Kiinan hallituksen politiikkaa Tiibetissä. Arvostelun kohteina olivat koulutus, taloudellinen kehitys, väestönsiirto ja tiibetiläisiä syrjivä kohtelu.

Shigatsessa 24.1.1989 Panchen-lama jälleen kerran tuomitsi Kiinan hallinnon Tiibetissä. Hän korosti, että se oli aiheuttanut tiibetiläisille enemmän haittaa kuin hyötyä. Neljä päivää tämän historiallisen Kiinan vastaisen puheen jälkeen Panchen-laman salaperäinen ja odottamaton kuolema aiheutti valtavaa spekulaatiota. Siitä lähtien hänet on muistettu väärinymmärrettynä lamana Tiibetin historiassa ja yhtenä rohkeimpana Maon hallituksen arvostelijana.

11. Panchen-laman etsintä

Kun Tiibetin pakolaishallitus kuuli 10. Panchen-laman kuolemasta alkoivat välittömät toimenpiteet hänen jälleensyntymänsä etsimiseksi. Tiibetistä ja sen ulkopuolelta saatiin noin 30 mahdollisen jälleensyntymäehdokkaan nimeä. Rautalampaan vuoden 3. päivänä 1991 ennustus paljasti, että Panchen-laman inkarnaatio oli syntynyt Tiibetissä.

Vuonna 1991 Dalai-lama esitti toistuvia vaatimuksia kiinalaisille viranomaisille saadakseen olla jollain tavalla mukana jälleensyntymän etsinnässä. Lokakuussa 1995 Dalai-lama kirjoitti Jiang Zeminille: "Minulla on ollut vastuu kunnioittaa ja ylläpitää ainutlaatuista historiallista suhdetta Dalai-lamojen ja Panchen-lamojen välillä. Itse olen henkilökohtaisesti suuressa kiitollisuudenvelassa 9. Panchen-lamalle, joka otti vastuulleen 13. Dalai-laman etsinnän."

Ennustus paljasti 17.7.1993, että tietty lapsi, jonka Tiibetissä yleisesti arveltiin olevan Panchen-lama, ei ollutkaan aito inkarnaatio. Tiibetiläisen vesilinnun vuoden 3. päivänä 1993 suoritettiin toinen ennustus, joka osoitti, että ei ollut oikea aika aloittaa ja päättää tunnistamisprosessia. Tashilhunpon luostarin kiinalaisten nimittämän etsintäkomitean päälliköltä Chadrel Rinpochelta saatiin Pekingistä virallisten kanavien kautta 17.7.1993 päivätty vetoomus. Hän sanoi, että jälleensyntymän etsinnän yhteydessä on tehty jo kaksi käyntiä pyhälle Lhamo Lhatson -järvelle merkkien havaitsemiseksi. Yksi vierailu tehtiin Rinpung Chamsring Yung Tso´hon, jossa tehtiin tiettyjä uskonnollisia tutkimuksia. Nämä osoittivat, että 11. Panchen-lama oli jo syntynyt ja jälleensyntymän etsintä pitäisi kohdistaa Tashilhunpon luostarista itäänpäin niiden lasten keskuuteen, jotka ovat syntyneet käärmeen, hevosen ja lampaan vuosina. Tiibetiläisen puukoiranvuoden 3. päivänä 1994 tehtiin toinen ennustus varmistumaan, oliko nyt oikea aika aloittaa ja päättää tunnistamisprosessi. Tulos oli kielteinen.

Vuonna 1994 tiibetiläisen kuukalenterin ensimmäisen kuukauden 10. päivänä Nechungin oraakkeli julisti: "Opettajani, on mielekästä jatkaa jälleensyntymän etsintöjä. Jos kaikkien tiibetiläisten yhteishenki lujittuu, oikea jälleensyntymä löydetään pian Tiibetistä." Tsangpan oraakkeli vahvisti ennustuksen samana päivänä. 30.3.1994 Tashilhunpon luostarin pyynnöstä Intiassa Tsangpan oraakkeli ennusti: "Jälleensyntymä on tapahtunut Tiibetissä ja kun Hänen pyhyytensä tutkii asian siinä ei ole mitään huolen aihetta."

