TURISTINA TIIBETISSÄ, SUOSITUKSIA MATKAILIJOILLETiibetin pakolaishallitus ja Dalai-lama pitävät periaatteessa myönteisenä ulkomaalaisten vierailuja Tiibetissä, kunhan matkailijat ovat tietoisia maan ekologisesta, uskonnollisesta ja poliittisesta tilanteesta. Tiibetin kansan johtajat suhtautuvat torjuvasti vain sellaisiin matkailijoihin, jotka haluavat lisätä tämän maan käyntikohteittensa luetteloon piittaamatta lainkaan muista asioista. He suhtautuvat torjuvasti myös matkailun lieveilmiöihin, mm. häikäilemättömään mainosrummutukseen Tiibetistä "salaperäisenä Shangri-Lana" sekä maan kulttuurille täysin vieraiden ilmiöiden tuontiin, kuten kahviloissa tarjolla oleviin jakkiburgereihin, uimapukunäytöksiin Lhasassa lämmitettyjen uima-altaiden äärellä tai Amdossa Tiibetin pyhän järven Kukunurin rannalle rakennettuun vesiurheilu-keskukseen.

Matkailijoiden kannattaa aina pitää silmänsä auki ja mikäli mahdollista kertoa kokemuksistaan muillekin. Ellei matkailijoita olisi ollut paikalla esimerkiksi syys-lokakuussa 1987 tai maaliskuussa 1989 sattuneiden levottomuuksien aikana, tietoja mielenosoitusten verisestä kukistamisesta olisi tuskin saatu julkisuuteen ulkomailla. Etenkin ulkomaalaisten lehtikirjoitukset tuollaisissa tilanteissa tekemistään havainnoistaan voivat vaikuttaa hillitsevästi sortotoimiin.


USKONTO JA KULTTUURI

Tapojen huomioiminen

Tiibetiläiset ovat erittäin uskonnollisia ja arvostavat ulkomaalaisia, jotka kunnioittavat muutamia yksinkertaisia tapoja. Kävele aina myötäpäivään buddhalaisten temppeleiden, uskonnollisten paikkojen ja luostareiden ympäri. Ota lakkisi pois äläkä tupakoi käydessäsi luostarissa. Älä kosketa esineitä tai käytä salamavaloja luostareiden sisällä ellei siitä ole sovittu munkkien kanssa. Älä etuile pyhiinvaeltajien jonoissa tai häiritse seremonioita. Yritä olla hienotunteinen vierailija, mutta voit silti tehdä kysymyksiä. On myös tärkeää, ettei kosketa kenenkään päätä, koska pää on pyhin ruumiinosa. Älä myöskään silitä lasten hiuksia. Älä kosketa munkkeja ja nunnia. Pukeudu asianmukaisesti mennessäsi luostariin tai uskonnolliseen paikkaan. Muista, että kyseessä on pyhä paikka.

Älä loukkaa tiibetiläisiä hautajaisrituaaleja. Esimerkiksi ruumiin antaminen korkkikotkille on ainutlaatuinen menetelmä hävittää kuolleen jäännökset. Se on myös pyhä ja yksityinen asia. Matkailijan ei ole sopivaa häiritä perheen viimeisiä riittejä.

Jotkut tiibetiläiset uskovat, että valokuvat voivat varastaa heidän sielunsa. Joka tapauksessa ihmisten valokuvaaminen voi olla epäkohteliasta ja tungettelevaa. Asettaudu siis heidän asemaansa ennen kuin otat valokuvan.

Tue uskonnonvapautta

Suurissa luostareissa alttareille tai lahjoitusastioihin jätetyt rahat menevät Kiinan kommunistipuolueen hallitsemalle komitealle eivätkä välttämättä hyödytä uskonnollisia tarkoituksia. Lahjoituksia voi tehdään suoraan munkeille. Tällöin on kuitenkin toimittava varovasti. Munkit, joiden nähdään ottavan vastaan rahaa, voivat joutua suuriin vaikeuksiin. Vaatteita, ruokia, filmejä tai kirjoja arvostetaan paljon. Älä kuitenkaan anna likaista jätetavaraa!

Pienemmissä syrjäisissä luostareissa annetut lahjoitukset käytetään perinteisten tiibetiläisten tapojen mukaan, koska kiinalaiset viranomaiset eivät säätele niitä niin tarkasti. Etäisissä luostareissa arvostetaan aina kynttilöitä, rukouslippuja, tsampapussia tai teetä.

On hyvä tapaa jakaa ruokasi viettäessäsi jonkin aikaa luostariväen kanssa. Barkhorissa tiibetiläisten kanssa kävely auringonlaskun aikaan on rauhaisa kokemus. Se mahdollistaa sinun olla tiibetiläisten kanssa tavalla, joka osoittaa tukesi uskonnonvapaudelle.

OSTOKSET

Osta tiibetiläisiltä

Jos haluat tukea tiibetiläisiä, Tiibetin kulttuuria ja taloutta, osta tiibetiläisistä kaupoista ja kojuista. Kiinalaisten maahanmuuttajien tulva Lhasaan ja muihin tiibetiläisiin kaupunkeihin on saamassa ylivallan ja aiheuttaa tiibetiläisille työttömyyttä. Dalai-lama on kutsunut nykyistä muuttovirtaa mahdolliseksi suurimmaksi uhaksi tiibetiläisen kulttuurin säilymiselle. Tämä yleissääntö sopii myös tiibetiläisiin ravintoloihin ja teekojuihin. Syö tiibetiläisiä ruokiä äläkä kiinalaisia tai maahan tuotettuja ruokia.

Inflaatio on myös hyvin todellinen ongelma Tiibetissä. Tiibetiläisten täytyy maksaa myymistään tavaroista. Älä pyri ostamaan liian halvalla. Jos löydät hienosti kudotun vaatekappaleen tai veistoksen, maksa reilu hinta työn määrän mukaan. Kaupankäynti on osa tiibetiläistä elämää.

Älä osta antiikkitavaroita

Kiinalaiset ovat jo tuhonneet tai ryöstäneet suurimman osan tiibetiläisistä taideaarteista. Älä osta tiibetiläisiä antiikkitavaroita. Tämä koskee kaikkea perhekalleuksista uskonnollisiin esineisiin. On vaikea sanoa, mikä on antiikkia ja mikä ei ole. Hyvä nyrkkisääntö on, että älä osta sellaista, mitä joku yrittää kaupata sinulle salaa. Osta julkisista kaupoista ja kojuista. Perheet ovat usein pakotettuja myymään aarteitaan saadakseen ruokaa pöytään. Käytä mielikuvitustasi ja keksi muita tapoja auttaa tiibetiläisiä viemättä heidän kulttuuriaan.

EKOTURISMI

Auta Tiibetin luonnon suojelemista

Älä osta villieläimistä ja etenkään uhanalaisista lajeista valmistettuja tuotteita. Niihin kuuluvat mm. lumileopardi ja tiikeri, antilooppien sarvet, ruskeakarhu tai näistä eläimistä tehdyt lääkeaineet. Jos näet tällaisia tavaroita, ota valokuva ja ilmoita Maailman Luonnonsäätiölle. Sama asia pätee myös Nepalissa, Kiinassa, Hongkongissa ym.

Jätä ainoastaan jalanjälkiä

Himalajan ekosysteemi on hauras. Ole tarkka missä kuljet, koska eroosio ja herkkien kasvien vahingoittaminen on tullut lisääntyväksi uhaksi tasangoille ja vuoristoille. Vaeltaessasi käytä kerosiinia jopa silloinkin kun puuta on saatavilla. Eloperäiset jätteet pitäisi haudata (vähintään 30 metrin päähän vesilähteistä), paperi polttaa ja purkit ja pullot pakata mukaansa hotelliin tai kaupunkiin. Älä jätä tätä oppaasi vastuulle, koska etenkin kiinalaisten oppaiden ympäristötietoisuus on usein heikko. Tiibet on roskaantumassa ihmisten ulosteista ja WC-papereista - hautaa ulosteesi ja paperisi!

Ota mukaasi ruokaa, joka on mahdollisimman vähän pakattu. Älä vaadi viiden ruokalajin aterioita. Tuo mukanasi oma ruokasi, koska kyläläisillä on harvoin ylimääräistä ruokaa.

Käytä asiantuntevia tiibetiläisiä oppaita

Tiibetiin matkustaminen on avautunut yksittäisille matkailijoille, mutta useimmat menevät ryhmissä. Kaikki matkatoimistot joutuvat tekemään yhteistyötä Lhasassa olevan matkanjärjestäjän kanssa. On tärkeää valita yhteistyökumppani, joka toimii Lhasassa olevan tiibetiläisen välittäjän kanssa. Kun menet Ranskaan, et tarvitse saksalaista matkaopasta. Kun menet Tiibetiin, et halua kiinalaista matkaopasta. Lisäksi tiibetiläistä henkilökuntaa käyttävät yhtiöt edistävät tiibetiläistä kulttuuria ja työllistävät tiibetiläisiä. Varmista siis, että käyttämäsi matkatoimisto toimii yhteistyössä tiibetiläisten omistamien matkatoimistojen kanssa. Hyviä yhtiöitä ovat Lhasa Travel ja Chinese Workers Travel Service (CWTS). Seuraavia ei kannata käyttää: China International Travel Service (CITS), China Youth Travel Service (CYTS) ja Tibet International Travel Service (TITS). Tarkista nykyinen tilanne ja kysy matkatoimistoltasi minkä toimiston palveluksia he käyttävät.