Uusi ennustus suoritettiin 3.12.1994 vahvistamaan, oliko oikea aika aloittaa ja päättää tunnistamisprosessi. Tällä kertaa tulos oli myönteinen.

Tammikuussa 1995 Mundgodissa Etelä-Intiassa Dalai-lama aloitti tunnistamistapahtuman Kalachakra-opetuksen aikana. Ennustus paljasti, että mahdollisten ehdokkaiden joukosta Lhasan pohjoispuolelta Nagchusta Lharin alueelta kotoisin oleva Konchok Phuntsogin ja Dechen Chodonin poika Gedhun Choekyi Nyima oli erittäin sopiva ehdokas Panchen-laman inkarnaatioksi.

Dharamsalassa Pohjois-Intiassa suoritettiin 23.1.1995 huolellisesti laadittuja uhrauksia ylhäisten esineiden edessä, kuten Kyirong Jowen (Tiibetistä tuotu erikoinen Buddhan kuva) ja Palden Lhamon (Tiibetin naispuolinen suojelija) thangkan edessä. Edellisten Panchen-lamojen nimien kutsumiseksi suoritettiin erityisiä rukouksia.

Tämän jälkeen tehtiin ennustus päättämään, oliko valittu lapsi Gedhun Choekyi Nyima, oikea Panchen-lama jälleensyntymä. Ennustus vahvisti asian. Edellisen ennustuksen vahvistamiseksi suoritettiin vielä toinen ennustus. Myös se paljasti, että todellinen jälleensyntymä oli löydetty.

Myöhemmin vuonna 1995 Tiibetin 3. kuukauden 13. päivän aamuna Nechungin oraakkeli julisti, että "ei ole tarvetta minun, muodottoman, sanoa enempää. Opettajani on jo tutkinut asian kolmen salaisuuden hengen kautta."

Lopullinen ennustus suoritettiin 13.5.1995 päättämään, olisiko sopiva aika julistaa Panchen Rinpochen tunnistaminen 3. kuukauden 15. päivänä (vastaa meillä ajankohtaa 14.5.1995) vai siirtää asiaa. Ennustus osoitti, että olisi parasta julistaa 15. päivänä ehdotuksen mukaisesti. Siten erittäin hyväenteisenä päivänä, jolloin Buddha ensimmäisen kerran antoi Kalachakra-opetuksia. Hänen pyhyytensä Dalai-lama julisti kuusivuotiaan Gedhun Choekyi Nyiman 10. Panchen-laman inkarnaatioksi.

Johtopäätös

Tibetan Centre for Human Rights and Democracy (Tiibetin ihmisoikeuksien ja demokratian keskus) on erittäin huolestunut Gedhun Choekyi Nyiman tulevaisuudesta. Yhdistyneiden kansakuntien virallisista pyynöistä huolimatta kukaan edustaja ei ole saanut vierailla Gedhun Choekyi Nyiman ja hänen perheensä luona vahvistaakseen Kiinan väitteen, että heitä pidetään vangittuina oman "turvallisuutensa" vuoksi. Viattoman pojan vankina pitäminen kertoo paljon kiinalaisten piittaamattomuudesta Tiibetin kansan vapautta ja perusihmisoikeuksia kohtaan.

Pyrkimyksemme on edistää tietoisuutta kahdeksanvuotiaan Gedhun Choekyi Nyiman tilanteesta ja vaatia Kiinan johtajia välittömästi ilman ehtoja vapauttamaan hänet. Tibetan Centre for Human Rights and Democracy on aloittanut kansainvälisen kampanjan. Vetoamme kansainvälistä yhteisöä painostamaan Kiinan viranomaisia vapauttamaan Gedhun Choekyi Nyiman.


Alkuteos: Gedhun Choekyi Nyima, The World's Youngest Political Prisoner

Aloitussivulle