Erkane ryhmästä. Matkan parhaat elämykset saa usein virallisen ohjelman ulkopuolella. Lähes jokainen Tiibetissä käyvä sanoo, että paras osa matkasta oli kommunikointi tiibetiläisten kanssa. Kulje kaduilla pienissä ryhmissä, kulje rinnepolkuja tai mene kaupungin ulkopuolella oleviin kyliin. Vieraile luostarissa ilman ryhmää tai vietä aikaa teekojussa torilla. Perheesi, naapureittesi ja tiibetiläisten yhteisöjen kuvat ovat erinomaisia keskusteluaiheita. Älä pelkää kielimuuria. Ole tarkkaavainen lähestyessäsi tiibetiläisiä kiinalaisten, etenkin sotilaiden läsnäollessa. Muista, että nykyisistä kiinalaisten asettamista rajoituksista johtuen tiibetiläisiä voidaan avoimesti arvostella ja kuulustella yhteyksistään vierasmaalaisten kanssa. Ole varovainen koirien kanssa. Niitä on paljon useimmissa Tiibetin osissa ja ne on koulutettu suojelemaan aluettaan.

MITÄ TUODA TIIBETIIN?

Valmistaudu rajanylityksiin

Tiibetiläisten eniten arvostamia lahjoja ovat Dalai-lamaa esittävät valokuvat ja postikortit sekä hänen kirjoittamansa kirjat. Käytä kuitenkin harkintaa. Tiibetiläiset voivat joutua vaikeuksiin, jos kiinalainen opas, poliisi tai sotilas näkee sinun antavan niitä tiibetiläisille. Jos olet tavannut Dalai-laman, kerro tiibetiläisille tämä ja vakuuta heille hänen olevan hyvässä kunnossa ja saavan kansainvälistä tukea. Monissa Dharamsalassa julkaistuissa kirjoissa on tiibetiläisen esipuhe, kopioi niitä ja ota mukaasi. Kaikki Tiibetin liput tai niitä esittävät kuvat takavarikoidaan rajalla.

Hanki tietoa. Paras matkaopas Tiibetistä on Stephen Batchelorin "The Tibet Guide". Hyvä on myös Keith Dowmanin "Power Places of Central Tibet" ja Elisabeth Boozin "A Complete Guide". Koska olet todennäköisesti matkalla virallisen hallituksen oppaan kanssa, älä odota tarkkoja vastauksia historiallisiin, uskonnollisiin tai poliittisiin kysymyksiin. Lue kirjoja Tiibetin historiasta ja sen kansasta. Hyviä ovat mm. John Avedonin "In Exile From the Land of Snows", Dalai-laman omaelämäkerta "Vapaus maanpaossa", Palden Gyatson "Lumen alla palaa", "Tiibet tänään" ja "Tuhoutuuko Lhasa". Kiinalaisen propagandan lukeminen ennen matkalle lähtöä auttaa sinua huomaamaan Tiibetiä koskevat väärät lausunnot. Etsi ja kopioi Tiibetin karttoja, merkitse luostareiden sijaintipaikkoja, kauppareittejä, kyliä ja perinteisiä rajoja (älä käytä kiinalaisia nimiä vaan tiibetiläisiä). Laadi pieni sanakirja, jossa on tiibetinkielisiä sanoja ja fraaseja. Älä puhu kiinaa tiibetiläisille. He mielellään kuulevat sinun yrittävän puhua heidän omalla kielellään.

Tiedotusvälineiden edustajat eivät saa matkustella Tiibetissä vapaasti. Asuminen tiibetiläisten johtamissa hotelleissa tai jopa luostareissa tai kylässä tiibetiläisten luona virallisten valuuttahotellien sijasta, liikkuminen maassa kiinalaisilla tai tiibetiläisillä ajoneuvoilla, sattumanvaraiset keskustelut tiibetiläisten kanssa kaduilla ilmeisesti sallitaan "rauhallisempien" vaiheiden aikana. Kertomusten tuollaisista kokemuksista ei kuitenkaan pitäisi harhauttaa ketään luulemaan, että tuollaisten vapauksien pysyvyyteen voitaisiin luottaa tai että ne olisi peräti lakien voimalla turvattu sen paremmin matkailijoille kuin tiibetiläisillekään.


Aloitussivulle